34.riscynieuws.net
waarin Kees Grinwis alles bij elkaar harkt wat er te vinden is

Welkom bij 34.riscynieuws.net - we zijn inmiddels beland bij de 4e jaargang en voor het geval dat nog niet duidelijk is, dit is het eerste nummer van die jaargang :-). In dit nummer aandacht voor het samenvoegen van Acorn Publisher en Acorn User en de fusie van Castle en Tematic. Ook is er nieuws over Gimp-Print en is de datum van de Wakefield 2004 show bekend en hiernaast diverse nieuwsberichten die gerelateerd zijn aan de Iyonix pc.


Vrijwel ieder lid van de Big Ben Club leest naast de *Asterisk ook nog een ander blad. De belangrijkste spelers in deze markt zijn Acorn User, Archive en Acorn Publisher. Vanaf 2004 zal men twee van deze namen moeten gaan missen, de uitgever van Acorn Publisher (Finnybank) heeft namelijk Acorn User overgenomen en wil deze twee bladen onder een nieuwe naam gaan uitgeven. De nieuwe publikatie zal onder de naam 'Qercus' uitgegeven worden.

Het is de bedoeling dat de nieuwe uitgave net zoveel edities per jaar gaat krijgen als Acorn User, de helft hiervan zal echter de invulling krijgen van Acorn Publisher en de andere helft zal algemene RISC OS onderwerpen behandelen. De uitgave die naar zowel de huidige Acorn Publisher als Acorn User abonnees gaat krijgt als sub-title "a fusion of Acorn Publisher and Acorn User - computer graphics and design" en de andere editie (die alleen naar AU abonnees gaat) krijgt als onderschrift "a fusion of Acorn Publisher and Acorn User - a computer magazine for RISC OS users".


Een paar edities geleden heb ik er al over geschreven, Gimp-Print voor RISC OS, op dat moment was het slechts een plan, van Martin Würthner/MW-Software, om dit produkt te poorten vanaf de originele Unix code naar RISC OS. Om even uw geheugen op te frissen: Gimp-Print is een verzameling printer-drivers die populair is op het GNU/Linux platform, maar op andere Unix platforms, zoals bijvoorbeeld MacOS X, gebruikt wordt. Deze drivers ondersteunen zelfs de hoogste resolutie waar de printers mee kunnen werken en bieden fotokwaliteit door gebruik te maken van de photo-real inkt van deze printers.

Inmiddels is het zo ver dat de conversie van de code naar RISC OS compleet is en het schrijven van de benodigde driver voor gebruik vanuit !Printers achter de rug is. De scherm-afbeeldingen van GPDriver geven al een impressie van de uiteindelijke gebruikersinterface, op de site is verder een lijst te vinden met daarin de ondersteunde printers en natuurlijk is er ook een lijst van Veel Voorkomende Vragen (FAQ) te vinden.

Omdat de originele Gimp-Print code onder de GNU GPL verspreid is, is het niet mogelijk om alle code die hierop gebaseerd is commercieel te verhandelen. Vanwege de scheiding van de diverse lagen hoeft slechts de code van de 'GPDriver' open source gemaakt te worden, Martin Würthner wil echter alle code gratis beschikbaar houden. Zoals al eerder is aangegeven heeft men aan de donatie-mogelijkheid gedacht om de ontwikkeling van het project te financieren. Martin suggereert hierbij een bedrag van ongeveer 30 euro, of als men een laag inkomen heeft een bedrag van 15 euro. Mensen die graag zien dat dit project uitgevoerd worden kunnen 40 tot 50 euro doneren. Als u een donatie wilt maken, dan is meer informatie te vinden in het bericht op Martin's website onder het kopje 'Donate'.

Inmiddels zijn ook de systeemeisen bekend waaraan de computer, waar Gimp-Print voor RISC OS op gaat draaien, moet voldoen. Het minimum besturingssysteem is RISC OS 3.5 en de computer moet ten minste 64MB geheugen en een StrongARM bezitten om van de hoogste printkwaliteit gebruik te kunnen maken, als men met een lagere afdrukkwaliteit genoegen neemt is wel ook mogelijk om Gimp-Print te gebruiken op systemen met minder geheugen aan boord.

De eerste beta-testers hebben inmiddels een versie van Gimp-Print voor RISC OS ontvangen, dus het kan niet lang meer duren of het produkt komt ook voor alle RISC OS gebruikers beschikbaar.


Zoals bij de trouwe lezers van riscynieuws.net wel bekend zal zijn is Tematic een bedrijf dat opgezet is om ARM en RISC OS projecten uit te voeren voor opdrachtgevers uit de embedded projects omgeving. Tematic bestaat uit ex-Acorn/ex-Pace werknemers die het bedrijf opgezet hebben nadat Pace de ontwikkeling van RISC OS produkten stopgezet heeft.

Castle Technology Ltd en Tematic Ltd zijn, zoals in een persbericht dat op 10 januari uitgegeven is wordt gemeld, in het derde kwartaal gefuseerd. De combinatie zal door het leven gaan als Castle Technology Ltd en Tematic zal onder de naam 'Tematic Division' een onderdeel van het nieuwe bedrijf gaan vormen. Volgens Jack Lillingston zal de combinatie van Tematic's technische kennis en de marketingkracht en product-kennis van Castle een bedrijf opleveren dat in staat is om de mogelijkheden die in het verschiet liggen ook daadwerkelijk te benutten.

Naast de fusie met Tematic, heeft Castle ook aangegeven dat men Peter Wild heeft benoemd tot COO (Chief Operation Officer). Peter Wild geeft aan dat het groots is om weer terug te zijn in de RISC OS wereld en hoopt dat er substantiële licentieafspraken gemaakt zullen worden in de komende maanden. "Things have never looked more promising for RISC OS".

Meer informatie is te vinden in het persbericht dat door Castle is uitgegeven.


Over Castle gesproken, op The Iconbar is te lezen dat er details bekend gemaakt zijn om de stabiliteit van de Iyonix pc te verhogen. Sinds het uitbrengen van de computer (nu al weer meer dan een jaar geleden) hebben diverse gebruikers last gehad van het 'hangen' van het systeem. Om dit probleem te omzeilen zijn er diverse tips aangedragen (zoals het uitzetten van de geluidskaart en de DMA optie), Castle heeft nu echter een hardware fix voor dit probleem.

Het probleem zou veroorzaakt worden door een compatibiliteitsprobleem tussen de 'Hint PCI bridge' en de 'ALI southbridge'. Door de primaire PCI bus in 32-bit modus op te starten (in plaatst van 64-bit), wordt het probleem sterk verminderd of zelfs helemaal opgelost.

Om de fix actief te maken moeten er wel wijzigingen aan het moederbord aangebracht worden, zoals het onderbreken van een printspoor en het aanbrengen van twee extra pins en een jumper.


Ander Iyonix nieuws is de voortgang van Aemulor Pro, de opvolger van Aemulor. Aemulor is de emulator waarmee het mogelijk is om 26-bit code op de XScale powered Iyonix pc te draaien.

Hiernaast wordt er ook gewerkt aan een manier om de JIT-compiler te verbeteren zodat 26-bit ARM code gecompileerd wordt naar 32-bit code die geoptimaliseerd is voor de XScale.


Als laatste Iyonix pc artikel, nog aandacht voor Linux op dit systeem. Zo heeft Castle de Iyonix Linux pagina's bijgewerkt en staan er schermafbeeldingen op van de Debian GNU/Linux poort.

Hiernaast is het mogelijk om bij Peter Naulls een "Read to go" harde schrijf te kopen. Deze harde schrijf is al voorgeïnstalleerd met Linux voor de Iyonix pc. Slechts het aankoppelen van de harde schrijf is voldoende om met Linux te kunnen werken, voor het installeren zijn wel wat gegevens benodigd - welke dat zijn is te lezen op de Linux pagina's van Peter Naulls. De prijs voor een 80GB HDD met Linux geïnstalleerd is 105 UKP.


Op 15 en 16 mei is het weer zover, dat is er de Wakefield RISC OS Computer Show. In tegenstelling tot vorig jaar wordt de show dit jaar weer, zoals gewoonlijk, op 2 verschillende dagen gehouden. De openingstijden zijn op zaterdag van 10 t/m 18 uur en op zondag van 10 t/m 16 uur. De show wordt dit jaar gesponsord door Castle, APDL, FinnyBank Ltd (Qercus), Spelling Computer Services, STD, Virtual Acorn, Richard Hallas en MW-Software.


Ook van VirtualAcorn is er nieuws te melden, bij de nieuwe versies van VirtualRPC-SE wordt namelijk de mogelijkheid geboden om video modes te kiezen die tot maximaal 8MB groot zijn. Op deze manier is het namelijk mogelijk om resolutie van 1600×1200 in 24bit kleur te gebruiken.

Hiernaast zullen de nieuwe versies ook power management ondersteuning hebben, deze optie is ontwikkeld in samenwerking met RISCOS Ltd. Met deze optie is het mogelijk om de niet gebruikte processortijd terug te geven aan Windows, zodat de processor minder belast wordt en de ventilator (bij notebooks) minder snel aanspringt en de computer dus minder herrie produceert.

Ook is het mogelijk om een 50MB grote ADFS harde schijf aan te maken (als disc-image) met Virtual-RPC, met deze ADFS harde schijf wordt het mogelijk om beveiligde software (zoals Sibelius) te gebruiken met de Acorn/RISC OS emulator.


En zo komen wel al weer bij het einde van deze editie van riscynieuws.net, met aandacht voor de overname van Acorn User door Finnybank Ltd, de start van het beta-testen van Gimp-Print, de fusie van Tematic met Castle, diverse Iyonix pc hard- en software nieuws, nieuws van VirtualAcorn en de datum van de Wakefield show.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis