Vooruit Bello, zoek!
Theo Scheurkogel vertelt over zijn eigen ZOEKsysteem.

Tegenwoordig is iedereen maar bezig met Zoeken Op Het Web! Tijdschriften en TV-programma's schrijven over zoekmachines, terwijl menigeen op zijn eigen harde schijf steeds minder de weg weet. Ik heb wel Windozers meegemaakt, waar bij het opstarten een foutmelding over een missend bestandje voorbij komt - waarop ze reageren met: "ja... die moet ik eens Googl'en..." Als ik dan vraag of het niet ergens op schijf of op een meegeleverde installatieCD staat, dan kost ze dat teveel moeite. Hoe vaak komt het niet voor, dat iemand een bestand zoekt op zijn harde schijf (of meerdere schijven) en maar vertwijfeld mapjes opent en sluit... "het stond hier toch ergens?" Als dat een tijdje heeft geduurd komt er een moment waarop men denkt dat het al geen zin meer heeft om de zoekfunctie nog te gaan gebruiken, daar alle mappen al geopend zijn geweest...

De aantekeningen over de film, die ik in het voorbeeldplaatje zoek, zou je met *ksf* al vinden mijn map (nederlandstalige filmbeschrijvingen) waarin momenteel 650 bestanden staan. Ik heb mijn filer zodanig ingericht, dat er maximaal 200 bestanden in beeld komen als een map schermvullend opent. Zo kom ik met beide methoden ongeveer even snel bij het bestand. Maar ik heb ook wel mappen van duizenden files, waarbij het openen al 5 sec duurt en iets saven ook wordt gevolgd door een wachttijd... maar niet als zo'n venster gesloten blijft. Verderop wordt beschreven hoe ik dagelijks met die bestanden jongleer, terwijl zo'n map misschien wel een heel jaar gesloten blijft!

Ik had al CD-ROMs nog voor ik een drive had om ze in te stoppen. Wat kon daar een bens bestanden op! Maar als je met een paar schijven zit te sjoelen, wat duurt het dan lang om een schijfje te mounten en er een zoekactie op uit te voeren! Daarom ben ik direkt begonnen van elke CD een textfile met inhoudsopgave op mijn harde schijf weg te schrijven. Hoewel daar aardige programma'tjes voor bestaan (zoals !Disktree), doe ik dat toch met een DOSopdracht:

dir g:\ /b/s > bigben4.txt

(zodra onze 4e club-CD klaar is). Toen ik na een paar keer te lui werd om dat te typen, ben ik zo actief geworden om die opdracht in een .bat op te slaan. Dat .bat plaatst de inhoudsopgaves allemaal in dezelfde map, maar controleert ook even vooraf of er geen gevaar is, dat een bestaande file met belangrijke info overschreven wordt. Op mijn computer hoor ik zelfs drie fluittoontjes als-ie klaar is. De volledige tekst zie je <hier>

Ik heb een paar JAZ-schijven, die minder dan maandelijks worden geraadpleegd. 't Is een kleine moeite om de inhoudsopgave daarvan op Harddisc opvraagbaar te hebben. Door de Acorn-formattering kan ik daar geen DOSopdracht voor gebruiken. OPROEP: Als iemand weet hoe je onder RISC OS met één zinnetje een directoryboom in een tekstfile kan laten schrijven, dan zou ik 'm zeer erkentelijk zijn! Tot nu toe misbruik ik hiervoor dan maar het sharewareprogramma !Filefind, te vinden op http://www.id-software.co.at of jullie bezitten waarschijnlijk allemaal BigBenCD3: cdfs::BIGBENCD3.$.software.utilities.desktop.FILEFIND. Je kunt daar allerlei leuke dingen mee doen, waar dit stuk helemaal niet over gaat. Hier is enkel van belang, dat de lijst van vondsten zich als een tekstbestand laat wegschrijven. Waarom ik daar zo dol op ben volgt straks...

Dat mijn werkwijze voor externe schijven verstandig is zal jullie wel duidelijk zijn. Ik heb er ook veel plezier van nu ik weleens een CD-ROM of CDRW voor iemand brand. De inhoudsopgave is in enkele seconden geschreven, waardoor ik maanden later niet hoef te piekeren of die persoon iets al heeft gekregen of niet. Over mijn schouder meekijkend weet hij het zelf namelijk ook niet altijd zeker. Audio CD's hebben die mogelijkheid niet; daarom begin ik die vanuit een winamp-playlist (lekker klein) die ik op Nero gooi (geeft zo'n lekker Acorngevoel). In de playlist staan de paden van de bronbestanden in ascii, handig! Als je je ontfermt over een beginneling en bereid bent als telefonische helpdesk te fungeren, dan is het ook niet gek om zijn harddisk-inhoudsopgave op een floppy mee naar huis te nemen. Dat werkt veel sneller dan allerlei heen en weer gevraag.

Maar de meeste lol heb ik ervan, dat ik een aantal lijsten gebruik van bestanden op mijn eigen harddisk! Iedereen benadrukt, dat je met een weldoordachte heldere mapstructuur in enkele muisclicks ieder bestand tevoorschijn moet kunnen toveren... Theoretisch een heel mooie gedachte, maar desondanks is voor mijn computergebruik mijn systeem veel sneller. Ik wil namelijk ook vaak even binnen 1 toetsklik en 1 sec zeker weten, dat ik over een bepaald persoon nog NIETS bezit! En dan bedoel ik: binnen een verzameling van bijv. 10.000 bestanden direkt zeker weten zonder knijpoogjes achter een leesbril etc. Maar ook wil ik de mogelijkheid hebben om het netjes in een lijstje zien als ik bijv van Tori Amos een biografie, wat scanfoto's, wat mp3's, cd's in de kast, (videofragmenten), en songteksten en een handjevol midibestanden heb + hun uitwerking in !Sibelius. In een "weldoordachte heldere mapstructuur" horen zulke uiteenlopende zaken juist gescheiden van elkaar te staan. Dan ben ik zelf nog zo, dat ik in een Sibelius-map weleens een obey'tje plaats om de Midi-map makkelijker te openen (lees desnoods mijn december'98 stuk).

Stoere praatjes, maarre... wat is dan die 1 toetsklik? Hopelijk naderen we het einde van dit verhaal en ik wil het een beetje netjes opbouwen, maar die klik is: ShiftCtrl-F als de cursor van !StrongED in een slim gekozen zoekwoord staat. Het vijf jaar oude decemberartikel stipt aan, dat als je een ascii-Bijbel hebt van 6Mb en 86.000 regels... dat je dan met F2 - Debora een menu'tje krijgt van alle 12 regels waar die naam in voorkomt. Zou ik in die bijbel lezend de naam Goliat zien staan, dan hoef ik helemaal geen zoekvenster te openen en namen in te typen: je klikt gewoon in dat woord Ctrl-F en je krijgt precies zo'n lijst. En als je ShiftCtrl-F toetst zoekt-ie in alle op dat moment openstaande bestanden tegelijk. Dus zorg ik, dat ik onder bepaalde omstandigheden sommige van mijn bovenbeschreven bestandslijsten open heb staan.

Concreet voorbeeld
Ik heb nog steeds geen internet, maar wel bijna 17.000 mp3's. Mijn windoos hangt gewoon aan de tape-aansluitingen van mijn stereo, waar ook mijn video aan hangt. Zong Brel in Bergen, dan zou ik daar een CD van kunnen branden, maar mijn cd-speler gaat nog zelden aan. Deze verzameling groeit gestaag met grab's van TV en radio. Als met kerst de paginagrote lijst van de top2000 wordt gepubliceerd, dan is dat misschien leuk voor op de WCdeur. Maar echt uitpluizen is een klus - en klikken door je weldoordachte mapstructuur ook. Op het web stond naast een lijst ook een spreadsheet waardoor je overal op kon sorteren, zodat met wat slimmigheid die Beatles-bak maar een keer open zou hoeven. Maar ik kreeg die lijst op een floppy om 21.30 terwijl ze om 24u startten met afspelen. Zonder !StrongED had ik nooit op tijd gevonden welke files nog misten - en welke ik wel had, maar voor vervanging vatbaar waren vanwege spookrijder of lollige DJ (want dat schrijf ik er in de bestandsnaam erbij). Gewoon twee lijsten open (die van mp3's tijdelijk verkleind tot het pop-gedeelte) en ShiftCtrl-F op een zo slim mogelijk woord (Penny klikt cleaner dan Beatles). Het leuke is ook, dat iets gewoon in een andere map kan staan zonder over het hoofd te worden gezien. Op genoemde avond speelt mee, dat op volgorde van uitzending zoeken helemaal niet "dommer" is dan op band gesorteerd. De eerste negen uren aanklikken is nog te overzien, maar met band-sort moet je alle 2000 hebben getest. Ik wilde gewoon lekker slapen terwijl de computer zo hier en daar 's nachts een kwartiertje opnam (met de timerfunctie van Audiograbber).

Ander concreet voorbeeld
Televisiekijken leidt bij mij ook tot Acornen, omdat ik op de gegevens van www.imdb.com kan kijken met (Rick Hudson's) !MovieDB, althans in mijn versie bijgewerkt tot de datum waarop ik de benodigde lists van iemand (met ADSL en CDbrander) kreeg. (Jullie kunnen wekelijks updaten met relatief kleine verschilfiles). Grappig is, dat windows-gebruikers met diezelfde lists slechts spartaanse textfiles kunnen genereren, terwijl wij een soort hypertext krijgen. Ik kan iedere kijkfanaat aanraden dit programma te gebruiken, want die website vind ik heel vermoeiend. Ik zou daar weleens over kunnen schrijven, maar hoe dan ook: het leidt bij mij tot een verzameling biografieën en filmografieën, die door de imdb zijn aangemaakt, maar door mij van aantekingen voorzien - puntneus, flaporen, wijkende tandjes - al die kenmerken die helaas steeds schaarser worden. Dus daarnaast scan ik een compleet smoelenboek bij mekaar. Dat loopt allemaal alweer in de duizenden bestanden. Als teletext de aflevering meldt van Seinfeld, dan weet ik (met F2) welke gastrollen ik mag verwachten waarna ik ShiftCtrl-F bijv. op Udenio.

Tussen het pad weten en het file runnen zit nog een stap. Ik heb geen netwerk en vertel verder alleen over ons OS. Een tijdje lang opende ik de bestandslijsten om ze daarna te iconizen; (later ^H voor het Hide'n). Een vondst brengt de bestandslijst weer in beeld met de cursor in de bestandsnaam. Wilde ik het bestand runnen dan selecteerde ik met ^AA de hele adresregel, savede het block als obey gefiletyped op de taskbar, typte ervoor: "filer_run " waarna het met F10 gerund wordt. Geinig is namelijk, dat je tijdens het knoeien met de syntax van een obeyfile het ongesaved met F10 kunt uitvoeren! (Want ik wilde niet mijn schijf vervuilen met gesavede obeys). Daarna, om niet meer te hoeven typen, werkte ik een tijdje met een half obey met enkel "filer_run " om de adresregel achter te plakken. Handig hoor, maar een obey openen zonder runnen moet je behoedzaam doen, anders zeurt-ie: "kweniwakmoedoen" Overigens heeft !StrongED zijn met Ctrl-L zichtbare lijstje van alle open docs ook oproepbaar gemaakt door Shift-pijltje, waarmee je door diezelfde lijst scrollt. Het loslaten van de Shift bepaalt welk doc voorop komt te liggen; ook hidden en iconised docs komen zo weer in beeld. Op een dag keek ik in de desktopboot-file op zoek naar regels over de op dat moment geopende docs. Helemaal onderaan zag ik: MESSAGE StrongED_OpenDoc met adres en soms: -iconised -offset ...

Dat is werkelijk formidabel! Bij de wisseling tussen verschillende open docs merkten jullie vast al wel, dat-ie overal van had onthouden waar zijn cursor zich bevond - maar hier heb je dan de opdrachtregel die je mag overnemen in een runnable file. (Als ik morgen wil verderwerken aan dit artikel met de cursor op deze plaats hoef ik alleen maar de messageregel uit de bootfile te jatten en te saven als obey). (Die message wordt alleen begrepen als !StrongEd reeds loopt). Ik kan nu bij de programmastart van !MovieDB naast de bestandslijsten het "filer_run "-obey volautomatisch laten openen met de cursor al waar de ^AA regel geplakt moet worden.

