Omega mini, midi, maxi en reset
een vervolg op de eerste indruk van Paul Porcelijn

Vorige maand deed ik verslag van mijn eerste kennismaking met de club-Omega: een fraaie minitower.

Bij Omega-bezitters met een midi- of maxitower is de situatie duidelijk anders. Hun systeem zit in een misschien wat minder elegante, maar in elk geval ruime en stevige systeemkast. Zo'n tower is wel wat duurder, maar heeft een bijna geruisloze ventilator en bovendien een netvoeding met (achterop) een aan/uit-schakelaar. De knop aan de voorkant is dan alleen nodig bij een "harde" reset.

Overigens kan bij elke Omega (klein of groot) de functie van die ene drukknop worden omgezet van soft-aan/uit naar hard-reset (of andersom) door binnen in de kast op een hoek van het moederbord een stekertje te verplaatsen. De plek is op bijgaand overzicht aangegeven. Zie detail: reset = linksboven, aan/uit = rechtsonder.

In de vorige Asterisk deed ik verslag van mijn poging om de minitower nog wat geruislozer te krijgen door 1 van de 2 ventilatoren uit te schakelen. Dat hielp niet veel - de toon verandert wel, schreef ik.

Voor de hand liggende conclusie: laat die 2e fan maar gewoon meedraaien. Hij is na de test dan ook netjes weer aangesloten. Dat had ik er even bij moeten zetten. Het echt definitief loskoppelen van de 2e fan is natuurlijk een hachelijke zaak, want dat ding zit er niet voor niets. In zomerse omstandigheden kan het zelfs het verschil zijn tussen leven en dood (van de computer)..

Microdigital Europe benadrukt dan ook dat het uitschakelen van de 2e ventilator problemen met de garantie kan geven. Trouwens, ook als je de hele handel overbrengt naar een grotere kast komt de garantie in gevaar, dus doe dat niet zonder overleg met de leverancier.