riscynieuws.net
goed en slecht nieuws door Kees Grinwis verzameld

Ondertussen zijn we weer aanbeland bij editie 33 van riscynieuws.net, jaargang 4 nummer 10. In deze editie is er onder meer aandacht voor het beëindigen van de productie van de RiscPC, een vergelijking tussen de Omega en de Iyonix pc en een nieuw programma om e-mails te bekijken.


"The demise of the Risc PC is the end of an era."
Jack Lillingston

Aan alle goede dingen komt ooit een einde, helaas geldt dit ook voor de Acorn RiscPC. Op Drobe verschenen begin november de eerste geruchten en enige dagen later verscheen er een artikel die deze geruchten bevestigde. Nadat Acorn gestopt is met het maken van desktop producten, heeft Castle Technology de rechten voor het maken van de A7000+ en de RiscPC overgenomen. Hiermee hebben zij zich verzekerd van de productie van de snelste RISC OS machine die op dat moment voorhanden was. Omdat men een aantal belangrijke componenten niet meer kon bemachtigen, zoals te lezen is op The Iconbar, bleek het niet meer mogelijk om nog een serie RiscPC computers te maken. Inmiddels verkoopt Castle een vervanger voor de RiscPC in de vorm van de Iyonix pc, ook hierdoor is er uiteraard minder belangstelling voor de originele RiscPC die al sinds 1994 het vlaggeschip van de RISC OS computers is. In 1997 is het originele ontwerp uitgebreid met de StrongARM processor, die de computer gelijk een van de snelste desktop computers maakte die op dat moment beschikbaar waren.

Castle gaat nog wel door met de productie van de A7000+ en de Iyonix pc is natuurlijk een goede vervanger voor iedereen die geen 26-bit applicaties hoeft te gebruiken.


Nu er 2 snelle RISC OS machines te koop zijn, kan het interessant zijn om de twee machines ook aan een vergelijkende test te onderwerpen. Dat is dan ook precies wat Steffen Huber, de auteur van CDBurn, gedaan heeft. Op zijn website staat een vergelijkend artikel van de Iyonix pc en de Omega, bij dit artikel staat ook een interessante tabel met benchmarks - in deze tabel zijn ook een aantal RiscPC configuraties opgenomen. Het originele artikel is in het Duits, maar er is ook een gedeelte van het artikel in het Engels beschikbaar.

Omdat het over het algemeen niet interessant is om te kijken hoe snel een machine is met de individuele componenten (processor, harde schijf, geheugen, etc) is er gekozen voor het gebruik van alledaagse bezigheden. Bij deze vergelijking is gebruik gemaakt van een ArtWorks bestand (AWViewer), een tekstbestand (SparkFS), een JPEG-bestand (o.a. ChangeFSI) en een PDF.

De uitslag van deze testen geven een algemene indruk over de snelheid van de nieuwe RISC OS machines, uiteraard kan een upgrade een veranderd plaatje geven, maar veel testen zullen toch dicht bij de uiteindelijk te behalen snelheden zitten die met de op dit moment gebruikte processoren te behalen zijn.

De snelheid van een machine is natuurlijk niet het enige argument voor een beslissing, ook compatibiliteit speelt hierbij een rol. De uiteindelijke keuze wordt natuurlijk altijd door de consument (en dat bent u!) genomen.


Hoewel we kunnen kiezen bij de diverse browsers, is het niet zo dat er al een is die al het werk goed doet. Bij e-mail clients ligt dat anders, ook hier hebben we de keuze, maar de te kiezen producten voldoen in 99% van de gevallen - dus nog een e-mail client erbij lijkt enigzins overkill.

David Llewellyn-Jones vond dat er toch nog ruimte was voor een extra e-mail pakket, hij heeft er echter één geschreven die als supplement voor de bestaande applicaties dient. Dat het programma niet bedoeld is om de huidige software van de gebruiker te vervangen, blijkt ook wel uit de geleverde mogelijkheden van TapirMail - de naam van het nieuwe programma.

Een kleine opsomming van de mogelijkheden van TapirMail:

TapirMail is SHAREWARE en kost 6 UKP indien men via een credit card betaalt of 5 UKP indien men een cheque gebruikt.


Stuart Tyrrell Developments, bekend van o.a. PS2Mouse, heeft haar drivers voor MultiMedia keyboards gratis ter download beschikbaar gesteld. Deze drivers zijn geschikt voor iedere RISC OS machine die een PS/2 toetsenbordaansluiting heeft (de RiscPC, A7000 en de Omega).

!STDMMK maakt het mogelijk om de extra multi-media toetsen te gebruiken om bijvoorbeeld WebsterXL, CD-players en volume te bedienen.

De diverse drivers zijn gratis te downloaden vanaf de software pagina op de Stuart Tyrrell Developments website en mogen door iedereen gebruikt worden, hoewel men de drivers niet opnieuw mag verspreiden.


Na lang wachten is er uiteindelijk geen portable die op een ARM processor gebaseerd is, RiscStation heeft namelijk besloten om een normale Windoze laptop uit te brengen en deze uit te rusten met VirtualRPC. Van de RISC based Technologies is dus helaas niet veel meer over bij RiscStation...

Zoals te lezen is op The Iconbar heeft men uiteindelijk besloten om in plaats van de ARM portable een gewone notebook met Windows XP en VirtualRPC aan te bieden. Volgens eigen zeggen heeft men deze mogelijkheid al enige tijd naast de hardware route als mogelijkheid geëvalueerd. Men geeft verder aan dat een PC (laptop) die een RiscPC emuleert sneller is dan een normale computer (of laptop) met een StrongARM processor.

Meer gegevens zijn te vinden in een brief, die online geplaatst is op The Iconbar, die door RiscStation verstuurd is aan de mensen die reeds een portable gereserveerd hebben.


Dit was alweer editie 33 van riscynieuws.net, met aandacht voor het verdwijnen van de RiscPC uit de schappen van de RISC OS dealers, een nieuwe e-mail client, een vergelijking van de Omega met de Iyonix pc, de gratis release van de multimedia keyboard driver van STD en de VirtualRPC laptop van RiscStation.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis