Mozilla Firefox 1.0
een artikel van de hand van Kees Grinwis

Een toenemend aantal Big Ben Club leden heeft naast een Acorn/RISC OS machine ook een Windows PC staan. Soms is het een notebook, omdat er simpelweg geen goede RISC OS notebook is, of een gewone desktop PC.
Op deze PCs maakt men dan over het algemeen gebruik van Internet Explorer als browser, ondanks alle problemen die men met deze browser heeft blijft men toch met dit programma surfen over het internet.

Waarom?
Omdat er geen alternatief is...

Maar is dat ook echt zo?
Nee, inmiddels is er een alternatief: Wilt u nu eindelijk een eind aan de spyware, popup-vensters en virussen die u via websites naar u toegestuurd krijgt? Download dan vandaag nog Mozilla Firefox 1.0! Natuurlijk is geen enkel programma bug-free, maar ten opzichte van Internet Explorer is Firefox een enorme vooruitgang.

Geen spyware meer
Omdat Firefox geen gebruik maakt van ActiveX is het voor websites vrijwel onmogelijk om een ongewenste ActiveX control te installeren. ActiveX wordt namelijk heel erg vaak gebruikt om spyware of popup-software op een Windows-computer te installeren.

Geen virussen meer via websites
Soms worden virussen geïnstalleerd via lekken in de browser, hierbij gaat het meestal om bugs - maar soms wordt er ook wel gebruik gemaakt van ActiveX. Ook van dit soort problemen zijn gebruikers van Firefox gevrijwaard. Onlangs waren bezoekers van o.a. The Register en nu.nl nog besmet geraakt met virussen omdat één van hun advertentie servers gehackt was. Via deze server zijn er virussen verspreid die, u raadt het al, gebruik maakten van een lek in Internet Explorer. Gebruikers van Mozilla Firefox en Opera hebben hier echter helemaal geen last van gehad.

Geen popup-vensters meer
Firefox bevat een ingebouwde popup-blokker die ongewenste popups tegenhoudt, meestal gaat het hierbij om advertenties die men bij de gebruiker als het ware door zijn of haar keel wil duwen. Door dat Firefox detecteert dat deze ongevraagd zijn, worden deze echter onderdrukt. Mocht de gebruiker echter toch prijs stellen op popup-vensters van een bepaalde site (bijvoorbeeld die van Rabo Telebankieren), dan kan men deze sites op een zogenaamde 'white list' plaatsen. Popup-vensters van sites op deze lijst worden wel doorgelaten.

Naast problemen rond popup-vensters en spyware is Internet Explorer ook niet echt doorontwikkeld in de laatste 3 jaren. Internet Explorer 6 is uitgebracht in 2001 en het programma is sindsdien alleen voorzien van security-patches, er zijn geen nieuwe mogelijkheden bijgekomen.

Moderne standaarden
Firefox heeft, samen met andere alternatieven voor Internet Explorer, een enorm goede ondersteuning van moderne open webstandaarden. Hierbij is te denken aan XHTML, CSS en JavaScript. Op dit moment worden die nog niet veel gebruikt omdat IE een groot marktaandeel heeft, als dit echter minder wordt dan zal men meer gaan kijken naar deze standaarden. Hiernaast zijn er techneuten die interessante websites en/of blogs onderhouden die wel gebruik maken van de laatste webstandaarden, deze zijn niet eens te bekijken met Internet Explorer. Ondanks het feit dat IE eerder genoemde standaarden niet, of niet compleet, implementeert zijn er veel leuke opties in aanwezig die wel ondersteund worden door Opera en Mozilla Firefox.

Tabbed browsing
De mogelijkheid om in 1 venster meerdere websites te openen was voor het eerst beschikbaar in Opera. Hierbij had de gebruiker echter geen keuze, alle websites werden altijd in 1 venster geopend. Bij de Mozilla browsers heeft men echter gekozen voor een oplossing waar de gebruiker zelf kan kiezen of een website in een nieuwe tab of in een nieuw venster getoond wordt.

Zoals u ziet heeft Mozilla Firefox veel extra's ten opzicht van Internet Explorer, als u dus een normale PC in huis heeft dan moet u deze browser echt eens uitproberen als alternatief voor Internet Explorer. (Nu zijn sommige features zoals de popup-blocker ook beschikbaar via service pack 2 van Windows XP, maar daar hebben gebruikers van oudere Windows-versies niets aan...)

Firefox is daarnaast ook nog eens beschikbaar voor Linux, MacOS X en FreeBSD en in het kader van het Unix Porting project wordt er serieus gekeken naar het omzetten van de browser naar het RISC OS platform - dit laatste is mogelijk omdat het een open source product is.

http://www.getfirefox.com/

P.S. Helaas is dit artikel veel te laat, ten opzichte van de uitgiftedatum van Firefox 1.0, verschenen. Dit is veroorzaakt door het feit dat ik bij het versturen (de poging) een foutje gemaakt heb waardoor het artikel nooit bij *Peter is aangekomen. Gevolg is dat de Nederlandse versie van Firefox 1.0 ook al uit is. Verder is van het e-mail programma Thunderbird inmiddels ook versie 1.0 in het Engels en het Nederlands verschenen. Deze applicaties zijn, voor Linux, Mac OS X en Windows, te vinden op de site van The Mozilla Organisation. Overigens is er ook een Mozilla Europe die activiteiten in Europa ontplooit en is er zelfs een Nederlandse Mozilla organisatie die de vertalingen naar het Nederlands coördineert.