riscynieuws.net
alle nieuws van de afgelopen maand, door Kees Grinwis

Voor u staat nummer 10 van de 5e jaargang van riscynieuws.net, we zijn inmiddels aangekomen bij de 43e uitgave van deze rubriek. In deze uitgave is er aandacht voor Select32 en diverse andere RISCOS Ltd gerelateerde berichten, verder is er aandacht voor de browsers NetSurf en Oregano en ten slotte is er nog wat ontspannend nieuws.


In de vorige riscynieuws.net was te lezen dat na lange tijd Castle Technology en RISCOS Ltd het eindelijk eens zijn geworden over de rechten van RISC OS. Onderdeel hiervan is de naamswijziging van RISCOS Ltd naar RISC OS Developments, verder is er afgesproken de het domein riscos.com aan Castle Technology gegeven zal worden. Op The Iconbar is te lezen dat RISCOS Ltd het domein riscosdevelopments.com gereserveerd heeft, het is de bedoeling dat in de komende maanden de huidige website overgezet zal worden naar dit nieuwe domein. Verder is men van plan om de site een kleine facelift te geven, maar er zijn nog geen beslissingen genomen over het uiteindelijk ontwerp van de nieuwe site.

Aansluitend op de overeenkomst heeft RISCOS Ltd een mailing gestuurd aan de abonnees van Select waarin men een enquête houdt waarmee men wil achterhalen hoe groot de behoefte is voor een 32-bit versie van Select. Volgens RISCOS Ltd zal Castle niet verder gaan met de ontwikkelingen die men gestart is in het Merlin project, dit betekent dus ook dat RISCOS Ltd volledig verantwoordelijk zal zijn voor de desktop-markt.

Volgens RISCOS Ltd heeft de gebruiker nu 4 keuzes (als men van Select32 gebruik wil gaan maken):

Hiernaast is men geïnteresseerd in de wens van Iyonix-gebruikers in een versie van Select voor de Iyonix pc, iedereen die een Iyonix heeft en Select hierop wil hebben moet dan dan ook aan RISCOS Ltd laten weten.

Verder hebben de abonnees op Select de mogelijkheden om commentaar te leveren op wat er in de toekomstige versies van RISC OS moet zitten, dit kan men door een bericht te posten in de SmartGroups.

Drobe heeft van het bovenstaande bericht gedeeltes overgenomen, zodat ook niet Select abonnees de mogelijkheid hebben om kennis te nemen van de enquête die RISCOS Ltd gehouden heeft. Aansluitend hierop heeft men op Drobe ook nog een "Select mini-Q and A" gepubliceerd, hierin zijn een paar vragen beantwoord die RISC OS gebruikers kunnen hebben.

In het artikel gaat men eerst in op de bestaande 32-bit versie van RISC OS voor de A9, hierbij wordt uitgelegd wat het verschil is tussen de versie van de A9 en de desktop-versie. Daarna wordt er aandacht geschonken aan de enquête die hierboven genoemd wordt, uiteindelijk worden er diverse onderwerpen behandeld die de RISC OS (Select) gebruikers bezig kunnen houden.

De onderwerpen zijn:

Op The Iconbar is verder te lezen dat RISCOS Ltd een Christmas offer heeft (dit is overigens de eerste keer dat men een kerstaanbieding doet), de aanbieding is een combinatie van Adjust en Select.

Het menu van de aanbieding is als volgt:
Koop de RISC OS Adjust ROMs, hierna hoeft men maar 35UKP voor een 1-jarig Select abonnement te betalen. De besparing kan dan oplopen tot 120UKP.
Let op: De aanbieding is alleen voor de 26-bit versie van Select en is niet bedoeld voor personen die reeds een abonnement hebben op RISC OS Select.

Als laatste wil ik in dit gecombineerde Castle en RISCOS Ltd/RISC OS Developments blok nog aandacht voor het uitkomen van RISC OS 5.08 voor de Iyonix pc. Het gaat hier vooral om een bug-fix release, verbeterd zijn de netwerk driver (EtherK), de nVidia driver en DOSFS. Deze laatste module heeft verder een nieuwe mogelijkheid, namelijk ondersteuning voor lange bestandsnamen. Op de RISC OS 4 machines was dit reeds mogelijk met het commerciële Win95FS, maar nu is dit dus eindelijk ook beschikbaar voor gebruikers van de Iyonix pc.


We kennen allemaal de RISC OS browser Oregano, de browser waarmee Castle ­voor wat JavaScript ondersteuning betreft­ het internet weer voor ons toegankelijk gemaakt heeft. De browser is gebaseerd op de embedded of TV Browser die door Oregan ontwikkeld is. Langer geleden is versie 2 van de Oregano browser verschenen voor RISC OS gebruikers, maar de Oregan heeft inmiddels versie 3 van de TV Browser uitgebracht. Op Drobe is te lezen dat het echter nog niet duidelijk is of men deze ook voor RISC OS geschikt gaat maken en als dat dan gebeurt dan is ook nog niet bekend wanneer de browser beschikbaar gaat komen.

De mensen achter Drobe hebben gesproken met Richard Brown, de leider van OreganoUK, over de toekomst van de RISC OS versie van de software. Volgens Richard is men bij Oregan enorm druk bezig geweest met het afmaken van de 3e versie van hun TV Browser. Hij gaf verder aan dat OreganoUK en Oregan nog moeten werken aan een overeenkomst hoe men verder moet gaan, ook zei hij dat er nog geen planning gemaakt is voor wat de ontwikkeling van een RISC OS versie betreft. Overigens zou Richard Brown geen uitspraken doen over de verwachte uitgiftedatum, zelfs al zou hij die al (bij benadering) weten.

Het artikel van Drobe geeft verder wat afbeeldingen van de nieuwe TV Browser van Oregan en er is zelfs een MPEG-filmpje te downloaden waarin het programma in actie te zien is.

Wat wel interessant is te melden is dat versie 3 van de TV Browser compatibel is met de volgende standaarden: HTML, JavaScript, CSS2 en DOM2. Verder heeft het product een footprint van 2MB en is er slechts 16MB RAM noodzakelijk om de applicatie te kunnen gebruiken.


Over browsers gesproken, op The Iconbar is er een artikel over een programma waarmee het mogelijk is om Themes voor Netsurf te maken. Netsurf is een open source project dat tot doel heeft een browser te maken die HTML4 en CSS ondersteuning heeft, de ontwikkeling aan dit product is gestart in 2002 en inmiddels begint er een redelijk bruikbaar product uit te komen.

Inmiddels heeft men dus ook een theme packager voor Netsurf uitgebracht waarmee gebruikers zelf thema's, die compatibel zijn met Netsurf, kan maken. Gecompileerde versies van Netsurf en NSTheme zijn te downloaden van de volgende website: http://netsurf.strcprstskrzkrk.co.uk/


Als laatste bericht in deze riscynieuws.net heb ik nieuws over een nieuwe versie van de Repton spellenseries. Zoals waarschijnlijk bekend bij veel Acorn computer gebruikers is Repton een verslavend puzzelspelletje dat als eerste uitgekomen is op de Acorn BBC computers.

Inmiddels zijn er ook PC versies van en zal Alligata Media op 1 december Desktop Repton Plus uitbrengen. Dit zal bestaan uit Repton 1, 2 en 3 en zal verder nieuwe levels en graphics bevatten.

Dit bericht en een bericht over een spel dat Jason Tribbeck onder de naam Equinox aan het ontwikkelen is, is te lezen in het volgende berichtje op Drobe.


Dit was de 43 editie van riscynieuws.net, een wat kleinere versie dan de vorige keer. Maar hopenlijk kan ik u volgend jaar weer verrassen op edities die veel positief RISC OS nieuws bevatten.

Voor nu echter hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis