RUM review!
van de hand van Jos Ulijn

Wat een storm! Bij dit weer op je vrije zaterdag gaan vissen, fietsen of de hei op? - je zou wel gek zijn! Het wijkgebouw "De Nieuwe Ketting" in Eindhoven bood echter uitstekende beschutting voor wie de RUM bezocht, die zaterdag 31 januari.

RUM: de RISC OS User Meeting. Jaarlijks een landelijk georiënteerde activiteit van de regio Eindhoven, in het bijzonder van Cor van der Heijden, anders dan anders niet in het najaar georganiseerd (beschikbaarheid van de zaal). Het was dus misschien niet het slechte weer dat u ervan weerhield naar Eindhoven te komen? Een 40-tal mensen hadden dat wel gedaan - opvallend was dat de meesten de hele dag bleven, om te kijken, te kletsen, zich te informeren. Op uitnodiging waren er Acorner ( /-> website), Paul Reuvers en een collega van XAT ( /-> website), leden van de Atom club en vertegenwoordigers van de RISC OS gebruikersgroep in oprichting ( /-> website).

Ook dit jaar weer bevestigde de RUM de reputatie, een informeel en gezellig trefpunt te zijn voor RISC OS gebruikers en leveranciers van hard- en (p.d.) software. Henri Derksen vertelde in een lezing over zijn ervaringen met Virtual Risc PC. En 's avonds lieten zich een opvallend groot aantal bezoekers zich de chinese maaltijd goed smaken!

Meegebrachte apparatuur verjongt zich onmiskenbaar: behalve de talrijke (niet kapot te krijgen) Risc PC's een schakering van laptop computers met een (krachtige) emulatie van "ons" besturingssysteem door toepassing van VirtualAcorn Risc PC (VirtualAcorn /->). Er was zelfs een Apple G5 dual meegebracht. Dat ook de Iyonix goed vertegenwoordigd was had er mogelijk ook mee te maken dat XAT ter plaatse een kleine aanpassing aan het moederbord kon aanbrengen; de kunde en zorg waarmee dat werd gedaan was een lust voor het oog. Er werd ook voelbaar wat een RISC OS computer als de Iyonix zo bijzonder maakt: stabiel, bedacht om efficiënt te gebruiken, immuun voor de virusstormen die andere platformen teisteren.

Bijzondere vermelding verdient het bezoek van Leo Reijnen, verenigingsmanager van de HCC, die eveneens was uitgenodigd. Een bijzonder man omdat hij door inmiddels vele jaren heen voeling heeft gehouden met gebruikers van tal van computer platformen, en het enthousiasme en de behoefte aan uitwisseling van kennis, kunde en ervaring goed aanvoelt. Het is vooral aan hem te danken dat het enthousiasme en hardnekkige inzet van de initiatiefnemers van de RISC OS GG i.o. (gebruikersgroep in oprichting) in de massaliteit van andere platformen toch niet onopgemerkt is gebleven. Mede dankzij hem zal het kunnen gaan lukken dat ook "ons" RISC OS dan toch in de HCC zal zijn vertegenwoordigd en zich met hardware en applicaties kan presenteren op de HCC dagen en gebruikersbijeenkomsten in den lande. In dit verband: lees ook het artikel van Paul Porcelijn in deze Asterisk*. En, als je lid bent van de HCC meld je dan aan voor deze RISC OS GG; als eerste of enige lidmaatschap voor een gebruikersgroep kost het je niets extra's, en anders zou het om € 2,27 extra gaan.

Denkt u nu :"Wat?! Meeheulen met het vijandelijke kamp?!" dan zal ik u weer snel uit de droom helpen! De Big Ben Club is een goeie vereniging, gedragen door de enthousiaste en trouwe inzet van velen. Het zou zo goed zijn als het RISC OS platform volwaardig vertegenwoordigd is in het palet van een landelijke en overkoepelende vereniging als de HCC. Het taaie gevecht, nu door Ger van Vugt en de zijnen gevoerd, verdient ook succes. En niet als laatste: een zustervereniging als de RISC OS GG kan ons alleen maar sterker maken.

En als allerlaatste: lees dit ook gerust als een persoonlijke schreeuw om het RISC OS banier hoog te houden! Al te lang rust het verenigingswerk op dezelfde schouders. Het wordt hoog tijd dat anderen en vooral ook jongeren een stukje van hun energie en tijd in onze vereniging willen steken. En hopelijk zelfs de uitdaging aanwillen, van mij als voorzitter het vaandel over te nemen en een blije en krachtige toekomst van de Big Ben Club veilig te stellen.

Kom op!, laat het stormen in je kop!