Het RISC OS besturingssysteem

Voor velen een onbekend fenomeen: een computer die niks te maken heeft met Microsoft of de gangbare Pentium processoren. Er zijn blijkbaar alternatieven: Apple Macintosh en Linux zijn vaak wel bekend, maar RISC OS vrijwel niet.

Bij de computers die werken met RISC OS is het besturingssysteem opgenomen in "ROM" (2 chips, totaal slechts 4 Mb). De computer is hierdoor ongevoelig voor virussen, uitermate stabiel en "installeren" hoeft niet, het besturingssysteem is gewoon altijd aanwezig en behoeft niet vanaf een harde schijf geladen en opgestart te worden. Opstarten gaat overigens binnen 20 seconden (Iyonix). De stabiliteit (plat gaan, vastlopen o.i.d. is zeldzaam) maakt RISC OS uiterst geschikt voor toepassing in situaties waar uiterste betrouwbaarheid is vereist.

Doordat in het besturingssysteem al heel veel geregeld is zijn de programma's klein in omvang (vaak niet meer dan 1 Mb!) en werken extreem snel. Een intern geheugen van 80 Mb is al meer dan voldoende. "Installeren" van een programma is vaak niet meer dan kopieren naar de gewenste map, waarna het kan worden opgestart! Er zijn geen verborgen bestanden op allerlei plaatsen die het functioneren van de totale computer kunnen beïnvloeden. Optimaliseren van de harde schijf, of programma's die regelmatig checken of alle structuren nog aanwezig zijn en goed functioneren (bijv. Norton) zijn dan ook overbodig!

Het besturingssyteem updaten is een kwestie van 2 chips vervangen en de computer is meteen weer geschikt voor gebruik. Dit kost dan wel zo'n 200 Euro, maar komt slechts eens in 5 of 7 jaar en is niet noodzakelijk. De computers verouderen nauwelijks en programma's zijn namelijk altijd "backwards compatible", alleen zijn de nieuwste features dan binnen zo'n programma uiteraard niet allemaal beschikbaar.

Nieuwsgierig geworden? Kijk eens hier: http://www.bigbenclub.nl - http://www.RISCos.nl - http://www.RISCos.org - www.xat.nl - www.iyonix.com