riscynieuws.net
nieuws dat door Kees Grinwis is binnengebracht

In uw browser ziet u nu de 41e editie van riscynieuws.net, we zijn hiermee aanbeland bij het 8e nummer van de 5e jaargang van deze rubriek. In deze editie is er aandacht voor een nieuwe versie van ArtWorks, diverse artikelen die op Drobe verschenen zijn, de voortgang in de besprekingen tussen Castle en RISCOS Ltd en nog veel meer.

In de vorige afleveringen heeft u over de RISC OS crisis kunnen lezen, een crisis die uiteindelijk met een sisser is afgelopen (gelukkig maar). Vorige keer maakten we al melding van het feit dat Castle Technology en RISCOS Ltd een overeenkomst gesloten hadden om samen verder aan de ontwikkeling van RISC OS te werken.

Drobe Launchpad weet te melden dat de partijen druk bezig zijn met de puntjes op de ï te zetten, ofwel men is bezig met het uitwerken van de details t.b.v. het papierwerk van de uiteindelijke overeenkomst. Beide bedrijven hebben, zo is in het bericht van Drobe te lezen, voorlopige uitspraken gedaan ten opzicht van de momentele status van de gespreken. Toch geeft de directeur van Castle Technology, Jack Lillingston, aan dat beide firma's het beste voor RISC OS willen.

Ook Paul Middleton, de directeur van RISCOS Ltd, verzekerde de verslaggevers van Drobe dat een gezamenlijk bericht uitgegeven zal worden zodra dat af is, waarna er ook snel een bericht naar Select abonnees verstuurd zal worden. Men hoopt dat deze persberichten, zodra deze uitgegeven zijn, de huidige geruchten de kop in zullen drukken en duidelijk zullen maken wat de uiteindelijke richting is die RISC OS in zal slaan voor wat de desktop en de eindgebruikers betreft.


Naast een te verwachten definitieve overeenkomst tussen RISCOS Ltd en Castle Technology Ltd zijn er meer veranderingen in RISC OS land, zo is per 1 september de afhandeling van de producten van VirtualAcorn exclusief in handen van 3QD Development Ltd.

Dit bedrijf zal de verkoop en ondersteuning van alle producten overnemen en zal verder verantwoordelijk zijn voor het publiceren van toekomstige upgrades. Klanten van VirtualAcorn zullen op de korte termijn niets merken van deze wijziging, want het adres en het telefoonnummer blijven hetzelfde. Het enige waar eventuele nieuwe consumenten wel op moeten letten is een kleine verandering in de bestelgegevens op de VirtualAcorn website.

VirtualAcorn meldt verder dat er snel nieuwe versies van VirtualRPC-SE en VirtualRPC-Adjust uit zullen komen, deze komen dan beschikbaar als een gratis upgrade voor bestaande klanten. De nieuwe versies zullen dan ook de gewijzigde status van VirtualAcorn weergeven.

Ons aller RISC OS portal Drobe, wist verder nog te melden dat het VirtualAcorn team nog steeds bestaat uit Aaron Trimbrell en Graeme Barnes, maar dat er nu ook anderen bij betrokken zijn. Dit laatste feit is dan ook één van de oorzaken van de wijziging.

Verder heeft VirtualAcorn bekend gemaakt dat men de eerste verjaardag van VirtualRPC als een losstaand product wil vieren met een speciale aanbieding, klanten kunnen nu VirtualRPC-SE kopen voor slechts 99UKP inclusief BTW, hier komen dan nog de verzendkosten bij (deze zijn 3.50UKP voor kopers buiten het Verenigd Koninkrijk). In het bericht van VirtualAcorn is verder te lezen wat het product doet, maar ik neem aan dat de lezer van deze rubriek dat ondertussen wel weet, één van de punten die eruit springt is echter wel de mogelijkheid van de applicatie om te werken in resoluties die gaan tot en met 1280x1024 in 24 bits kleurdiepte (mits de VGA-kaart van de PC dit ook ondersteunt).

Wat wel interessant is om te melden is het feit dat ook bij deze VirtualRPC de volgende producten worden meegeleverd:


Van RISC OS 5 heeft Castle Technology inmiddels weer een nieuwe versie uitgebracht, zo is te lezen op Drobe. Met deze nieuwe upgrade is men aangekomen bij versie 5.07. Alle Iyonix gebruikers hebben deze nieuwe editie via het 'online update system' kunnen downloaden. Deze nieuwe versie is vooral een hardware gerelateerd update. Zo zijn in deze nieuwe versie bèta versies van nieuwe USB drivers toegevoegd en is er onderhuids gesleuteld aan de driver voor de nVidia grafische kaart.

Hiernaast heeft men de EtherK drivers verder gesynchroniseerd met recente NetBSD broncode en deze driver moet nu een grotere hoeveelheid netwerkkaarten ondersteunen. Verder heeft men de self-test routines verbeterd en heeft men diverse andere problemen verholpen.


In de vorige aflevering van riscynieuws.net werd er al melding van gemaakt, namelijk een nieuwe versie van het vector-tekenprogramma ArtWorks van MW-Software, inmiddels zijn er nog meer nieuwe mogelijkheden aangekondigd. De grootste wijziging waar we de vorige keer melding van maakten was op- en aflopende doorzichtigheid (graduated transparency), maar in de nieuwe versie zijn nog meer nieuwe mogelijkheden aanwezig.

Bovenop de mogelijkheden die gemeld zijn in de vorige editie van riscynieuws.net, zijn in de nieuwe versie (ArtWorks 2.3) ook de volgende nieuwe opties aanwezig:

Het lijstje met nieuwe toekomstige opties is nog steeds niet uitgeput, dus zullen we in de toekomst nog wel meer nieuwe mogelijkheden in ArtWorks kunnen verwachten.

Om u een indruk te geven van de CMYK mogelijkheden van ArtWorks staat hieronder een afbeelding met waarin deze nieuwe mogelijkheid in gedemonstreed wordt.


Naast nieuws van VirtualAcorn hebben we ook nieuws van de andere grote 'emulator' in de RISC OS wereld, ik heb het hier over Aemulor. Van dit pakket, dat ervoor zorgt dat veel 26-bit software zonder problemen werkt op de 32-bit only Iyonix pc is namelijk een nieuwe versie verschenen. In dit geval lost deze nieuwe uitgifte vooral bugs op, hierdoor kunnen gebruikers van Aemulor profiteren van correcties en verbeteringen die reeds beschikbaar waren voor gebruikers van het Aemulor Pro pakket.

Een lijst met verbeteringen is te vinden op de Aemulor website, in deze opsomming staan ook verbeteringen in de ondersteuning voor 26bit bestandssystemen en de "ToolSprites" in het spreadsheet programma Eureka.


Zoals vaste lezers van Drobe wel zullen weten heeft deze site naast normale nieuwsberichten ook regelmatig een extra artikel over diverse onderwerpen. Normaal wordt hier niet echt aandacht aan besteed in riscynieuws.net, maar deze keer heb ik besloten om dit wel te doen. Het aantal extraatjes was deze keer namelijk wel heel erg groot.

Zo heeft men meerdere artikelen op de site staan waarin aandacht gegeven wordt aan het fenomeen 'netwerk', dit is een onderwerp dat voor veel RISC OS gebruikers interessant zal zijn. Onder de naam 'An introduction to IP networks' gaat men in op de basis beginselen van een eigen netwerk dat met het zogenaamde 'Internet Protocol' werkt. Deze basiskennis wordt in een volgend artikel uitgebreid met kennis over subnetten en routers in het artikel met de (voor de hand liggende) naam 'Of subnets and routers'. Deze 2 artikelen zijn geschreven door Eddie Lord en zijn eerder in Archive Magazine gepubliceerd geweest. Overigens zijn dit niet de enige artikelen die over netwerken gaan, er is namelijk ook nog een artikel waar uitgelegd wordt hoe het mogelijk is om bestanden te delen met behulp van het NFS protocol - dit artikel is door Paul Stewart geschreven.

Naast aandacht voor netwerken heeft men ook aandacht voor programmeren, zo wordt in het artikel met de naam 'Cross platform development' beschreven hoe het mogelijk is om met GCCSDK op een niet RISC OS machine (bijvoorbeeld onder Linux of Windows) een programma te maken dat onder RISC OS draait. Verder is er een artikel dat gaat over het poorten van audio software en is er aandacht voor het feit dat diverse (automatisch gecompileerde) libraries beschikbaar zijn van de riscos.info site.


Voordat u er erg in had bent u toch echt aangekomen bij het einde van deze uitgave van drobyniews.net - eh ik bedoel riscynieuws.net. In deze editie was er aandacht voor o.a. de besprekingen tussen Castle en RISCOS Ltd, wijzigingen bij VirtualAcorn, een nieuwe versie van ArtWorks en de uitgifte van RISC OS 5.07.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis