Extra printers aansluiten op een RISC OS machine
waarmee Simon Voortman veel inkt op papier kan krijgen

Waarschijnlijk kennen veel mensen het volgende probleem. Naar mate er langer met computers gewerkt wordt, kom je ruimer in de randapparatuur te zitten.

Dot-matrix printers die je jaren geleden voor een prikkie op de HCC gekocht hebt, doen het in principe nog uitstekend, maar die gebruik je alleen nog maar als je een kopie via een doorslagblaadje nodig hebt.

Daarna kwamen de inktjet printers - een stuk sneller en stiller dan die oude rammelbak, maar je betaalt je blauw aan die inkt. Een laserprinter dan maar? Dan zijn de print-outs tenminste redelijk vlek vrij en vocht bestendig. Of toch maar iets anders...?

Nu heb je dus al 3 printers, maar een RISC OS machine heeft maar 1 printer poort. Het zou handig zijn als je die printers allemaal aan zou kunnen sluiten, want meestal heb je nog wel een functie voor zo'n ding, maar je wilt geen dot-matrix als hoofdprinter. Maar wat dan? Met schakeldoosjes gaan werken ofzo? En werkt dat dan altijd goed?

Een netwerk als oplossing

Als je 2 of meer RISC OS machines met netwerkkaarten hebt, ben je snel klaar. Zet een netwerk in elkaar (geef elke computer een uniek adres en dito naam: zet in alle Hosts-bestanden alle IP-adressen en hun bijbehorende computernaam), sluit de computers op elkaar aan en deel via !Printers je printers met je andere machines. Probleem opgelost!

Tenzij je natuurlijk meer printers aan wilt sluiten dan je RISC OS machines hebt.

Of je hebt maar 1 RISC OS machine en verder nog wat oud grut - 486's of zo. Valt daar nog wat zinnigs mee te doen, heden ten dage?

Met een netwerk creëer je oplossingen, niet alleen tussen RISC OS machines onderling, maar je kunt ook leuke dingen doen in kombinatie met Linux- en Windows-machines. Wat je mogelijkheden zijn, hangt uiteraard af van wat je aan machines hebt.

Via LPR

Als je nog ergens een oude 486-machine hebt staan (met een netwerkkaart en minimaal 1 printer poort!), zou je gebruik kunnen maken van Freesco - een gratis 1-floppy Linux-distributie (zie ook de handleiding van de versies

en
). Een van de (vele!) mogelijkheden met deze distributie is het instellen van een printerserver, die maar liefst 5 printers kan aansturen (je moet dan ook 5 printerpoorten op die machine hebben als je 5 printers aan wilt sluiten).

Aan de RISC OS kant heb je !LPRSpool nodig, een applicatie die via !Printers en Roger Gamman's LPRclient de print-data naar een 'verder weg gelegen' (remote) print server stuurt. Het instellen van deze applicatie is niet bijzonder moeilijk: Volgens de handleiding moet je een printer driver opzetten van het type waar je naar wilt printen. Je moet dan de gegevens opgeven zoals hier vermeld.

Dan is het verder een kwestie van de juiste printer kiezen, afdrukken vanuit het programma en de blaadjes bij de printer ophalen!

Via IPP

29 april van dit jaar was het een regeltje op Drobe waard: Het feit dat Dave Lambley zijn IPP driver software uitgebracht had, waardoor je vanaf een RISC OS machine naar een netwerkprinter of een Unix / Windows printserver kunt printen.

Voor degenen die het nog niet weten: IPP staat voor het Internet Printing Protocol, hiermee is het mogelijk om (via een TCP/IP netwerk) printers en printservers te gebruiken. Hieronder vallen oa. netwerk printers, CUPS (Common Unix Printing System) en Windows 2000 met IIS en vast nog wel meer apparaten.

Het principe is simpel: Zorg dat de module geladen is voordat je via IPP wilt gaan printen

en stel via IPP_AddPrinter <naam> <URL> de juiste naam en URL in (bv. via een Obey-bestand in

*.Boot.PreDesk).

Stel dan een Postscript printer in die naar bestand devices#<naam>:ipp gaat printen, en alle uitvoer hoort er op je Linux-machine uit te komen!

Boven staande oplossingen zijn bedoeld om van je RISC OS machine te printen naar een printer die aan een andere machine hangt. Het kan ook anders om!

Via SaMBa

Stel dat je een printer aan je RISC OS machine hebt hangen, die je ook op een andere (Linux / Windows) machine wilt gebruiken?

Haal dan bij David Buxton zijn Samba server op en deel (share) je printer met je andere machines op het netwerk. Ook dit is niet zo moeilijk:

Via MENU op het Shares window kun je een nieuwe share aanmaken, of een bestaande aanpassen.

Al werkt het printen naar mijn smaak niet helemaal prakties: Zoals het programma afgeleverd wordt, gaat het printen via een copy-opdracht, en die is single-tasking...

Er bestaat ook een programma !MTprint van Dave Higton die het spoolen al beter oplost. Probleem hierbij is dat je per print-job een BASIC-programma start, die in een wachtlus gaat als de printer al in gebruik is, en gaat printen als de printer vrij komt. Als er meerdere bestanden vlak na elkaar via Samba-server afgedrukt worden, is de volgorde waarin de print-jobs uit de printer komen niet meer te voorspellen, de BASIC-programma's hebben geen user-interface (dus kun je ze ook niet laten wachten als het papier op is ofzo), en het is bij mij al regelmatig gebeurd dat ze onderling ruzie maakten wie er nu de printerpoort geclaimd had...

Jan-Jaap was zo vriendelijk om een BASIC-programma voor me te schrijven, dat de print-jobs in de print-queue van !Printers zet, waardoor ze dus ineens veel makkelijker te beheren worden.

Vragen en opmerkingen? Stuur ze naar:

Simon Voortman <mailto:simon_voortman@aconet.org> of
Simon Voortman, Aconet#77:8500/100.1

Succes!