Verslag Omega bij regio Oost
van de hand van Henri Derksen

Micro Digital beweert number One te zijn met hun Omega (=laatste) computer. Nu dat mochten wij van Big Ben Club regio Oost eens uitproberen.

Zoals bekend was begin 2004 de Club Omega eindelijk beschikbaar. Ik vond het daarbij wel triest dat de machine reeds in september 2002 was aanbetaald, en de eerste exemplaren al reeds op de RISC OS Expo 2003 aan kopers werden uitgereikt, terwijl het club exemplaar pas in februari 2004 werd uitgeleverd. Dat is dus ruim 16 maanden na vooruitbetaling. Juist van een club machine die als demo een promotie taak vervult, was een wat vroegere uitlevering toch wel op z'n plaats geweest lijkt mij. Hoe kun je anders de reeds lang gedane beloftes waarmaken en de omzet opkrikken? Gelukkig zijn we door deze vertraging wel gedeeltelijk verschoond gebleven van de nog veel ergere beginnersproblemen die de eerste kopers opdeden. Vooral het continue op de meest ongelukkige momenten en om onverklaarbare reden vastlopen was behoorlijk irritant tot zelfs onwerkbaar. Je bent gewoon verplicht om veel vaker dan normaal tussendoor je gemaakte werk op te slaan.

Om alle mogelijkheden te onderzoeken omtkom je er haast niet aan om de nieuwe machine te gaan vergelijken met andere reeds bestaande en nieuwe RISC OS computer systemen. Daarom hadden we het zo aangepakt dat zowel de Club Omega als de Club Iyonix op de regio Oost (3) bijeenkomst van zaterdagmiddag 6 maart 2004 te bewonderen en uitproberen waren. En om de vergelijking dan helemaal te complementeren had ik ook nog m'n eigen 10 jaar oude vertrouwde Acorn RiscPC alsmede de vrij recente laptop met Virtual Acorn RiscPC meegenomen en gevieren naast elkaar tentoongesteld. Uiteraard doe je van zulke plannen flink kond in een rondschrijven aan de regio Oost-leden, hoofdbestuur en de besturen van collega regio's, alsmede in het clubblad de *Asterisk, in de hoop dat de reguliere bijeenkomst met de nieuwe machines belangstellenden nieuwsgierig genoeg maakt om ook te komen.

Dit heeft helaas geleid tot slechts een regiobestuurder uit zuid Nederland en een hoofdbestuurslid die kwamen kijken, naast de zeer summiere opkomst van slechts 2 van de eigen regio leden. Dat de demo toch geslaagd was, moge blijken uit de bijgaande foto's die onze gast maakte. Vier mooie werkende machines op een rij met vele lege stoelen vanwege de weggebleven leden.

Omdat de machine splinternieuw was, eerst maar eens bekeken wat er allemaal op, aan, in, en bij zat. Naast de Omega in een bolvormige kast, was er een prima functionerende kleine 17" BENQ monitor bij, een set geluidsboxen, een v90 56.000 bps analoog modem, en een TCP/IP 10bT/100bT Ethernet router. Van deze laatste kon in de tijd dat de machine bij regio Oost was, nog geen gebruik worden gemaakt omdat de netwerkkaart nog niet aanwezig was. Een optie die anno 2004 echt niet meer gemist kan worden.

Om te beginnen eerst eens gekeken wat ons hoofdbestuurslid Paul Porcelijn er aan officieel aangeschafte software had opgezet en zijn testjes bestudeerd. Dat ging allemaal heel prima, op die enkele vastloper na dan. Vervolgens de directory structuur uitgebreid met de gebruikelijk informatie die nodig is bij een rouleermachine, zoals ook op de club Iyonix is gedaan, met een logfile en eigen mappen per tester enzo. Vervolgens een monitordefinitiebestand gemaakt voor de nieuwe monitor, en ook vele andere reeds bestaande monitordefinitie bestanden toegevoegd, zodat testers er ook even hun eigen monitor (op een regiobijeenkomst) aan kunnen hangen.

Aantal instellingen gecontroleerd en goedgezet, zoals het keyboard wat op Zweden stond i.p.v. USA. Toch wel vreemd voor een importeur in NL ;-).
Map met digitale *Asterisk aangevuld.
Wegens ontbreken netwerkkaart met een eigen harddisk bestanden uitgewisseld.
Dit gaat perfect als men alleen de klep achterop met een boutje losdraait en de IDE-kabel van de CD-Rom even losneemt en die samen met de voedingskabel op je tijdelijke drive aansluit. Dit werkt helaas alleen met de nieuwere type drives.

Het backuppen via E-IDE gaat wel razendsnel, slechts 13 minuten om alle op dat moment aanwezige data over te zetten.

Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van de kast waar de machine in zit. Je hebt immers 2 E-IDE/ATAPI poorten voor 4 apparaten beschikbaar, maar er is maar plaats voor slechts 2 stuks (harddisk en CD-Rom) in de kast. Ook vind ik het jammer dat de 3,5 Inch 100 MB E-IDE/ATAPI ZIP drive niet werkend te krijgen is. RiscPC drivers werken natuurlijk niet, omdat PowerTec !SoftSCSI 1.75 uitgaat van ADFS, terwijl de Omega met IDEFS van APDL werkt. Maar wellicht heeft APDL wel een ATAPI driver voor removable writable media?

E-IDE CD-Rom drives werken ook met ATAPI (SCSI over IDE), maar hebben geen schrijf mogelijkheid nodig, omdat het immers een read only medium is. In een machine als de Risc Station 7500 zijn die drivers standaard wel aanwezig. De Iyonix mist deze helaas ook, jammer. Velen gebruiken immers zipcartridges om grotere bestanden uit te wisselen met o.a. PC gebruikers.

Voordeel van APDL IDEFS is wel dat de schijf ook in partities in te delen is (meerdere drive-icons voor een en dezelfde fysieke drive. En dat hij desnoods met wachtwoorden af te schermen is. Dit is vooral handig voor backupdoeleinden e.d.

Ook leuk is b.v.

Ook zit er veel electronische documentatie bij zoals:
ReadmeFirst met de nodige Engelstalige uitleg.
Een map met de SWI commando uitleg, waaronder een PCI device lister, alsmede een flash programma om nieuwe modules in de EEPROM te branden.

Ook wordt er redelijk wat extra software bijgeleverd zoals:
Audioworks, Drawworks, StrongEd en Zap editors, 5 spelletjes, het databaseprogramma Masterfile, Ovation DTP, het digitale tijdschrift Riscworld, en het programma Tablecalc. Helaas omtbreekt internetsoftware zoals een browser. Natuurlijk kun je zelf de ANTsuite o.i.d. installeren, maar als er af fabriek HTML bestanden aanwezig zijn, dan mag je die toch wel redelijk in plaats van cryptisch kunnen bekijken. Hopelijk is die standaard browser wel aanwezig, maar heb ik er overheen gekeken? Paul is zo slim geweest om de club versie van ANT er maar op te zetten.

Het grote voordeel van de nieuwere machines zoals de Omega en de Iyonix is natuurlijk de veel hogere scherm- en kleurresoluties die ze ondersteunen, naast een gering snelheidsvoordeel. Daar staat tegenover dat niet alle (oudere) software meer bruikbaar is, en de systemen nog duidelijk in ontwikkeling zijn. Dat laatste blijkt uit de stroom updates die er regelmatig verschijnen, mede als gevolg van een geringere betrouwbaarheid ten opzichte van een Acorn RiscPC.

Op 20-03-2004 de Omega voorafgaand aan de RvA vergadering ingeleverd. Verder wegens ziekte veel minder kunnen doen dan oorspronkelijk gepland. Vandaar de lange duur voor het verschijnen van dit verslag in uw clubblad.

Wij hopen daarom de Club Omega nog eens vaker bij regio Oost te mogen gebruiken.

Met een vriendelijke test-groet van Henri Derksen.