riscynieuws.net
alle nieuws van het 'net door Kees Grinwis

Welkom bij alweer de 38e editie van riscynieuws.net, we zijn ondertussen aangekomen bij het 5e nummer van de 5e jaargang. In dit nummer is er onder andere aandacht voor verslagen van Wakefield, nieuws van Castle Technology en MicroDigital, achterstallig nieuws over de UniPod en nog meer nieuws uit de RISC OS wereld.


In de maand mei wordt, traditiegetrouw, de Wakefield RISC OS computer show gehouden. Veel producenten tonen dan voor het eerst hun nieuwe, of vernieuwde hardware. Ook dit jaar is dat weer het geval, zo is er een weer een nieuwe op de ARM7500+ gebaseerde RISC OS computer en is er een nieuwe uitvoering van de Castle Iyonix pc. Verder heeft STD de UniPod uitgebracht - dit is een universele podule voor de RiscPC met opties als USB en netwerk op 100MBit.

Op The Iconbar zijn, op de dag van de show natuurlijk, een aantal foto's van de Wakefield RISC OS show geplaatst en natuurlijk heeft men ook een verslag van Wakefield op de site staan, in dat verslag is er onder meer aandacht voor de nieuwe A75 van STD/Advantage 6, nieuwe producten van Castle (The Panther) en Oregano (een nieuwe webbrowser, wat anders?). Verder was er aandacht voor nieuws van RISC OS Ltd, producten van X-Ample Technology (Enigma/USB HID muis/toetsenbord drivers) en Denbridge (demonstratie van een radar systeem dat gebaseerd is op RISC OS hardware).

Zoals gewoonlijk heeft Drobe ook diverse artikelen over de Wakefield RISC OS show, op 15 mei heeft men het eerste artikeltje geplaatst onder de naam 'Wakefield photos and gossip', in dat artikel staat een korte impressie van de show en wordt er gelinkt naar een aantal foto's van de show. Op de 20e mei heeft men een artikel gepubliceerd met de naam 'Wakefield 2004 theatre talks' waarin de diverse lezingen in het theatre besproken worden. Hierbij is er aandacht voor de lezing van 'Aemulor en CinoDVD', RISCOS Ltd. en Castle Technology. En het laatste bericht met aandacht voor de show is geplaatst op 22 mei 2004 onder de naam 'Wakefield 2004 show report'.


Zoals in het vorige nieuwsbericht over de Wakefield RISC OS computer show al is aangegeven, heeft Castle op de show een nieuwe versie van de Iyonix pc getoond, deze versie gaat door het leven met de naam 'The Panther'. Helaas is dit geen snellere machine, maar een 'normale' Iyonix pc in een moderne zwarte ATX tower behuizing. Volgens het persbericht dat de nieuwe machine aankondigt is het een limited edition, het is dus niet duidelijk hoe lang deze computer verkrijgbaar zal zijn, maar het is natuurlijk altijd mogelijk om de standaard Iyonix pc aan te schaffen.

Deze behuizing heeft de onder andere de volgende eigenschappen:

Voor het overige heeft de machine dezelfde eigenschappen als de andere Iyonix pc systemen en wordt hij geleverd met 512MB RAM, 120GB harde schijf en een 52 speed CD-RW station.

Het bericht over de 'Panther-edition' van de Iyonix pc is overigens niet het enige nieuws dat Castle voor de show te melden had. Men is namelijk ook bezig om samen met Spellings Computer Services Ltd een nieuwe versie van ADFS te ontwikkelen. Deze nieuwe versie van ADFS zal het mogelijk maken om met een hogere snelheid gegevens van en naar de harde schijf te schrijven, terwijl de CPU minder belast zal worden.

Deze nieuwe versie is erg belangrijk voor CinoDVD, omdat de hogere overdrachtssnelheid het mogelijk zal maken om DVD films real-time op RISC OS af te spelen van DVD, CD-ROM of andere media.

Neil Spellings, van Spellings Computer Services, geeft aan dat men blij is om samen met Castle te werken aan de eerste RISC OS DVD-player. Volgens hem maakt het werk dat men nu besteedt aan ADFS CPU-tijd vrij die gebruikt moet gaan worden voor het decrypten en decoden van de video en audio gegevens die op een DVD staan. Het afspeel programma zal later dit jaar onder de naam 'Cino' beschikbaar moeten komen, hierover is in eerdere edities van riscynieuws al over bericht.

