riscynieuws.net
waarin Kees Griswis alle nieuws laat passeren

Welkom bij alweer een nieuwe editie van riscynieuws.net, dit keer zijn we beland bij een digitaal jubileum - te weten 100000 binair, of-te-wel 32 decimaal. In deze editie aandacht voor de overname van Impression, de ontwikkeling van Cino, ROUGPS en netwerk support voor Virtual-RPC.


Nadat de ontwikkeling en ondersteuning van ArtWorks is overgenomen door MW-Software, is nu ook de ontwikkeling van het andere populaire Computer Concepts pakket overgenomen. Het bedrijf dat Impression verder zal gaan ontwikkelen is... XAT. Impression was het eerste DTP pakket voor het RISC OS platform en gold jarenlang als de standaard voor het opmaken van pagina's, maar is ook door veel RISC OS-gebruikers ingezet als een uiterst flexibele tekstverwerker.

Als eerste zal men een nieuwe 26-bit versie uitbrengen voor RISC OS 3.50 en 4, tevens is men bezig met de ontwikkeling van een 32-bit versie van Impression. Voor bestaande gebruikers zal er een upgrade regeling komen, maar ook nieuwe gebruikers worden hartelijk welkom geheten. Behalve de conversie na 32-bit code zullen er ook fouten verwijderd worden en zal het pakket van enkele nieuwe features worden voorzien.

Voor wat de uitgiftedatum betreft, staat er het volgende op de site: "Wanneer de 32-bit versie gereed zal zijn, is niet precies bekend. De software is zeer complex en uitgebreid en het testen ervan neemt zeer veel tijd in beslag."

Er komt één nieuwe versie van Impression, genaamd "Impression-X". In het verleden waren er verschillende versies van Impression, zoals Style, Publisher en Publisher Plus. Het is de bedoeling dat al deze versies vervangen worden door 1 versie, waarin alle functies zullen zijn gecombineerd.

Bent u gebruiker van Impression? Dan kunt u meehelpen om het pakket nog beter te maken. Tijdens de conversie van 26-bit naar 32-bit heeft men bij XAT de gelegenheid om een aantal fouten te verwijderen en nieuwe functies toe te voegen. Maar daarvoor is uw hulp nodig, rapporteer daarom zo veel mogelijk fouten en geeft aan welke functies u graag in de software verbetered of toegevoegd zou willen zien.


Wellicht dat ik een alinea van de één van de volgende riscynieuws.net edities kan beginnen met: "Eindelijk is het zover, we kunnen DVD gaan afspelen op RISC OS". Helaas is het nog niet zo ver, maar Spellings Computer Services Ltd, het bedrijf dat Aemulor uitgebracht heeft, is bezig met het "Cino" project.

Het project bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Software DVD-speler;
  2. DVD filing system;
  3. Digital surround geluid.

Cino is de eerste, voor RISC OS beschikbare software DVD-speler voor de Iyonix pc en RISC OS 5. Door gebruik te maken van de mogelijkheden die alleen aanwezig zijn in de Iyonix pc, is het mogelijk dat Cino hoge resolutie video en digitaal geluid van DVD-videos in de RISC OS desktop afspeelt. Hiernaast is er de mogelijkheid om in een "full screen" modus te werken.

Op dit moment is het project nog maar net uit de startblokken, maar men heeft op de Guildford show reeds een prototype van de software laten zien.

Naast de software DVD-speler is DVDFS, een sterk verbeterde CD en DVD bestandsbeheerder (filing system) die veel voordelen ten opzichte van CDFS heeft:

DVDFS zal in het begin alleen werken op de Iyonix pc, maar zal uiteindelijk ook oudere RISC OS hardware zoals de RiscPC en de A7000 ondersteunen.

De Iyonix pc heeft alleen de mogelijkheid om stereo geluid weer te geven, om toch de 5.1 surround sound weer te kunnen geven moet er gebruik gemaakt worden van een PCI geluidskaart. Onderdeel van het Cino project is het maken van een driver voor een geschikte PCI geluidskaart, zodat het mogelijk is om 5 boxen aan te sluiten op de machine. Men is tevens van plan om S/PDIF te ondersteunen zodat men gebruik kan maken van een hiervoor geschikte digitale surround decoder.

Meer informatie is te vinden in de FAQ op de CinoDVD site of in het persbericht dat men over het Cino project uitgebracht heeft. Ook is er op het Cino/Aemulor forum een informatief bericht te vinden van de schrijver van het project.


"ROUGPS (gimp-print voor RISC OS) gaat door!" Met een zin van gelijke strekking, maar dan in het Engels, begint Martin Würthner van MW-Software zijn bericht over dit project.

"High-quality photo-real printing for RISC OS"

De reacties op de aankondiging van het ROUGPS project waren erg bemoedigend, het gevolg is dat het project van start gaat. Sterker nog, de ontwikkeling is reeds gestart.

Het ROUGPS (RISC OS Universal Graphics Printing System) project heeft als doel het poorten van de gimp-print library die ontwikkeld is voor (onder meer) Linux en het bouwen van een RISC OS printer driver rond deze poort. Op deze manier is het mogelijk om ROUGPS te gebruiken vanuit alle RISC OS applicaties (zoals ArtWorks, Ovation Pro, Impression, Paint en Draw) die van de Printer Manager (!Printers) gebruik maken.

Gimp-print ondersteunt zelfs de hoogste resolutie waar de printers mee kunnen werken en bieden fotokwaliteit door gebruik te maken van de photo-real inkt van deze printers. Er is ondersteuning voor kleurcorrectie en voor diverse papiersoorten (normaal papier, glossy fotopapier, transparanten, etc). De kwaliteit van gimp-print wordt door velen gezien als vergelijkbaar met die van de Windows drivers die door de printer-fabrikanten zelf worden meegeleverd.

Martin eindigt zijn bericht met het bedanken van iedereen die het project reeds ondersteunt door het sturen van een donatie, maar iedereen die geïnteresseerd is in de uitkomst van dit project (ofwel in het slagen van het project) wordt aangemoedigd om ook een donatie te doen.


Eindelijk is er nu ook een versie van VirtualRPC-SE die het gebruik van het netwerk vanuit de emulator mogelijk maakt. Men heeft, bij VirtualAcorn, de netwerk-versie van VirtualRPC-SE al voor langere tijd getest en hem getoond op de RISC OS South East Show.

De netwerk versie heeft de volgende mogelijkheden die de vorige versies van VirtualRPC-SE niet hadden:

VirtualRPC-SE wordt nu tevens uitgeleverd met WebFS3D en SiteWriter van DanSoft developments.


In deze editie was er aandacht voor de overname van Impression door XAT (en hun voornemen om een 32-bit versie van dit pakket uit te gaan brengen), was er aandacht voor het Cino project -bestaande uit software om DVD-video's afspelen op de Iyonix pc, DVDFS en ondersteuning voor surround sound. Ook was er aandacht voor VirtualRPC-SE en ROUGPS.

Voor nu hartelijk dank voor uw aandacht en tot de volgende keer.
Kees Grinwis