riscynieuws.net
Kees Grinwis in tijdnood, maar toch nog gelukt

Welkom bij de 35e editie van riscynieuws.net, dit is de 4e jaargang nummertje 2. In dit nummer is er aandacht voor de uitgifte Select in ROM, de nieuwe Iyonix behuizing, het sluiten van Windfall, de HID drivers van XAT en een nieuw product van RCI. Deze editie is letterlijk tussen de bedrijven gemaakt en ik hoop dat ons aller Peter (redacteur *Asterisk) de taalvaudten verwijdert en dat u de eventuele lagere kwaliteit voor lief wilt nemen. De volgende keer beter zullen we maar denken.


Al sinds de eerste uitgave van RISC OS Select is er de behoefte om Select niet vanaf disk te (moeten) lezen, maar vanuit ROM te kunnen starten. Lange tijd was dit niet mogelijk, daar komt echter verandering in. Op de RISC OS site is in een persbericht van 23 februari te lezen dat RISC OS 4.39 als een ROM-uitbreiding beschikbaar komt.
Het Select-principe heeft RISCOS Ltd. in staat gesteld om de ontwikkeling van het besturingssysteem een stap voorwaarts te laten nemen. Men heeft dan ook veel moeite gedaan om de mogelijkheden van de 6MB RISC OS Select softload ROM in een standaard 4MB fysieke ROM te zetten. In Select zijn veel nieuwe mogelijkheden aan RISC OS toegevoegd en men maakt deze mogelijkheden dus nu beschikbaar via een nieuwe serie ROMs.
De ROMs zullen als een upgrade beschikbaar komen voor de RiscPC, Kinetic en A7000(+) computers.
Indien u de nieuwe mogelijkheden van RISC OS Select wilt kunnen gebruiken, zonder dat het nodig is om een softload uit te voeren of u gebruik wilt maken van de ingebouwde DHCP ondersteuning of Select op een systeem zonder harde schijf wilt gebruiken, dan zijn de ROMs de ideale oplossing!
In het persbericht staan verder de prijzen die betaald moeten worden, afhankelijk van de huidige RISC OS versie die de gebruiker bezit. Ik noem de prijs voor leden van het Select scheme: 105 UKP inc. VAT. gebruikers van RISC OS 3 of 4 betalen meer en abonnees van Select mogen per jaar lidmaatschap 10 UKP van te prijs afhalen. De eerste batch zal bestaan uit 150 ROMS, eventuele verdere productie zal afhankelijk zijn van de "take-up" van de eerste batch.Zoals veel mensen al weten is het mogelijk om de Acorn RiscPC in een normale desktop-positie te plaatsen of in een zogenaamde tower-positie. Deze luxe is niet meer aanwezig in de standaard modellen van zowel de MicroDigital Omega als in de Iyonix van Castle. Bij Castle heeft men daar echter verandering in gebracht, door het uitbrengen van de Iyonix X100. De Iyonix X100 heeft dezelfde mogelijkheden als de normale Iyonix pc, maar heeft als optie een 7-in1 memory-card lezer en zijn de USB, koptelefoon en microfoon aansluitingen aan de voorkant geplaatst.
De Iyonix X100 heeft echter niet de mogelijkheid voor het plaatsen van podule-kaarten de enige manier om deze computer uit te breiden is via low-profile PCI uitbreidingskaarten - hierbij zijn er nog 2 aansluitingen vrij.


Over Iyonix gesproken, zoals iedereen weet - en als je het niet weet: FOEI!, draait deze machine op RISC OS 5, van dit OS is inmiddels versie 5.05 uitgekomen, zoals te lezen is in dit bericht op The Iconbar. Op de privé Iyonix mailinglist legt John Ballance uit dat de grootste wijziging er voor zorgt dat het resetten verbeterd is, hiernaast is er een sterk verbeterde USB-stack in ROM aanwezig. Ook de video-kaart zou nu beter geinitialiseerd worden na een software-matige reset.Vrijwel alle grote RISC OS nieuwssites maken er melding van, Windfall Engineering sluit haar deuren. Windfall was vooral bekend vanwege de ViewFinder, de grafische kaart voor de RiscPC die het aantal scherm-modi sterk vergrootte. De ViewFinder biedt, in combinatie met de ATI Radeon kaart een enorm scala aan resoluties aan met de maximale kleurdiepte (24-bit).
Om potentiële klanten een laatste kans te geven om de ViewFinder aan te schaffen (het product wordt niet meer gemaakt als WindFall niet meer bestaat) is er een laatste kans voor klanten om er een te kopen met 50 Euro korting. Dit betekent dat de 128MB Radio 9200 ViewFinder gaat dan 250 EUR kosten en de 64MB Radio 700 Viewfinder gaat 200 EUR kosten, beide prijzen zijn inclusief BTW. Meer informatie is te vinden op het ViewFinder gedeelte van de Windfall website. Als Windfall eenmaal haar deuren gesloten heeft dan is de ViewFinder alleen nog maar 2e hands te verkrijgen, dus iedereen die nog twijfelt moet nu de knoop doorhakken! U heeft nog de tijd tot 15 maart en de betaling moet op 22 maart binnen zijn.


Op The Iconbar en Drobe is te lezen (1 2) dat R-Comp Interactive weer een nieuw product op de markt gebracht heeft. In dit geval gaat het om MusicMan. MusicMan is ontworpen om de dienen als een gemakkelijk te bedienen muziek-beheerder, zo is het bijvoorbeeld in staat om audio-CD's af te spelen en deze te converteren naar het MP3-formaat. Voor deze conversie wordt er gebruik gemaakt van de Shine encoder, of het ook mogelijk is om LAME te gebruiken is niet duidelijk. De nummer- en album-informatie kan gedownload worden van het internet.

De applicatie is vooral ontworpen voor personen die geïnteresseerd zijn in het verkennen van MP3 audio bestanden of bestaande gebruikers die een programma zoeken om op een gemakkelijke manier MP3 bestanden te maken.
De prijs van de software is 19UKP voor een single user license.


Iedereen kent XAT als RISC OS dealer en aanbieder van de Castle Iyonix pc. XAT maakt echter ook software, zo is de RISC OS Enigma encoder door hen gemaakt. Hiernaast hebben ze de !USBinfo applicatie gemaakt die informatie geeft over de aan de Iyonix aangesloten USB apparatuur.

Op Drobe is te lezen dat XAT nu een nieuwe USB driver gemaakt heeft voor toetsenborden, muizen en andere HID apparaten. Deze nieuwe software stelt gebruikers van de Iyonix pc voor het eerst in staat om het scroll-wieltje van een scroll-muis te gebruiken. Hiernaast is het mogelijk om zelfgedefinieerde acties aan de extra toetsen en knoppen op moderne toetsenboorden en muizen te maken. De !HID software geeft daarnaast de mogelijkheid om dit voor verschillende muizen en toetsenborden te doen.
Op de site is verder te lezen dat het scroll-wieltje werkt in ieder venster dat voorzien is van een verticale scrollbalk. Hiervoor kunnen verschillende methoden worden gebruikt. Omdat niet alle programma's zich correct gedragen, kunt u voor ieder programma een andere methode kiezen. Het scroll-wieltje werkt prima met filer-vensters en met lange menu's. Het werkt zelfs bij enkele moeilijke programma's zoals Impression en Eureka.


Afgelopen zaterdag is de 'South West Show' gehouden, ondermeer The Iconbar en Drobe geven aandacht aan dit evenement. Op The Iconbar is een verslag te lezen van Paul Vigay, hij gaat ondermeer in op de Iyonix X100 de 'desktop' editie van de normale Iyonix pc. Helaas was er bij dit verslag geen enkele foto toegevoegd, maar daar heeft Drobe voor gezorgd.

Een pagina vol met foto's wachten met smart op hilarische onderschriften. Verder is er bij Drobe een artikel dat ingaat op de 'theatre' presentaties van de 'South West Show'. Hierbij is er aandacht voor de presentaties van Castle, RISCOS en FinnyBank.


En zo zijn we weer aan het einde van deze riscynieuws.net, nu vlug de boel inpakken en opsturen!

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis