Compact-Flash card als IDE schijf
door Rien Mertens werkend gekregen

Compact-Flash cards zijn in feite IDE apparaten, ze bestaan uit geheugen met een IDE-controller, en kunnen op verschillende manieren benaderd worden. Omdat alle Risc PC machines net als veel andere computers uitgevoerd zijn met een IDE interface, is het eenvoudig om een Compact-Flash card te gebruiken. Het enige wat daarvoor nodig is, is een verloop-print om de miniatuur-connector van de CF-kaart te kunnen aansluiten op de connector aan de platte kabel van de IDE-bus. Die prints zijn kant en klaar te koop voor een paar tientjes.

CF Ik heb zo'n kaartje aangesloten in plaats van mijn tweede harde schijf in mijn Risc PC.
Dat kunt u zelf ook. Schakel de machine wel eerst uit. Het deksel van de kast kan losgenomen worden door eerst de twee hendels achterop het deksel voorzichtig een kwart slag naar achteren en naar buiten te draaien, en daarna het deksel aan de achterkant naar boven los te nemen en uit de kastrand aan de voorkant te klikken.

Nu kan een IDE-connector gebruikt worden om op het printje aan te sluiten. Het printje wordt ook aangesloten op een vierpolige voedingsconnector. Plaats dan een Compact-Flash kaart in de print. Na het veilig en geïsoleerd vastzetten van het printje (in een kartonnen doosje schuiven kan ook, maar is niet zo fraai...) kan de Risc PC weer dicht gemaakt worden, en weer ingeschakeld worden. De RiscPC zal dan gewoon opstarten wanneer de nog aanwezige harde schijf de !Boot bevat. De tweede harde schijf die nu vervangen is door de CF kaart, kan echter niet gebruikt worden, voordat die geformatteerd is.

Dat formatteren is niet veel werk. Daarvoor wordt !HForm gebruikt, zoals die meegeleverd wordt met iedere Risc PC. U kunt die waarschijnlijk terugvinden in de map Utilities. Wanneer u geen HForm programma kunt vinden, even op internet met Google zoeken naar 'HForm risc os' en u vind het binnen twee minuten. Het is niet moeilijk om HForm te gebruiken, maar let wel goed op dat u de juiste harde schijf kiest; zie onderstaand scherm:

HForm

Direct na het vraagteken ziet u een cijfer (4) staan. U moet daar het juiste schijfnummer intypen. Wanneer u de CFcard aansluit als harde schijf nummer 5 moet u daar dus een '5' typen. Meestal zal uw eerste harde schijf waarop uw !Boot staat schijf 4 zijn. Wanneer u zich overtuigd heeft welk harde schijf nummer uw Compact Flash kaart heeft, en u dat nummer heeft ingetypt, kunt u de aanwijzingen volgen die

Op de meeste vragen die gesteld worden kunt u rustig bevestigend antwoorden. Wanneer u de vraag krijgt 'which make', kiest u '9' (other). Die krijgt u alleen wanneer u 'n' antwoord op de vraag 'Do you wish to retain thus shape', dat kan nodig zijn wanneer de Compact Flash kaart al een keer eerder verkeerd geformatteerd was. U krijgt dan de mogelijkheid bijvoorbeeld het juiste aantal cylinders op te geven zoals u iets erboven al ziet staan bij

Wanneer u alle vragen beantwoord heeft krijgt u nogmaals de vraag of u het zeker weet. Lees de vraag rustig en kijk vooral of het nummer van de schijf klopt! wanneer dat goed is kunt u 'y' typen en enter. Zolang u dat niet doet kan er niets fout gaan. u kunt totdat u dat gedaan heeft nog stoppen met escape en het indrukken van de spatiebalk, zonder dat er iets gevaarlijks gebeurt. Wanneer u zeker weet dat u de juiste schijf gekozen heeft, gaat u door met 'y' en enter. dan komt de vraag welke LFAU u wilt, bij mij werd 128 voorgesteld, maar dat bleek niet te werken, toen heb ik 256 ingevuld. Een paar seconden later is het initialiseren gereed, en kunt u met 'enter' terugkeren uit het HForm programma naar de Desktop.

Wanneer alles goed gegaan is, heeft u nu de beschikking over de CFcard als tweede IDE schijf. Daarop kunt u gewoon net als met andere IDE harde schijven bestanden opslaan. U kunt er ook uw computer van opstarten door er een !Boot op te plaatsen, dat kan een copie zijn van de !Boot die u al op uw andere harde schijf had staan wanneer de kaart daarvoor voldoende ruimte heeft, maar er zullen wel een aantal instellingen aangepast moeten worden, omdat veel verwijzingen naar programma's bijvoorbeeld zullen wijzen naar een schijf met een andere naam.

Ik ga er vanuit dat u de Compact Flash kaart een andere naam geeft dan uw oorspronkelijke harde schijf, omdat u anders niet beide gelijktijdig in uw machine kunt gebruiken. Tot slot van deze beschrijving nog een niet onbelangrijke gebruiksaanwijzing: De CFcards mogen niet in de kaarthouder geplaatst worden terwijl de machine aan staat. Dat is niet zo'n groot probleem, maar voor onderstaande toepassing is het wel jammer...

Lezen van CFcards uit mijn digitale camera
Ik heb een digitale foto camera van Hewlett Packard, model PhotoSmart215. Daarin worden CompactFlash kaartjes gebruikt voor het opslaan van de foto's. Die wil ik graag kunnen uitlezen met mijn RISC OS machine, maar ik heb geen USB wat de manier is om de camera op de PC aan te sluiten en zo de foto's met een HP camera driver te kunnen overzetten naar een Windows machine. Wanneer ik wel USB zou hebben zou het nog niet eenvoudig werken, want ik heb nog geen driver gevonden behalve de Windows versie.

Met bovenstaand beschreven print en wat handigheidjes is het me gelukt om toch de foto's gemaakt met de HP215 camera op mijn RISC OS Risc PC te zetten. Ik heb daartoe een CFcard met mijn Risc PC geformatteerd(in feite alleen geinitialiseerd) en daarna de CFcard in de camera teruggeplaatst, en daar met de camera de 'reformat CFcard' gedaan. Daarna bleek het mogelijk om gewoon zoals voorheen foto's te maken en te bekijken op de camera, en wanneer de foto's naar de computer overgezet moeten worden, plaats ik de CFcard in mijn Risc PC, schakel hem in, en gebruik het onvolprezen programma 'Zap' om daarmee de gehele inhoud van de kaart van 8MB te lezen, en op te slaan met het filetype 'DosDisc'. Daarna kan ik de foto's gewoon bekijken en copieëren, het zijn exif bestanden, waar behalve de foto als JPEG tevens een kleine JPEG voor snelle weergave inzit, en wat informatie over de instellingen van de camera tijdens het maken van de foto. Er zijn een aantal freeware programma's om daar gebruik van te maken, maar de foto's waren ook zonder meer met de meeste programma's op mijn RISC OS computer te bekijken.

Ik heb nog niet ervaren dat ik de CFcard niet meer kon lezen in mijn Risc PC na het 'reformat CFcard' commando in de camera te hebben gebruikt en vervolgens geheel volzetten met foto's. Het zou immers kunnen dat de data van de foto's die in de camera op de kaart weggeschreven wordt, de formattering gedaan op mijn RISC OS computer overschrijft. Maar het kan ook zijn dat dit niet gebeurt, omdat HP alleen de gewijzigde indeling gebruikt met een eigen bootsector. Wie hier meer vanaf weet, of weet hoe ik met mijn Risc PC het FAT12 format van de HP camera rechtsreeks kan uitlezen: laat het me weten!

Rien Mertens,
e-mail: rien.mertens@hccnet.nl