Het laatste persbericht is, hoewel het pas na de Wakefield show uitgegeven is, minstens zo belangrijk als de vorige - misschien is het zelfs wel belangrijker. Het gaat hierbij namelijk om de toekomstplannen voor RISC OS. Castle nodigt hierbij de RISC OS community uit om hun management te helpen bij het verdelen van de beschikbare ontwikkelingsbronnen. Castle geeft aan dan men aandacht wil blijven geven aan de core van RISC OS en uitbreidingen van de desktop.

De ontwikkelingen van RISC OS zijn gegroepeerd onder de volgende items:

  1. 'TOOL CHAIN' - Het gaat hierbij om de ontwikkelomgeving C/C++ van Castle. Er worden diverse verbeteringen in aangebracht, of men heeft dit al gedaan. Voorbeelden zijn nieuwe mogelijkheden als de "inline assembler" en "packed structure support";
  2. 'CORE RISC OS DEVELOPMENTS' - Castle blijft de core van RISC OS verder ontwikkelen zodat RISC OS zo up-to-date als mogelijk is. Recente ontwikkelingen zijn vooral voor licentie-nemers van RISC OS uitgevoerd, hierbij gaat het om de ondersteuning van meer ARM-cores en meer specifieke productontwikkeling. Dit werk heeft de hoogste prioriteit omdat die nu eenmaal commercieel het meeste oplevert.
  3. 'DESKTOP EXTENSIONS' (met de codenaam 'Merlin') - Men blijft bij Castle ook werken aan uitbreidingen van de RISC OS desktop. Hierbij is te denken aan de volgende voorbeelden:

Meer details zijn terug te vinden in het originele persbericht en op de site van het Merlin project.


Lezers van de nieuws-sites Drobe en The Iconbar zullen de plaatjes wel gezien hebben, een oranje kastje met daarop een licentie-sticker voor RISC OS 4 en alle standaard aansluitingen van een [RISC OS] computer. Het artikel op The Iconbar ging en gaat door het leven onder de titel 'Advantage Six's new assembly plant' en niet voor niets, zoals uit de foto's te zien is :-). Op Drobe is de titel van de eerste aankondiging een stuk saaier namelijk: 'A75' tease photos emerge.

Wat de machine exact zou moeten zijn daar werd vanaf de 5e mei druk over gespeculeerd, uiteindelijk blijkt het te gaan om een computer die gebaseerd is op de ARM7500 en op RISC OS of embedded RISC OS draait.

Men heeft als doelgroep voor deze machine, waar overigens op het adres www.thea75.info een website over te vinden is, alle gebruikers van de BBC micro in een industriële omgeving op het oog.

Op diverse plaatsen wordt de Acorn BBC computer namelijk nog steeds gebruikt, omdat er geen goede vervanger is. Welke machine heeft het meest-belangrijke reeds in ROM zitten en heeft een gemakkelijke programmeertaal aan boord? Juist ja: De oude generatie 8-bit home-computers, waar de BBC computer er 1 van is. Verder heeft de computer BBC-BASIC, een gemakkelijke -maar, als je het goed doet, nog steeds structurele- programmeertaal.

De machine heeft de volgende I/O aansluitingen: parallelle poort, seriële poort, USB, netwerk -met wake-on-Lan optie, general purpose input (wat dat is, is mij niet duidelijk), internal integrity monitoring en een watchdog timer.

Verder heeft het apparaat de volgende voedingsmogelijkgeden: single voltage 5V, single voltage 12V, power-over-Ethernet, 230V, interne batterij, interne UPS en unregulated DV.

Als opslagmogelijkheden kan er gekozen worden uit: FLASH geheugen, DVD/CD/CDRW, 2.5" harde schijf, microdrive of externe USB opslag.


Hoewel het al aangekondigd was in een bericht op 1 april -eigenlijk 31 maart, maar omdat het op een 1 april-grap bleef lijken, heeft er in de vorige riscynieuws.net helemaal niets over de UniPod gestaan. De hoofdreden hiervoor was de gedachte bij mij, en waarschijnlijk vele andereen, dat het hier ging om een 1-april grap (of op z'n Engels: een April fool). Het blijkt echter toch een echt bestaand product te zijn, de uitbreidingskaart is ontwikkeld door Simtec Electronics en wordt verkocht door STD (een onderdeel van Advantage Six)

Wat is die UniPod dan? Nou, het is een multi-podule waarbij een groot aantal opties op 1(!) uitbreidingskaart geïntegreerd zijn. Het gaat hierbij onder meer om de volgende opties, die ook terug te vinden zijn in de naam van het product:

Verder is er ook nog een printerpoort en een 'econet-compatibe' expansion poort aanwezig. De kaart wordt in principe gekocht met 1 functie actief en men kan de andere functies erbij kopen. De prijs van de kaart met 1 functie is 99 UKP en als men andere opties wil activeren kost dit 25 UKP per optie, hoewel er korting gegeven wordt als men alle 3 de opties die hierboven genoemd zijn in 1 keer koopt.

Overigens is de prijs van de printer- en de expansie-poorten nog niet vrijgegeven en is de developer documentatie gratis(...) beschikbaar.


Niet direct gerelateerd aan de Wakefield 2004 RISC OS computer show, maar wel nieuws is het feit dat de (driver voor de) netwerk-kaart voor de MicroDigital Omega eindelijk beschikbaar is. Aan dit feit wordt op The Iconbar aandacht geschonken en ook Drobe maakt op haar eigen wijze dit nieuws wereldkundig. En ook MicroDigital zelf heeft hierover een bericht staan op haar NewsDesk, die na tijden van stilte sinds enige tijd weer af en toe bijgewerkt wordt.

Het beschikbaar komen van de netwerk-kaart zal voor mensen die hun andere computers via een netwerk aan elkaar koppelen een uitkomst zijn. Eindelijk is het werken met een seriële kabel, diskettes of CD-rewritables verleden tijd en zal het mogelijk worden om de computer op te nemen in het (thuis-)netwerk.

Dat dit er aan zat te komen was overigens al wel duidelijk omdat er, begin april, reeds een uitgebreid nieuwsbericht geplaatst was op de NewsDesk. In dat bericht wordt ook de volgorde van andere openstaande punten aangegeven. De volgorde waarin de diverse punten afgewerkt wordt is als volgt: ethernet kaart, 2nd processor XScale, USB, handleiding, grafische acceleratie en als laatste SCSI.

Van de Ethernet kaart is inmiddels duidelijk dat de eerste edities beschikbaar zijn, het blijft natuurlijk afwachten hoe lang het duurt voordat iedereen die een bestelling had staan er ook een binnen heeft.

Voor de XScale processor geldt dat men veel zaken afgewerkt heeft, maar dat men hier verder nog geen commentaar op geeft. In de laatste Qercus (nummer 270, 2004/3) is te lezen dat zij in een privé discussie een mogelijke uitgifte-datum gekregen hebben. Welke datum dat dan is, dat zullen we moeten afwachten - vooralsnog lijkt het verstandig om het credo 'zien is geloven' aan te hangen.

In het bericht wordt nog wel ingegaan op de andere punten, maar hierover is nog niet echt iets nieuws te melden, zodra hierover meer bekend wordt zal er in riscynieuws aandacht aan worden geschonken.


RISC OS Adjust is nu beschikbaar, tegen een vergoeding uiteraard :-), voor gebruikers van de Acorn RiscPC (en A7000+) computers, verder zal deze ook wel beschikbaar komen voor bezitters van de MicroDigital Omega computer, ook hier zal wel voor betaald moeten worden. Één grote afnemer van RISCOS Ltd ontbreekt echter in dit lijstje, dat is VirtualAcorn. Sinds dat men VirtualRPC levert, heeft het bedrijf een licentie op RISC OS 4 en is de complete applicatie 100% legaal. Sommige lezers zullen de discussies, die meer dan een jaar geleden plaatsgevonden hebben, tussen RISCOS Ltd en Virtual Acorn, over de legaliteit van de bij VA5000 gebundelde RISC OS 3.1 nog wel herinneren.

Nu is de relatie tussen de twee bedrijven echter stukken beter en ondermeer op Drobe is te lezen dat VirtualRiscPC nu ook met Adjust geleverd kan worden en ook VirtualAcorn zelf geeft aandacht aan dit feit op haar nieuwspagina. Deze versie, die naast de bestaande VRPC geleverd zal gaan worden gaat, heel creatief, door het leven onder de naam VirtualRPC-Adjust. De prijs die betaald zal moeten gaan worden voor de single-user versie is 169 UKP en een upgrade van VA5000 zal 149 UKP gaan kosten.

Vanwege de nieuwe versie, die met RISC OS Adjust wordt geleverd, heeft men de prijs van de normale VirtualRPC-SE (die geleverd wordt met RISC OS 4) verlaagd van 169 UKP naar 117UKP. Volgens VirtualAcorn zal deze verlaagde prijs van rond de 100 pond het voor meer gebruikers mogelijk maken om een moderne versie van RISC OS op hun Windows computer te gebruiken en ervaren.

Helaas komt er ook minder leuk nieuws uit van VirtualAcorn, het succesvolle VirtualA5000 zal niet meer verkrijgbaar zijn. De eerste emulator die het bedrijf uitgebracht heeft was bijna 2½ jaar beschikbaar en is een groot succes gebleken, maar omdat VirtualRPC-SE in prijs verlaagd is heeft men besloten om het product niet langer te verkopen. Men zal, in de nabije toekomst, echter nog wel technische ondersteuning op het product geven.


Voor vrijwel alle RISC OS gebruikers zal R-Comp (Interactive) geen onbekende zijn, het bedrijf levert dan ook een breed scala aan producten voor onze computers. Rond vrijwel iedere grote RISC OS show in Groot-Brittannië hebben ze wel nieuwe versies van hun producten en soms zelfs een compleet nieuw of vernieuwd product. Op The Iconbar is er dan ook een bericht geplaatst waar alle updates in genoemd worden.

Zo is de R-Comp Internet Suite aangepast, zodat deze nu werkt op VirtualRPC. De grootste wijziging is het vervangen van DialUp door NetFetch, die laatste is daarbij weer aangepast zodat deze werkt op VirtualRPC. Deze wijziging is noodzakelijk omdat internet toegang op de VirtualRPC anders geïmplementeerd is, met name DialUp is gewoon overbodig geworden.

Verder heeft men een nieuwe versie (1.50) van UniPrint VA/PC-card, UniPrint regular en UniPrint deluxe. Deze software maakt het mogelijk om de printerdrivers van een Windows PC te gebruiken, met als gevolg dat er vanuit RISC OS naar vrijwel iedere printer een afdruk gemaakt kan worden. Afhankelijk van de gekozen versie is uiteraard wel een netwerk(kaart) noodzakelijk en natuurlijk een installatie van Windows.

En uiteraard is er een nieuwe versie van WebsterXL (nieuwe show, nieuwe Webster XL versie...) De als maar voortgaande ontwikkeling en uitbreiding van deze applicatie zorgt ervoor dat de applicatie meer mogelijkheden krijgt,meer websites kan tonen en meer besturingssystemen ondersteunt. De nieuwe versie zal na de show naar de bestaande klanten verzonden worden, wellicht dat u 'm zelfs al heeft als u dit bericht leest.

In het bovenstaande bericht wordt geen melding gemaakt van Grapevine - de multi-messaging applicatie, met ondersteuning voor IRC en MSN-Messenger. Toch is hier ook een nieuwe versie van beschikbaar -zoals o.a. te lezen is op The Iconbar, in deze versie is er ondersteuning voor het ICQ protocol. De gebruikers van deze software kunnen nu eindelijk kiezen tussen MSN of ICQ en hopelijk komen er in de toekomst nog meer messaging protocollen bij.

De nieuwe versie, het versienummer is ook maar gelijk verhoogd naar versie 2, heeft verder verbeterde ondersteuning voor file transfer (met drag and drop en progressie balken). Verder heeft de nieuwe applicatie uitgebreidere multi-user mogelijkheden, mogelijkheid tot automatisch aanmelden bij IRC kanalen, verbeterde afhandeling van meerdere IRC-servers, verbeteringen in het contact-venster en emoticons met variabele grootte.


De CD-Burn applicatie, die ontwikkeld is door Steffen Huber, werd in het verleden altijd uitgegeven door Warm Silence Software, maar daar komt nu een einde aan - dit is onder meer te lezen in een bericht op Drobe. De verkoop en ondersteuning is namelijk overgenomen door Steffen Huber zelf, hiervoor heeft hij een bedrijf opgericht dat de naam 'hubersn Software' heeft. Natuurlijk is er ook al een website van CDBurn, hoewel website, het is nogal in een beginstadium - maar uiteindelijk zal hier alle informatie op terecht gaan komen.

Steffen Huber zal dus in het vervolg alle verkopen en ondersteuning van CDBurn, voor alle klanten, op zich nemen. Vanaf nu zullen dus alle vragen over de applicatie gesteld moeten worden aan 'hubersn Software', zo geeft Steffen Huber aan in zijn aankondiging.

De zeer populaire CD Burn software wordt al meer dan 6 jaar ontwikkeld sinds de eerste uitgifte op de Acorn World 1997. De applicatie is compatible met de Iyonix pc en ondersteunt verder ook het multi-tasking schrijven naar de CD.


U heeft de 38e editie gelezen met daarin diverse, voor riscynieuws.net, nogal groot uitgevallen nieuwsitems. In deze uitgave was er nieuws van R-Comp, Virtual Acorn, Micro Digital,Castle, Advantage Six/Stuart Tyrell Developments (STD) en CD-Burn.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis