riscynieuws.net
Ook nu weer door Kees Grinwis bij elkaar gezocht

Welkom bij het 3e nummer van de 4e jaargang van riscynieuws.net, we zijn ondertussen aangekomen bij de 36e uitgave van deze rubriek. In dit nummer is er aandacht voor RISC OS Adjust, PCITV - TV kijken op de Iyonix, nieuws van het ArtWorks front en informatie over ondersteuning voor USB 'mass storage' devices via de Simtec USB-kaart.


In de vorige editie van riscynieuws.net was te lezen dat er een ROM-versie van RISC OS Select uitgebracht zal gaan worden, deze versie wordt ontwikkeld onder de codenaam 'RISC OS Adjust'*). Op Drobe is te lezen dat RISCOS Ltd., de ontwikkelaar van RISC OS 4, een lijst met de wijzigingen van RISC OS 4.39, ten opzichte van de vorige Select versie op haar website gezet heeft.

De nieuwe RISC OS versie bevat de mogelijkheden en updates die de afgelopen 3 jaar onder het RISC OS Select schema uitgebracht zijn. Zo bevat deze versie de updates die aan de 'Toolbox' modules gedaan zijn, verbeteringen aan de WIMP en aan de Filer (bestandsbeheerder). De ROMs zijn uitgebreid getest en zullen als het goed is een stabiel besturingssysteem bevatten voor gebruikers van het 26-bit RISC OS systeem.

Een ieder die de afgelopen 3 jaar aan ontwikkeling via RISC OS Select in ROM wil hebben zal tevreden zijn met RISC OS Adjust, tenslotte bevat deze het voordeel van RISC OS - namelijk het direct beschikbaar zijn van het besturingssysteem, zonder dat er van disk gelezen hoeft te worden - met het voordeel van Select.

*) Een RISC OS muis heeft 3 knoppen: 'Select', 'Menu' en 'Adjust'. In de meeste gevallen is 'Adjust' een tegengestelde, of complementaire actie van 'Select'.


Op The Iconbar is te lezen dat de eerste publieke editie van het programma PCITV eindelijk beschikbaar is. Deze applicatie maakt het mogelijk om gebruik te maken van goedkope PCI TV-kaarten, zoals de Rave TV- kaart van Pinnacle Systems, op een Castle Iyonix pc. Dit betekent dat RISC OS gebruikers nu eindelijk gebruik kunnen maken van de goedkope TV-kaarten die voor PC gebruikers al tijden te koop zijn.

Alle kaarten die gebruik maken van een Conexant BT848,849,878 of 878 chip worden ondersteund, de Iyonix kan echter alleen 3.3 volt PCI kaarten aan of kaarten die zowel 3.3 volt als vijf volt ondersteunen. De eerder genoemde PCTV Rave kaart is een geschikte optie.

De volgende kaarten bevatten de eerder genoemde Conexact chipset en die behoren dus te werken. (Bij de Pinnacle PCTV stereo kaarten moet men opletten, de oudere kaarten bevatten een frame grabber die niet door de RISC OS software wordt ondersteund. De nieuwere versies van deze PCI-kaart worden echter wel ondersteund.)

Mogelijke kaarten zijn:

De drivers worden onder de GNU General Public License (GPL) verspreid en zijn dus gratis, op de site van de PCITV software worden er verder nog diverse technische details besproken - voor de geïnteresseerden.


Iedereen weet dat de Iyonix pc van Castle zonder Aemulor de oude 26-bit applicaties niet kan draaien. Onder de programma's die normaal niet op de 32-bit XScale machine kunnen werken hoort ook Sibelius, maar daar is nu verandering in gekomen! Op Drobe is namelijk te lezen dat de applicatie werkt onder Aemulor Pro en dus op de Iyonix. Ook The Iconbar maakt melding van de nieuwe Aemulor versie.

De RISC OS versie van Sibelius is voor het eerst uitgebracht in 1993 en wordt na 5 jaar ontwikkeling niet meer onderhouden. De software is nog wel beschikbaar voor Windows en MacOS.

Sibelius heeft, naast een processor die 26-bit code kan uitvoeren (of Aemulor natuurlijk), ook ondersteuning voor 4-kleuren schermen en meerdere scherm-banken (screen banks) nodig. In Aemulor Pro is er dan nu ook ondersteuning voor deze mogelijkheden, zodat de muziek-notatie software nu ook op de snelste RISC OS machine die op dit moment beschikbaar is draait.

De modi met weinig kleuren die door Aemulor Pro mogelijk gemaakt worden kunnen gebruikt worden alsof het ingebouwde modi zijn, dit betekent dat ze dus gewoon in de desktop gebruikt kunnen worden. Hoewel het de vraag is of men de desktop op de Iyonix ook daadwerkelijk in maar 16 kleuren wil gebruiken. Je kunt natuurlijk ook 'MODE 0-7' intypen om de nostalgie van de oude BBC modi te kunnen ervaren, aldus Adrian Lees.

De huidige code maakt 1,2 en 4 bpp modi beschikbaar voor de gebruiker, verder staat er code gepland om het schalen van het scherm uit te voeren. Op die manier kan men schermen met een resolutie van 640 × 256 pixels afgebeeld worden met een 640 × 480 modus. Op deze manier kan men oude spellen of programma's draaien zonder letterboxing.


Martin Würthner, van MW-Software, is voor RISC OS gebruikers geen onbekende, we kennen hem allereerst van de extra modules voor ArtWorks 1 en natuurlijk Crystal, de transparantie plug-in voor ArtWorks. Ook kennen we hem van ArtWorks 2, de 32-bit neutrale editie van de applicatie, aan deze versie wordt door Martin nog actief ontwikkeld. Voor de toekomst zijn er diverse nieuwe mogelijkheden gepland, zoals te lezen is op de ArtWorks 2 website.

Drobe maakt melding van een preview die Martin Würthner aan de gebruikers gaf van de meest gevraagde mogelijkheid voor ArtWorks, namelijk bitmap fills. Hoe dat er in de praktijk uitziet is te zien in onderstaande afbeelding.

(geschaald op 75%)

Zoals te zien is in de afbeelding is er niet alleen ondersteuning voor bitmap bestanden, maar ook voor tekst of zelfs vector objecten bij de mogelijke vul-stijlen. Het is de bedoeling dat de nieuwe versie, met bovenstaande mogelijkheid, beschikbaar komt op de Wakefield show.


Een veel gebruikte toepassing van USB, naast het aansluiten van toetsenborden en muizen, is het gebruiken van USB mass storage devices zoals memory sticks en digitale fototoestellen. Als je deze apparaten wilt benaderen, dan moet je gebruik maken van software die het juiste protocol aan kan - in dit geval het protocol voor mass storage devices. Voor de Simtec USB-kaart heeft Stuart Tyrrell Developments (STD) nu een nieuwe versie van haar opslagsysteem (filing system) uitgebracht die deze randapparatuur kan benaderen, dit wordt door STD in een persbericht gemeld. Deze software, die MassFS genoemd is, wordt nu ook los aangeboden. De prijs van de software is 10 UKP. USB apparatuur die via STD aangeschaft is wordt geleverd met een 'support key', in de volgende alinea wordt dit systeem verder uitgelegd.

De software wordt op een speciale manier aangeboden. Omdat het voor STD onmogelijk is om alle apparatuur die door de gebruikers gekocht wordt bij andere leveranciers te ondersteunen is het mogelijk om een 'support key' aan te schaffen voor apparatuur die niet bij STD gekocht is. De prijs hiervan is ook 10 UKP. Indien men zelf een device aan de praat gekregen heeft met MassFS en de instellingen aan STD doorgeeft dan krijgt men een 'support key' voor dit device, verder wordt deze informatie toegevoegd aan het bestand met 'other devices' - dit bestand is gratis te downloaden en dus beschikbaar voor alle gebruikers, maar dan zonder ondersteuning. Meer informatie is te vinden in het bericht van STD zelf.


Dit was dan weer de 36e editie van riscynieuws.net, met in deze editie aandacht voor de nieuwe RISC OS versie die in ROM zal gaan verschijnen, TV kijken met de Iyonix pc, nieuws van het ArtWorks front en USB nieuws van het STD front.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis