riscynieuws.net
alle nieuws, door Kees Grinwis van het 'net gehaald

Een hartelijk welkom bij de 40e editie van riscynieuws.net, de vaste actualiteitenrubriek van de *Asterisk, u leest nu het 7e nummer van de 5e jaargang. In dit nummer is er natuurlijk aandacht voor de uitkomst van de RISC OS crisis, die gelukkig niet geëscaleerd is. Verder is er onder andere aandacht voor de heropening van STD, nieuwe mogelijkheden in de volgende versie van ArtWorks en de RISC OS Links database en de ANS Filebase.

De vorige aflevering van deze rubriek bestond voor een groot deel uit het nieuws over de RISC OS licentie-crisis, waarbij diverse partijen beweerden dat zij het bij het rechte eind hadden. Inmiddels zijn de stofwolken opgetrokken en hebben de belangrijkste spelers in de RISC OS wereld de strijdbijl weer begraven, sterker nog het lijkt er zelfs op dat men de vredespijp gerookt heeft. Dit is duidelijk erg goed nieuws, want een langdurig conflict kunnen we in ons kleine wereldje namelijk missen als kiespijn.

Zowel Castle Technology Ltd als RISCOS Ltd hebben op hun site een persbericht (CTL, ROL) staan, dat men gezamenlijk heeft uitgegeven, waarin men het nieuws bekend maakt en aangeeft dat men tot een samenwerking besloten heeft. Hierbij zal RISCOS Ltd, samen met Castle Technology, gaan werken aan het geschikt maken van de nieuwe mogelijkheden van RISC OS Select voor RISC OS 5. Hierdoor zullen diverse nieuwe mogelijkheden, die in Select geïntroduceerd zijn, ook beschikbaar komen voor gebruikers van de 32-bit Iyonix pc.

In hetzelfde persbericht geeft men verder aan dat de partijen verder besloten hebben dat Tematic (de engineering divisie van Castle) zich zal gaan concentreren op de kern van het besturingssysteem en dat deze divisie samen met RISCOS Ltd verantwoordelijk zal zijn voor de toekomstige ontwikkeling van de zogenaamde key features van de RISC OS desktop omgeving.


The Iconbar is helaas nog steeds niet (goed) te bereiken, nadat hun server gehackt is door crackers. Dus kunnen we de opinie over bovenstaand nieuws alleen zien door de ogen van Drobe - in elk geval op het moment van schrijven.

In een artikel onder de naam 'United at long last' schrijft men over het bovenstaande nieuws en geeft men aan dat vooral de gebruikers in onzekerheid zijn gelaten. Men hoopt verder dat er nog meer ontwikkelingen op ons (als RISC OS gebruikers) liggen te wachten, zodat deze op tijd klaar zullen zijn voor de najaars RISC OS shows die in Groot-Brittannië gehouden worden.

In de discussie onder het artikel wordt er verder nog ingegaan op de compatibiliteit tussen RISC OS Select en Castle's RISC OS 5 - hierbij lopen de meningen uiteen tussen het samenvoegen van de projecten tot het gelijktrekken van de APIs voor de programmeur en de mogelijkheden van de 2 verschillende versies van RISC OS. Ik denk zelf dat het gelijktrekken van de mogelijkheden (en de APIs) op korte termijn de meeste voordelen voor ons als gebruiker op zal leveren, we zullen moeten afwachten wat de toekomst ons zal brengen.


In de vorige aflevering moest ik helaas ook melden van Stuart Tyrell Developments (STD) voor onbepaalde tijd haar deuren sloot. Gelukkig zijn die deuren inmiddels weer geopend, zoals te lezen is op Drobe. Producten zoals de Unipod, de STD USB module, de PS2Mouse converter, de STD 100MBit NIC (netwerk) podule en de A6 ('n PC met VirtualAcorn) zijn nu weer verkrijgbaar.

Ook de A75 lijkt(!) weer beschikbaar, maar dit product heeft een andere doelgroep en wordt ook niet door de STD divisie van Advantage Six verkocht. Dit product, dat voor de embedded markt bedoelt is, wordt door Advantage Six zelf verkocht. De OEM klanten zijn gedurende het gehele proces geïnformeerd, zo heeft Matt Edgar van STD aan Drobe laten weten. De conclusie die we hieruit kunnen trekken is dus nogal voor de hand liggend...


Van de perikelen rond het besturingssysteem gaan we over naar de applicaties, in dit geval gaat het over ArtWorks 2. In de volgende grote uitgave van dit vector-tekenpakket zullen er namelijk diverse nieuwe mogelijkheden bijkomen, zo is te lezen op de site van MW Software. Op deze pagina staan overigens ook de nieuwe features van ArtWorks 2.2 - voor de twijfelaars.

De mogelijkheden die in elk geval in de volgende major release zullen zitten zijn:

Van de eerste mogelijkheid zijn er in het bericht op de site diverse voorbeelden te zien, verder staan er ook nog potentiële nieuwe mogelijkheden op de site voor toekomstige versies van ArtWorks.

Om u alvast een voorproefje te geven staat hieronder één van de 3 teaser afbeeldingen die Martin Würtner op zijn site heeft gezet.

(geschaald op 75%)


Volgens de wet van Moore moet een computer iedere 18 tot 24 maanden ongeveer 2 keer sneller worden, maar helaas is deze wet niet van toepassing op onze eigen RISC OS machines. Nu is bovenstaande zin ook een heel erg vrije vertaling van de wet van Moore, omdat hij namelijk sprak over het aantal transistors op een processor (chip) en niet over de snelheid - in de praktijk blijkt dit echter ook redelijk op te gaan.

Zoals ik al aangaf geldt de wet van Moore niet voor RISC OS computers, dit komt vooral omdat ARM zich nu eenmaal op een ander segment richt dan Intel. Bij ARM gaat het om de beste performance tegen het laagst mogelijke energie verbruik, men is er trots op dat men de hoogste MIPS/Watt ratio heeft. Als RISC OS gebruiker hebben we hier echter niets aan, ondanks dat een ARM processor als de milieuvriendelijkste processor betiteld zou kunnen worden.

Toch hebben we dankzij de StrongARM en nu de XScale wel eens wat grotere sprongen gemaakt, van die laatste processor is er nu weer een nieuwe variant verschenen, zoals te lezen is op Drobe. Deze is 200MHz -niet echt een Moore getal- sneller dan de CPU die in de Iyonix zit, maar zou als men er in een RISC OS machine gebruik van ging maken een bijna 2 keer snellere machine op kunnen leveren. (Aldus het commentaar van mrchocky in het bericht op Drobe)

Andere eigenschappen van de IOP80332 zijn de ondersteuning voor maximaal 2GB DDR-333Mhz geheugen en PCI-Express, hetgeen volgens Drobe de nieuwe standaard zou moeten gaan worden voor uitbreidings kaarten in een normale Wintel PC.

De processor is verder software compatible met de IOP80321 XScale, de processor die in de Iyonix pc zit. In hoeverre er met zo'n chip ook een nieuwe RISC OS machine gemaakt zal worden is zullen we maar afwachten, maar het blijft goed nieuws dat er steeds snellere ARM (compatible) processors ontwikkeld worden. Het is jammer dat de nieuwe processor niet software en pin compatible is, omdat men bij Castle in dat geval direct zou kunnen overgaan tot het gebruik van deze nieuwe chip.


Over ARM gesproken, op Drobe is verder te lezen dat ARM Ltd het bedrijf Artisan Components heeft overgenomen. Deze overname is de grootste in de geschiedenis van het bedrijf en heeft zelfs voor enige onrust bij de beleggers gezorgd, hoewel de chairman van ARM, Sir Robin Saxby deze reactie enigszins relativeert.

Men is vooral geïnteresseerd in de ontwerpen van Artisan, hierbij gaat het om geheugen en I/O interfaces. Volgens het persbericht dat ARM heeft uitgegeven zal de combinatie de link tussen de hoofdaspecten van System-On-Chip (SOC) verder versterken.

Verder zal ARM haar verkoopkanaal enorm uitbreiden, op dit moment heeft men 130 silicon fabrikanten, hier zal het kanaal van Artisan aan worden toegevoegd - dit bestaat uit meer dan 2000 bedrijven.


Voor RISC OS gebruikers is het, naast het lezen van sites als Drobe en The Iconbar, ook mogelijk om te abonneren op een nieuwsbrief via e-mail. Deze service wordt aangeboden door Acorn News Service (ANS), deze site biedt echter ook een File database aan onder de naam 'RISC OS Filebase'. De ANS Filebase is kortgeleden vernieuwd en is nu ook te bezoeken via zijn eigen verkorte URI, namelijk: http://www.filebase.org.uk/

De ANS Filebase is verder uitgebreid met een systeem om 'broken links' te kunnen detecteren, hierbij gaat het om links naar andere websites die niet meer bereikbaar zijn of waarbij de inhoud waar naar gelinkt wordt niet meer aanwezig is. Dit is ramp nummer één voor alle link databases.

Verder is de site uitgebreid met RSS feeds voor nieuws en bijgewerkte software en een lijst met software auteurs, mensen waarvan een product in de filebase is opgenomen.


En zo zijn we weer aangeland bij de 40e editie (jaargang 5, nummer 7) van riscynieuws.net waarin aandacht voor het oplossen van de RISC OS Crisis, de vernieuwde ANS RISC OS Filebase, ARM gerelateerd nieuws en aandacht voor de nieuwe mogelijkheden van de volgende versie van ArtWorks 2.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht en tot de volgende keer.
Kees Grinwis