Honger naar goede voeding
waarin Henri Derksen de soldeerbout hanteert

Afgelopen zomer begaf de voeding van mijn Acorn Risc PC uit 1994 het plotseling met een knal, terwijl ik juist een lang mail bericht aan het intikken was. Tja, wat toen te doen? Eerst maar eens in de TRM (=Technical Reference Manual) geken. Helaas is daarin over de voeding zelf niets te vinden. Vervolgens een bekende hardware hobbyist in zuid Nederland geraadpleegd.

Samen de voeding uit de RPC gebouwd, opengemaakt en toen bekeken en met meetapparatuur onderzocht. De conclusie was al gauw, dat zal wel een defecte spanningsregelaar zijn. Er zitten er namelijk 2 in, een voor 5 Vdc= en een voor 12Vdc=. Maar als de een defect is (kortsluiting) dan heeft de ander ook geen spanning meer. Dus lossolderen dat 3 potige IC type FES8JT en doormeten. Ja hoor die was het. Met een andere machine even internet afgestruind naar een vervangend type, en die toen bij de elektronica winkel (worden ook al zeldzaam) gehaald voor zegge en schrijven Euro 1,60. Deze er netjes met gebogen poten ingesoldeerd, en voilà hij deed het weer. Die gebogen poten zijn heel belangrijk voor de trekontlasting bij uitzetting door warmte. Anders kun je elke x maanden gaan solderen ;-).

Voor wie in de verdere details geïnteresseerd is, bijgaand de pdf bestanden van zowel het oude als het nieuwe 5Vdc= regulator IC. Dus als je voeding het ook in ene plotsklaps begeeft, dan is er redding mogelijk. Durf je het niet zelf, vraag het dan aan een harware- en soldeer-hobbyist, of kom naar een van de hardware-avonden van de Big Ben Club in Rijswijk (Z-H). Ik heb gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om het lager van de koelventilator weer eens te smeren, zodat hij stiller werd.

Met een vriendelijke groet van Henri Derksen,

actief lid van de BBC werkgroep hardware.