riscynieuws.net
waarin Kees Grinwis al het lezenswaardige bij elkaar haalt

Welkom bij alweer de 37e editie van riscynieuws.net, dit is nummer 4 van de 4e jaargang. In dit nummer onder meer aandacht voor de 10e verjaardag van de RiscPC, RISC OS Adjust, de 200e Archive, Wakefield en meer.


Het is al weer 10 jaar geleden dat Acorn de Risc PC uitgebracht heeft. Deze computer, die voor veel van de lezers van riscynieuws.net de belangrijkste computer is, werd voor het eerst aangekondigd op 16 april 1994 - Zowel Drobe als The Iconbar maken melding van dit feit.

In het bericht op The Iconbar is verder een link te vinden naar de 10-slice Risc PC die ooit op de AcornWorld show gestaan heeft, deze computer heeft echt alles waar men bij Acorn aan kon denken... - "everything including the kitchen sink!"

Natuurlijk heeft ook Drobe aandacht voor dit heuglijke feit door middel van een uitgebreid artikel. In dit artikel citeren ze Jack Lillingston van Castle Technology: "Het was een fantastische machine", hiernaast heeft men ook een tijdslijn opgesteld met belangrijke data sinds de Risc PC uitgebracht is. Hoewel de schrijver van het artikel op Drobe inmiddels een Iyonix pc gebruikt, omdat dit een ideale ARM Linux ontwikkelomgeving is, zullen veel lezers nog steeds een Risc PC gebruiken voor taken die niet of nog niet door de nieuwe generatie Iyonix pc computers of Omega computers gedaan kunnen worden.


Van de geschiedenis naar het heden, de Risc PC heeft het nog steeds uitgehouden, maar dat is wel te danken aan diverse verbeteringen. Voorbeelden hiervan zijn de Kinetic processorkaart en RISC OS Select. Via het Select schema zijn er diverse verbeteringen aan het besturingssysteem toegevoegd, zowel onderhuids als in de gebruikersinterface. Nu is het grootste nadeel van Select dat deze van disk geladen moet worden, dit is onmogelijk op machines die geen disk (kunnen) hebben en het kost extra tijd voor het opstarten van de computer als deze wel voorzien is van een harde schijf.

Trouwe lezers van deze rubriek weten dan dat de ontwikkeling aan RISC OS van de afgelopen jaren nu eindelijk beschikbaar is op ROM onder de codenaam Adjust, in de afgelopen edities van riscynieuws.net is er reeds aandacht geweest voor deze ontwikkeling.

Op The Iconbar is te lezen dat de eerste gebruikers reeds de ROMs hebben en vooral blij zijn met het feit dat de machine nu sneller start - eindelijk weer het voordeel van RISC OS, namelijk dat het in ROM opgeslagen is.

Natuurlijk heeft ook Drobe aandacht voor dit, toch wel belangrijke, feit. In dat bericht wordt verder melding gemaakt dat MicroDigital, volgens de RISC OS 4 ontwikkelaars, RISC OS Adjust aan het testen is op zowel de Omega als de Mico computers. Verder staat in hetzelfde bericht te lezen dat men ook bezig is met de volgende editie van Select, met meer mogelijkheden en een nieuwe bundel hulp-applicaties.


Het blad Archive heeft inmiddels al weer aangekomen bij het 200e nummer, na 17 jaar is het blad nog steeds springlevend - het aantal abonnees is nu 1300. Paul Beverly, de redacteur van het blad, wil dan ook de ruim 400 mensen bedanken die de afgelopen zeventien jaar voor Archive geschreven hebben.

De nieuwste editie heeft, als jubileum-uitgave, een goud-kleurige omslag - hiermee wordt afgeweken van de standaard kleuren rood, groen of blauw. In het 200e nummer is er onder meer aandacht voor:

Archive magazine wordt maandelijks uitgegeven, iedere uitgave bevat ongeveer 80 pagina's. Het blad is alleen als abonnement verkrijgbaar, de kosten zijn 35 UKP per jaar. Als u Archive een groot aantal jaren niet of zelfs nog nooit gelezen heeft dan kunt u gebruik maken van deze aanbieding en de volgende 2 uitgaven voor niets lezen.


Zoals we allemaal wel weten is de Wakefield Show, na het stop zetten van Acorn World, de belangrijkste RISC OS show. De show zal dit jaar gehouden worden op 15 en 16 mei in het 'Thornes Park Athletic Stadium'. Op The Iconbar staat te lezen wat het theater programma zal zijn voor de twee show-dagen. Aan het woord komen o.a. Castle, RISCOS Ltd., Q(u)ercus, CinoDVD/Aemulor en STD. De lezingen/voordrachten zullen ongeveer 45 minuten duren en ze zijn toegankelijk voor iedereen die een kaartje heeft voor de show.

Voor de mensen die naar de show willen en vooraf een ticket willen kopen, de uiterste datum waarop vooraf een toegangsbewijs gekocht kan worden is 8 mei. Wees er dus snel bij, want na 8 mei is het alleen nog maar mogelijk om aan de deur een kaartje te kopen.


We zijn, als RISC OS gebruikers, inmiddels wel gewend aan een abonnementsvorm om producten aan de man te brengen. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk RISC OS Select, maar in het verleden werd de viruskiller !Killer van Pineapple Software ook op die manier aan de man (of vrouw) gebracht.

Voor haar C/C++ ontwikkel-omgeving gaat Castle Technology nu ook van een abonnementsvorm gebruik maken, dit valt te lezen op The Iconbar en ook Drobe heeft er een berichtje over. De ontwikkel-omgeving, die in oktober 2002 uitgebracht is, maakt het mogelijk om 32-bit compatible software voor RISC OS te maken.

Volgens Castle betekent deze stap voor de RISC OS ontwikkelaars een continue stroom van verbeteringen aan de ontwikkel-omgeving. Hierbij valt te denken aan betere code-dichtheid en snelheidsverbeteringen voor RISC OS applicaties. Hiernaast zullen ook mogelijkheden die in ARM ontwikkelings-gereedschappen voor de embedded world zitten nu ook beschikbaar gaan komen voor het RISC OS platform.


Op Drobe is verder te lezen dat de co-founder van Acorn, Hermann Hauser, vindt dat Acorn in het verleden veel te weinig onder licentie uitgegeven heeft. In een interview met het Britse blad CustomPC geeft hij verder de beweegredenen om alle technologie voor zichzelf te houden, namelijk het hebben van een concurrentievoordeel in de markt. "We should have had a licensing strategy", is echter te lezen in het artikel - maar dat is achteraf gezegd en dat is nu eenmaal gemakkelijker...

Verder haalt hij, niet zonder enig plezier, aan dat de BBC Micro sneller, beter en goedkoper was dan de Apple II. Dit zal waarschijnlijk ook de reden geweest zijn dat Acorn uiteindelijk het contract van de BBC gewonnen heeft.

Hoewel Hermann Hauser in het blad CustomPC de ARM processor prijst, zal hij geen Iyonix of Omega kopen. Het zal nog wel een tijdje voortleven, maar hij denkt niet dat het nog een belangrijk besturingssysteem zal worden.


+++KORT KORT KORT +++

Op The Iconbar is er verder nog aandacht voor diverse Acorn/RISC OS gerelateerde items die op eBay worden aangeboden. Zo is er aandacht voor een Risc PC in Phoebe behuizing en wordt in hetzelfde bericht melding gemaakt van een top-of-the-line Kinetic Risc PC en is er een StrongARM-kaart in de aanbieding. Eerder in dezelfde maand heeft The Iconbar ook al aandacht gegeven aan een IDE-Compact Flash interface.

Verder is er aandacht voor nieuwe (versies van diverse) applicaties, zoals SpecialFX, MakeAlias en een IPP Device Driver.

Op Drobe is er verder nog aandacht voor het feit dat de Iyonix pc nu ook in Australië geassembleerd wordt, hierbij worden de Castle-specifieke onderdelen bij Castle afgenomen en wordt de rest bij onze tegenvoeters toegevoegd. De reden hiervoor zijn de enorme kosten die gemaakt moeten worden als er een Iyonix verscheept moet worden naar Australië. Het geheel gebeurt op een niet commerciële basis en is alleen voor inwoners van Australië.

Ook Drobe geeft natuurlijk berichten uit over nieuw verschenen software, of nieuwe versies van bestaande software. In hun bericht o.a. aandacht voor Nettle, DirSync, StopCaps en Thumbcat.


Dit was dan weer de 37e editie van riscynieuws.net, met in deze editie ondermeer aandacht voor de nieuwe RISC OS versie die in ROM is verschenen, het interview met Herman Hauser en het Castle C/C++ abonnement.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht en tot de volgende keer.
Kees Grinwis