De Reus & Klein Duimpje
oftewel: "Ben je blij met je RISC OS PC, doe dan mee in de HCC!"

Mag ik me even voorstellen? Mijn naam is Ger van Vugt. Sinds eind september ben ik voorzitter van de HCC RISC OS Gebruikersgroep. Voor wie ik een onbekende ben, even een kleine uiteenzetting van wat ik met RISC OS heb. Sinds kerst 1995 ben ik in het bezit van een Risc PC 700 met RISC OS en inmiddels ben ik onbehoorlijk gek van dit OS.

Zo gek dat ik twee jaar terug direct het initiatief heb gesteund om bij de HCC aan te kloppen om een Gebruikersgroep of Computergroep op te richten om vooral het RISC OS in beeld te brengen bij de HCC, Nederlands grootste computerclub. Voorwaar mijn dank aan de initiatiefnemer Hans Muijderman, die ik nu opvolg als voorzitter, maar ook mijn dank aan Jan Blok, de animator van het eerste uur, die ook nu nog als bestuurslid zijn medewerking geeft.

Het bestuur ziet er als volgt uit:

Voorzitter: Ger van Vugt (was Hans Muijderman)
Secretaris: Jan Blok
Redacteur: Willem Arends (was Ab Steeman)
Ledenadmin: Rick Denkers (was Ger van Vugt)
Kernlid: Aad Bezemer
Kernlid: Matt Hendriks

Het is het HCC-verhaal dat ik graag duidelijk bij jullie onder de aandacht wil brengen. Ik hoop dat jullie het ter harte willen nemen en de benodigde actie zullen ondernemen zodat het doel 'RISC OS op de kaart zetten' bereikt kan worden.

Met actie bedoel ik dus je aanmelden als lid van de HCC, met daaraan vast het lidmaatschap voor de RISC OS Gebruikersgroep en niet een afwachtende houding aannemen, zoals veel leden van de Big Ben Club tot nu toe (b)lijken te hebben gedaan. Op dit moment is nog geen twintig procent van de BBC-ers lid van de Gebruikersgroep. Het lijkt me toch sterk dat er onder jullie niet meer zijn die RISC OS echt een warm hart toedragen. We hebben zelfs een stuk of veertig leden die niet eens in het bezit zijn van een RISC OS machine, maar ons bescheiden initiatief wel de moeite waard hebben gevonden.

Dus: ben je blij met je RISC OS PC, doe dan mee in de HCC!

Twee jaar geleden hebben we contact opgenomen met de HCC om te bezien of er mogelijkheden waren om een Gebruikersgroep te starten binnen de HCC. Dat begon allemaal best positief. Nu heb je voor het oprichten van een HCC Gebruikersgroep minimaal honderd leden nodig en die hadden we toen nog niet. Zo'n groep oprichten was op dat moment dus niet aan de orde.

De Manager Verenigingszaken van de HCC wilde ons wel een kans geven en regelde een budget, wat uiteindelijk zelfs resulteerde in een heuse stand van dertig vierkante meter tijdens de HCC dagen van 2002. We hebben daar behoorlijk de aandacht weten te trekken. Die aandacht heeft helaas ook geleid tot de vraag in de Algemene Ledenvergadering van de HCC, hoe het kon dat een groep zonder status toch met een eigen stand op de beurs kon staan. Daardoor en door een reorganisatie binnen de HCC hebben we geen budget meer toegewezen gekregen.

Maar daar gaan we ons niet bij neerleggen. Waar we ons voorheen nog dachten te kunnen redden als Computergroep - gewoon fijn onze hobby beoefenen en vervolgens kijken of het aantal leden wil groeien - gaan we nu volledig voor de status van officiële Gebruikersgroep. De aanvraag daarvoor willen we echter wel ondersteunen met een lijst van minstens 150 HCC-leden. Op dit moment staan we op 99. Wordt dat voor eind dit jaar nog 150? Gezien het aantal leden van de Big Ben Club zou dat toch moeten kunnen lukken. Als HCC-lid kan je je immers zonder verdere kosten aansluiten bij een eerste Gebruikersgroep. Of zijn er echt maar zo weinig BBC-ers lid van de HCC?

We richten ons trouwens niet uitsluitend op Big Benners. We gaan contact zoeken met de andere gebruikersgroepen zoals de UNIX gg en regionale afdelingen waarvan we denken dat ze mogelijk belangstelling kunnen hebben. Want dat heeft ons ook vijf leden opgeleverd van de afdeling Noord Holland Noord, waar ik vorig jaar een lezing verzorgde, die daar geweldig aansloeg. Resultaat: de vraag naar vervolglezingen en meer honger naar dat ontzettend leuk ogende RISC OS.

Overigens zijn we niet van plan ons - in het ergste geval - bij een andere gebruikersgroep aan te sluiten. Dat zou onze eigen identiteit teveel in gevaar brengen. Als er iets is wat we niet willen dan is dat het 'RISC OS gevoel' laten verdwijnen door op te gaan in een andere groep, hoe positief zo'n poging tot 'hulp' ook zou zijn bedoeld. Nee, we willen volledig op eigen kracht als HCC RISC OS Gebruikersgroep. Maar daarvoor hebben we dus wel voldoende leden nodig.

Dus meld je aan. Ieder lid telt! De Manager Verenigingszaken van de HCC is best gecharmeerd van RISC OS, niet in het minst van de grafische interface. Maar het is niet aan hem om ons 'in the picture' te zetten. Dat zullen we echt zelf moeten doen. Het nieuwe bestuur van de Gebruikersgroep zal daar hard aan werken - bijgestaan door de leden die op diverse gebieden hun medewerking verlenen - door het opstellen van een activiteitenplan, het bezoeken van open dagen bij HCC Afdelingen en dergelijke, kortom door flink aan de weg te timmeren.

Ik hoop van harte dat dit schrijven een duidelijk beeld geeft van hetgeen we graag zouden willen bereiken binnen de HCC, want de mogelijkheden die geboden worden zijn niet kinderachtig. En een pracht kans om RISC OS te promoten.

Adressen:

Ben je al HCC lid ga dan direct naar het aanmeldingsformulier www.risc.hccnet.nl/Formulieren/inschrijfform.html