riscynieuws.net
zoals altijd van onze correspondent Kees Grinwis

Welkom bij alweer de 44e editie van riscynieuws.net, in deze editie aandacht voor de komende Wakefield show, vacatures bij Tematic, RiscCAD en nog veel meer nieuwtjes. Dus ga er eens lekker voor zitten en begin maar vlug met het lezen van het eerste bericht dat over "Hermes" gaat.


R-Comp zal voor veel RISC OS gebruikers geen onbekende zijn, vrijwel iedereen heeft wel een spel of een toepassing van deze firma in huis. Voorbeelden van applicaties die door R-Comp (Interactive) aangeboden worden zijn o.a. Webster XL, Anthem!, PCSound Pro, DialUp en het e-mail pakket Messenger Pro.

Messenger Pro is een applicatie die gebruik kan maken van de ANT Internet Suite voor het afhandelen van het versturen en ophalen van de post, maar niet iedereen gebruikt (nog) deze internet stack. En als men bijvoorbeeld DialUp of NetFetch gebruikt dan is het noodzakelijk om de afhandeling van het ophalen en versturen van de e-mail door freeware applicaties plaats te laten vinden.

Deze freeware applicaties zijn echter al weer jaren oud en kunnen niet altijd overweg met de voortgang in de internetstandaarden. Op Drobe is te lezen dat R-Comp echter een nieuw product aan haar producten portofolio heeft toegevoegd, zodat men ook voor dit probleem een goede oplossing aan kan bieden. Deze applicatie heeft de zeer toepasselijke naam "Hermes" gekregen. Dit programma, dat geschreven is door Alan Wrigley, wordt nu standaard meegeleverd met DialUp 3, NetFetch en Messenger Pro.

Omdat er ook freeware alternatieven voor Hermes zijn moest het product dus een duidelijke voorsprong op de "concurrentie" hebben. De applicatie heeft dan ook, naast de mogelijkheid om parallel van meerdere accounts de berichten op te halen, ook ondersteuning voor diverse SMTP authenticatie mechanismen en wordt het APOP protocol ondersteund.

Drobe meldt verder dat er het komende jaar drie grote upgrades voor Hermes te verwachten zijn, één van deze upgrades bevat anti-spam functionaliteit. De eerste upgrade zal echter functionaliteit bevatten die tot op heden niet beschikbaar was voor het RISC OS platform.


Van het ontwerppakket RiscCAD is een nieuwe versie verschenen, deze is uitgegeven door de oorspronkelijke ontwikkelaar van het pakket David Buck. De software, die eerst door APDL verspreid werd, is nu ook compatibel met de Iyonix, RISC OS 4 en de VirtualRiscPC emulator. Drobe maakte melding van dit nieuws, net zoals ze eerder al aandacht hadden voor het feit dat de originele ontwikkelaar de distributie van APDL overgenomen heeft.

Het product is tevens sterk in prijs verlaagd, versie 8e van RiscCAD kost slechts 15 pond - de originele prijs van het pakket was maar liefst 250 UKP. Met deze nieuwe prijs, slechts 6 procent van de originele verkoopprijs, is het wel heel erg aanlokkelijk om het programma aan te schaffen. RiscCAD is een 2D CAD programma en bevat (uiteraard) diverse CAD mogelijkheden. Hieronder valt ondersteuning voor "vrijwel iedere plotter" en het hebben van symboolbibliotheken.

Op de site van RiscCAD staat onder andere een korte beschrijving van de geschiedenis van de software, zo is David al in de jaren 80 (van de vorige eeuw) begonnen met de ontwikkeling van een CAD programma. Hij is begonnen op zijn Master Compact computer en is later verder gegaan op een onder Arthur draaiende Archimedes A310. Uiteindelijk is de ontwikkeling dus doorgegaan tot aan versie 8e van RiscCAD en is het programma nu beschikbaar op de laatste versies van RISC OS, inclusief de Iyonix (die geen 26-bit applicaties kan draaien).

De site bevat verder o.a. informatie over alle mogelijkheden van het pakket, er is te lezen waarvoor RiscCAD gebruikt kan worden en er is te vinden waar het pakket verkrijgbaar is.


Een nieuw jaar, dus een nieuwe agenda - dit geldt natuurlijk ook voor RISC OS gebruikers. De datum van de 10e Wakefield Show is 21 en 22 mei 2005 - zo is te lezen op The Iconbar. Deze show wordt door de meesten gezien als de belangrijkste RISC OS show en is het enige evenement dat 2 dagen duurt. Ook dit jaar wordt de show weer georganiseerd door de WROCC (Wakefield RISC OS Computer Club).

De show zal, evenals voorgaande jaren, gehouden worden in het Thornes Park Athletics Stadium te Wakefield. Deze locatie is goed bereikbaar per trein, omdat vanaf het Wakefield Westgate station een gratis minibus rijdt naar het evenement.

Zoals inmiddels gebruikelijk zullen er diverse presentaties gehouden worden, op dit moment is nog niet bekend welke bedrijven hier aan mee zullen werken. Waarschijnlijk zullen de presentaties verzorgd worden door de gebruikelijke bedrijven - hierbij kunnen we denken aan RISCOS Ltd. (RISC OS Developments), Castle Technology en A6.

De show is geopend van 10 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags op zaterdag en van half elf tot half vier 's middags op zondag. De toegang kost 6 UKP voor kaarten gekocht op de dag van de show zelf of 5 UKP voor kaarten die vooraf gekocht worden. Het zal vanaf half maart mogelijk zijn om kaarten vooraf te bestellen. Overigens kunnen kinderen tot 6 jaar gratis mee, mits ze vergezeld worden door een volwassene...


De vorige riscynieuws.net was al weer 2 maanden geleden, veel berichten zijn dus reeds achterhaald, bijvoorbeeld omdat het over aanbiedingen gaat die slechts voor een beperkte tijd geldig waren. Één bericht wil ik toch melden uit de decembermaand. Het gaat hier om het bericht op The Iconbar dat Tematic, de divisie van Castle die zich bezig houdt rond embedded toepassingen van RISC OS, op zoek is naar nieuwe medewerkers. De vacatures zijn ontstaan omdat men recent veel Set Top Box (STB) kastjes heeft kunnen afzetten en omdat men een orderportefeuille heeft die snel vol raakt.

Men heeft nu behoefte aan software engineers die op contract of op permanente basis voor Tematic willen werken. Deze mensen moeten kennis hebben van RISC OS en embedded systemen. Men is op zoek naar mensen met kennis van ARM assembler en/of C, en verder moet men verstand hebben van één van de volgende zaken:

Ik verwacht niet dat de lezers van deze rubriek nu direct gaan solliciteren naar een baan bij Tematic, maar het is wel een goede ontwikkeling dat men (ook) buiten de traditionele desktop markt de producten weet te verkopen.


Zoals al aangegeven is het 2 maanden geleden dat de vorige riscynieuws.net verschenen is. Dat betekent dat er op Drobe en The Iconbar veel artikelen verschenen zijn die het lezen best wel eens waard kunnen zijn, maar die (mijns inziens) niet groot en/of belangrijk genoeg zijn om uitgebreid op in te gaan. Hieronder is een korte opsomming van deze artikelen, zodat de lezer van deze rubriek toch een overzicht krijgt van alle berichten die de afgelopen 2 maanden verschenen zijn.

Zoals u ziet is er de afgelopen maanden genoeg nieuws geweest, hiernaast zijn er ook diverse kortingsacties geweest. Helaas zijn die allemaal niet meer geldig na 31 januari - het heeft dus geen zin om hier nog aandacht aan te besteden.


Peter Naulls, vooral bekend van het Unix Porting Project heeft de gegevens die hij op (onder andere) http://www.riscos.info/ heeft staan opnieuw georganiseerd. Dit heeft tot gevolg dat een aantal zaken verplaatst zijn, hieronder een korte opsomming van de wijzigingen:


Dit was de 44 editie van riscynieuws.net, een bonte verzameling nieuwtjes voor u van het net geplukt. In deze editie was er aandacht voor een nieuw e-mail transportprogramma met de naam Hermes, de stand van zaken rond de RiscCAD applicatie en nog veel meer.

Voor nu echter hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis