Waarom RISC OS naast de Mac?

In de grafische industrie is de Apple Macintosh de standaard.
In 1985 kochten wij de eerste Mac (fl. 12.000,--!) voor het vervaardigen van tekeningen en zetwerk. Voor een kleine zeefdrukkerij een ongewoon grote stap in de digitalisering van het studiowerk. De Macintosh werd ingezet voor het digitaal opmaken van het tekenwerk en het vervolgens uit (laten) draaien van films op een laserbelichter. Er waren enkele bedrijven die dit voor derden uitvoerden.

Hoewel onovertroffen in gebruiksgemak en (zeker toen nog) de unieke grafische kwaliteiten, waren er toch een paar zaken die ons deden uitkijken naar wellicht een nog betere oplossing. Aangezien wij uitsluitend met legale software wilden werken hield dit in dat de fonts die wij wilden uitdraaien op de laserbelichter ook in ons bezit moesten zijn. Het aanschaffen van deze fonts was echter een prijzige kwestie (fl. 550,-- tot fl. 1100,-- per fontfamilie), gezien de kleinschaligheid van ons bedrijf niet rendabel.

Daarnaast wilden wij maskeerfilms (toe te passen in zeefdrukvoorbereiding) en op kleine schaal snijteksten gaan snijden op een digitaal aangestuurde plotter. Software hiervoor was voor de Mac niet beschikbaar. In de U.S.A. was een zelfklevend vinyl fabrikant bezig dergelijke software te ontwikkelen, uitzicht op beschikbaarheid was er echter nog niet.

In de designwereld werd hoofdzakelijk gebruik gemaakt van op DOS machines draaiende (lelijk vormgegeven) software, met een slechte gebruikersinterface. Daarnaast waren er de "gesloten systemen"; machine, computer en software werden in één koop aangeschaft, zonder enige mogelijkheid het functioneren van het geheel te beïnvloeden.

Tot onze verrassing bleek er een computer te zijn die deze betrekkelijke nadelen in één keer oploste: de engelse "Acorn" computer draaiend op het RISC OS besturingssysteem! De fonts waren voor veel lagere bedragen beschikbaar en van uitstekende kwaliteit, bovendien bleek de wijze waarop de letters op het scherm weergegeven worden van een bijzondere kwaliteit. Elke letter wordt namelijk vanuit z'n outline weergegeven, waarbij "anti-aliasing" wordt toegepast. De letters zijn ook in zeer klein font (3 pt) zeer goed leesbaar op het scherm. Nog steeds is dit uniek en deze weergavekwaliteit wordt nog door geen enkel computersysteem gehaald.

De aansturing van de plotter wordt geregeld via een klein programmaatje dat van elke "Draw" tekening een HPGL bestand maakt. Via de parallelle poort wordt de plotter aangestuurd. Aangezien het "Draw" formaat standaard in het (ROM) besturingssysteem aanwezig is betekent dit dat vanuit elk willekeuring tekenprogramma de plotter kan worden aangestuurd.

Een eenvoudige functionaliteit biedt de mogelijkheid in lagen te snijden, dan wel het te snijden beeld in delen te splitsen. Afhankelijk van de breedte van de beschikbare folie. Dit programma (fl. 100,--) gebruiken wij na 12 jaar nog steeds tot volle tevredenheid.

Naast de onmisbare Apple Macintosh (Quark XPress, Adobe Indesign en geavanceerde Internetopmaak) vormt RISC OS voor ons een waardevolle aanvulling, die op sommige punten qua productiviteit de Mac voorbijstreeft.