Bezoek aan Big Ben Club regio Noord,
meer dan één onverwachte verrassing
Henri Derksen komt even langs

Drachten in Friesland bleek op slechts 150 km van Arnhem in Gelderland gelegen. Maar dat was nog niet alles. Ondanks het gemis van een routebeschrijving, reed ik er in een keer goed naartoe. Wat viel er allemaal te beleven op deze 3e vrijdag de 16e januari 2004?

Allereerst trof ik een gezellig en knus lokaal in het buurtcentrum "De Zonnestraal", gelegen aan De Groene Zoom, 9203 XT Drachten. Kennelijk straalt deze regiolocatie zodanig dat er zelfs leden uit Groningen en Emmen aanwezig waren. Bij binnenkomst om 20:30 uur was het al gelijk gezellig druk, met een scala aan verschillende hard en software.

Zo was daar een Acorn A5000 gekoppeld aan een MS-DOS PC middels de interfacing van John Kortink. Deze configuratie werd getoond door Don de Niet uit Emmen, die het gebruikte om de harddiscs en de CD-Rom-drives uit de PC onder RISC OS te kunnen benaderen bij gebrek aan een CD-Rom in z'n A5000. Ook een geinige variant derhalve. Daarnaast zat Jan v.d. Kooi die zowel een Micro Digital Alfa laptop, als een volledig aangeklede Risc PC had opgesteld.

Achterin de zaal zat Jan de Boer uit Groningen met een Iyonix waarop een zelfgeschreven Acorn Archimedes A310 emulator draaide, petje af hoor. Een prima methode om oude spelletjes te kunnen spelen. Vervolgens was Henk Zwanenburg erg actief bezig met een netwerk via een router met switch, WiFi en en coax/utp-hub, zodat alle machines via het netwerk elkaar konden connecten, tot zelfs een PDA met WiFi aan toe.

En last but least stond daar de Big Ben Club Iyonix machine waarmee Jan Rinze demonstreerde hoe Linux middels een 2e harddisk prachtig draaide op de Iyonix. Die noordelijke regiomensen hadden opnieuw geupgrade, omdat er problemen waren geweest met het DMA bij een vorige updatepoging, waarbij verzuimd was eerst de pal te herprogrammeren. Ze zijn er zelfs mee naar XAT in Oss geweest, en ook Paul Reuvers was onder de indruk van de Linux demo.

Uiteraard waren er ook problemen die de nodige aandacht vroegen. Zo wilde Don graag z'n SCSI aan de praat krijgen, en bleek dat een terminator probleem te zijn. Jan v.d. Kooi wilde graag z'n ZIP cartridges onder SCSI kunnen lezen, omdat via de parallelle ZIP-drive deze niet goed leesbaar waren. Ik had mijn IDE-ATAPI ZIP 100 drive bij me, dus ging Jan z'n cartridges halen. Bij terugkomst bleken het 250 MB cartridges te zijn, dus kon ik hem helaas niet helpen. Wel sneu voor zijn extra autorit daarvoor.

En zelf wilde ik graag mijn nieuwe externe E-IDE naar USB2 kastje met harddisc aan de Iyonix aan de praat zien te krijgen. Immers een USB pendrive werkt nu ook al op een Iyonix, dus zou mijn kastje toch ook benaderbaar moeten kunnen zijn? Ik had diens drive met FAT32 geformatteerd. Er was wel een drive icon zichtbaar, maar hij was helaas niet benaderbaar. Vervolgens de HD losgekoppeld en daarvoor in de plaats de E-IDE/ATAPI ZIP 100 MB drive in het kastje gezet om die aan de Iyo te proberen. Nog niet gelukt helaas. Dus daar moet nog iets op verzonnen worden. Op m'n laptop werkt zowel die HD als die ZIP met dat kastje, zelfs via Virtual Acorn RiscPC. Met andere woorden het zou toch moeten kunnen op een Iyo ?

Al veel te snel was het 22:55 en om 23:00 uur zou het alarm actief worden. Kortom een zeer geslaagde bijeenkomst daar in het noorden en zeker de moeite waard om nog eens te bezoeken. Na bijna 20 jaar lidmaatschap van deze club moest ik daar toch ooit ook een keer geweest zijn! Nu Limburg ook nog een keer ;-).

Voor de liefhebbers hieronder een routebeschrijving:

A50 Arnhem, Apeldoorn, Zwolle.
A28 Meppel richting Groningen.
A32 Heerenveen richting Leeuwarden.
Na Heerenveen A7 richting Drachten.
Op de A7 bij afrit 29 "Drachten, De Haven" er af.
Na de afrit bij de verkeerslichten de 1e weg rechtsaf "Eikesingel".
Bij rotonde 2/4 volgen = rechtdoor. De bocht in de weg links volgen.
Hierna bij de 4e weg bij de rotonde 3/4 volgen = linksaf de Berglaan in.
Kort daarna de 1e weg rechtsaf, en dan de 1e weg linksaf, dit is "De Groene Zoom". en men ziet links de ingang van buurtcentrum "De Zonnestraal" 9203 XT, Drachten.

Telefoonnummer nog even opzoeken op internet.

Dus niet meer in sport-/buurt-centrum "De Splitting", want die is gesloopt.