Dagelijkse praktijk
Als ik !MovieDB start verschijnen enkele mappen op mijn scherm (sommige NAAMgesorteerd, maar .effe op TIJDsort, door uit de desktopboot-file gekopieerde Filer_Opendir regels in de runfile). Maar !StrongED lijkt nog te sluimeren. Toch reageert Shift-pijltje wel: met een lijstje van enkele hidden bestandslijsten + het openen van Bekijk_bat. Met F2 ksf enter biedt de ListOfFound TurksFruit en een plaatje van MoniquevdVen. Met het pijltje kies ik het leukste van de twee en met enter verdwijnt de list en verschijnt de bestandslijst. (De list blijft in beeld als je de muis gebruikt ipv enter). Ik heb de verschillende bestandslijsten schermbreed, maar slechts drie regels hoog als de brievenbussen van een flat boven elkaar geplaatst en vervolgens geHide op die dag, dat ik de message-regels naar de run-obey verplaatste. (Het plaatje laat dus niet mijn gewone werksituatie zien). Gewoonlijk lees ik niet meer, maar doe blindelings ^AA en ^H waardoor de cursor terug is in Bekijk_bat in een klein venstertje, met de cursor achter een spatie achter de opdracht. Met ^C en F10 verschijnt (niet de foto, suffie! maar) de castlijst van deze film. Ik probeer Hauer - pijltje, enter, ^AA, ^H, dan F8 om het obey te schonen, ^C, F10 en daar staan al zijn zonden sinds Floris opgesomd (±10 acties, maar in een automatisme). In !MovieDB zelf zou aanklikken van Hauer al voldoende zijn geweest, maar het genereren van de kaart gaat daar duidelijk trager (30 sec) met mijn StrongArm. En datzelfde geldt voor !Filefind gewoon doorlopend gebruiken: die gaat altijd opnieuw in de HD zoeken; dat kost tijd (bijv 20 sec als je van .filmsclopy niet elke keer de juiste submap wilt aangeven), mijn truc weet het antwoord voordat mijn vingers de toetsen hebben kunnen loslaten.

Voor een prettige werking moet je het aantal hits beperken; daarom werk ik met die gescheiden bestandslijsten. Het vinden van al die Tori Amos info eist zoveel open lijsten, dat je bij een gewone zoekterm teveel hits krijgt. Maar het is intussen wel handig om al die lijsten te bezitten! AudioCD's kan je door websites als CDDB laten herkennen (met oa !CDplay geloof ik); dat scheelt een hoop getype. Het hele systeem eist wel, dat er geen typefouten in je bestandsnaam zitten, hetgeen in mindere mate ook een reden kan zijn waarom je bij het ouderwetse op het oog zoeken in een mapvenster ook weleens een bestand over het hoofd kunt zien omdat het door een typefout elders gealfabetiseerd raakt. Vooral voor de imdb'er heeft het echt nut ook een ascii lijst van zijn videotapes aan te leggen, die je trouwens kan maken met plakken vanuit !MovieDB-uitvoer. Groot voordeel heb ik zelf bij scanplaatjes waarop meerdere personen staan! Vroeger maakte ik dan vanwege het alfabetiseren soms een runnend obey waar de andere naam voorop stond; nu vind ik 'm toch wel.

Jammer is, dat ik toch telkens een moment moet kiezen waarop ik !FileFind weer een bijgewerkte lijst laat maken. Dus als iemand een RISC OS-vertaling weet voor dir /b/s *.* >bestandslijst - dan kan dat voor mijn part dagelijks bij het opstarten ververst. Overigens: een helemaal toevallig pluspunt is, dat ik een echt verloren gegane file toch kan zien staan in een oude lijst, omdat ik mijn lijsten zo nu en dan ook wel bewaar na het verversen. O, ja! Boven schreef ik ergens, dat mijn Actricesmap nooit meer open gaat. Nieuwe files over vanavond op de buis zet ik eerst in .effe. Als er dan geen opmerkingen over flaporen meer in hoeven smijt ik het icoontje (of 10 tegelijk) op !FileAct, waar ik een Copy-(verplaats)opdracht in heb verstopt. Met gesloten map is er geen vertraging en werkt het gedachtelozer dan als ik voor elke letter een submap zou aanleggen. De andere mappen openen nog vlot genoeg.

Ik heb met het bovengeschrevene al jaren geen haast gehad omdat ik meende, dat er weinig van die gekken zoals ik rondlopen. Toch denk ik, dat er wel iets in staat voor JAZ en CDrom-bezitters en muziekliefhebbers. Of misschien komt iemand weer op een totaal ander handigheidje n.a.v. dit artikel. Jullie weten, dat de Asterisk tegenwoordig niet meer in een kaftje hoeft te passen. Schrijf ook eens iets; wij vinden het leuk.

Theo Scheurkogel

PS. Webadressen kunnen direkt worden aangeklikt vanuit !StrongED en Word. In Word kan je meen ik ook met bestandsadressen op eigen schijf iets dergelijks doen (met lichte aanpassing, 'k weni, bijv. "file:// F:\_pop\tori.mp3"). Als iemand weet of zoiets met !StrongED of !Zap mogelijk is... ik ben benieuwd.