riscynieuws.net
waarin Kees Grinwis alle nieuws over ons uitstort

Welkom bij alweer een nieuwe editie van riscynieuws.net, we zijn inmiddels beland bij nummer 45 - dit is de 2e uitgifte in de 6e jaargang. In deze editie aandacht voor USB2 op de Iyonix, de South-West Show, nieuws van RISC OS Ltd en nog veel meer. Dus ga er eens lekker voor zitten en begin vlug met het lezen van deze riscynieuws.net.


Al sinds het uitbrengen van de Iyonix pc heeft deze computer ondersteuning voor USB, waardoor de machine onder andere geschikt is voor memory-sticks, camera's, USB scanners, USB toetsenborden en muizen.

Inmiddels is het mogelijk om de USB-interface die meegeleverd is bij de Iyonix pc te gebruiken op zijn volledige snelheid. De kaart heeft namelijk altijd al ondersteuning gehad voor de nieuwste USB2 standaard, maar deze optie is nooit breed geadverteerd omdat men bij Castle Technology de juiste driver hiervoor nog niet klaar had.

Op zowel The Iconbar als Drobe is te lezen dat er nu echter een softwarematige upgrade beschikbaar is die de interface opwaardeert tot USB2. Alle nieuwe Iyonix pc computers zullen standaard voorzien worden van deze drivers, maar mensen die reeds een Iyonix pc hebben zullen de upgrade echter moeten kopen - deze gaat dan 29.95UKP kosten.

Het grote voordeel van USB2 is de hogere snelheid waarmee randapparatuur met de computer kan communiceren. Is de communicatiesnelheid bij USB1 nog beperkt tot 1.2 megabit/sec, USB2 heeft een overdrachtssnelheid van maar liefst 480 megabit per seconde. Uiteraard zal de apparatuur deze verhoogde snelheid zelf ook moeten ondersteunen en worden bestaande USB1 devices niet sneller.

The Iconbar was nieuwsgierig naar de daadwerkelijk behaalde snelheden van de USB2-drivers en heeft een aantal testen uitgevoerd op een Iyonix pc voorzien van USB1 ondersteuning, hiernaast zijn dezelfde testen gedaan op een Iyonix computer met USB2 ondersteuning. Sommige testen zijn verder ook nog uitgevoerd op een gewone PC onder Windows.

De resultaten van de USB2 interface zijn in alle testen significant beter dan de computer met de USB1-aansluiting. Duurde het met de USB1 software nog bijna 30 minuten om 512MB naar een memory-stick weg te schijven, met de USB2 ondersteuning is dit gedaald tot slechts 6 minuten.


Alle RISC OS gebruikers zullen het Select Scheme wel kennen, een jaar-abonnement op de updates voor RISC OS. Nieuwe versies van Select die gedurende die periode uitkomen zullen direct beschikbaar zijn voor de abonnees op het Select Scheme.

Niet iedereen heeft echter belangstelling voor deze continue stroom van updates. Voor die gebruikers heeft RISCOS Ltd. een versie in ROM uitgebracht onder de naam RISC OS Adjust, zo wist Drobe te melden. Deze versie is nu ook beschikbaar als softloadable image. Dit betekent dat versie 4.39 beschikbaar komt op CD die 95UKP moet gaan kosten, qua feature set is deze versie vrijwel identiek aan Select uitgave 3i4.

De Adjust CD zal uitgebracht worden op de South West Show, aldus RISCOS Ltd. Op deze zelfde show zal er ook een DVD-compilatie uitgebracht worden van alle reeds uitgekomen edities van het Foundation RISC User magazine (FRU) - dat zijn er dus 16. Dit nieuws is o.a. te lezen op The Iconbar.

De prijs van de DVD-compilatie zal gebaseerd worden op de duur van het lidmaatschap van de RISCOS Foundation en/of het feit dat men een Select abonnee is. De goedkoopste prijs is 8.05UKP en de duurste prijs is 43.30UKP (voor die laatste zal men helemaal geen abonnee van FRU of Select hoeven te zijn neem ik aan).

Alleen bepaalde RISC OS systemen (afhankelijk van het gebruikte besturingssysteem) zullen in staat zijn om de DVD te lezen. De machine moet voorzien zijn van een DVD-ROM drive (logisch...), maar de computer moet verder draaien onder (de laatste versie van) Select of Adjust. Let op: De DVD zal op dit moment niet werken onder RISC OS 5 op de Iyonix pc.


We zijn nog niet aan het einde voor wat het nieuws van RISCOS Ltd. betreft, op Drobe is namelijk te lezen wat de details van RISCOS Select 4 zijn. Vooralsnog is er nog geen editie beschikbaar voor de Iyonix, op welke termijn deze verwacht mag worden is nog niet bekend.

Hieronder staan een aantal van de mogelijkheden van Select 4 opgesomd:

Het artikel in Drobe geeft verder aandacht aan de perikelen rond de 32-bit versie van Select, die dan op een Iyonix zou moeten kunnen draaien. Het lijkt er op dat deze versie in elk geval nog minsten 6 maanden (en misschien zelfs meer) op zich zal laten wachten.


Lezers van het blad Qercus zullen zich ondertussen al wel afgevraagd hebben waarom ze al enige tijd geen nieuwe edities meer gehad hebben van dit magazine. Nadat er echter bezorgd commentaar verscheen in de comp.sys.acorn usenet nieuwsgroepen, kwam er ook snel een reactie van uitgever/redacteur John Cartmell - aldus The Iconbar.

Het blijkt dat men last gehad heeft van administratieve en familie-problemen, met als gevolg dat editie 272 de laatste is geweest die uitgekomen is. Inmiddels is nummer 273 klaar om verzonden te worden en wordt er hard gewerkt aan het afmaken van het 274e blad van Qercus/Acorn User.

Overigens hoeven abonnees niet bang te zijn dat men niet alle bladen krijgt waar men voor betaald heeft, de abonnementen worden namelijk op het aantal verschenen edities afgesloten en niet op een bepaalde tijd.

Op The Iconbar is overigens ook een artikel verschenen met daarin de inhoud van de komende editie (nummer 273), hieronder staat een aantal van de onderwerpen die in deze uitgave zal staan:

Voor mensen die alvast een voorproefje van het nieuwste nummer van Qercus willen hebben is het goed nieuws dat The Iconbar het voor elkaar gekregen heeft om een sneak preview los te krijgen bij de uitgever van het blad (Finnybank). Het voorproefje is beschikbaar in PDF formaat.

Helaas staat in hetzelfde nieuwsbericht ook dat er niet langer meer een speciaal 'graphics' nummer meer zal zijn en dat de bijbehorende abonnementsvorm komt te vervallen. De artikelseries zullen nu meer op maandelijkse basis gaan lopen en er zal dus geen 2 maanden pauze meer tussen de artikelen zitten - dat is natuurlijk goed nieuws, zeker voor abonnees met het volledige abonnement.


The Acorn Cybervillage is de oudste, nog bestaande, website die zich richt op het brengen van Acorn/RISC OS nieuws. De laatste tijd (de laatste maanden eigenlijk) is de site echter niet meer zo actueel en moet ze het afleggen tegenover Drobe en The Iconbar. Op datzelfde Drobe is inmiddels ook te lezen waarom Acorn Cybervillage niet meer zo goed up-to-date is. Stuart Halliday, de huidige webmaster, heeft namelijk multiple sclerose (MS).

Omdat Stuart aan MS lijdt, heeft hij reeds gevraagd naar vrijwilligers die artikelen willen schrijven. Op deze oproep heeft echter niemand gereageerd en dat verbaasde hem zeer. Omdat men de laatste tijd veel kritiek had op de actualiteit (of beter het gebrek eraan) van Cybervillage heeft Stuart besloten om de handdoek in de ring te gooien, gevolg zou zijn dat de site op zal houden te bestaan als het hosting contract afloopt (en dat is juli dit jaar).

"The Acorn Cybervillage is run by enthusiast, for enthusiasts."

Inmiddels is Acorn Cybervillage voorzien van een 2e leven, zo is o.a. te lezen op Drobe, maar de wijzigingen bij Acorn Cybervillage zijn ook opgevallen bij The Iconbar. David Bradforth heeft namelijk een groot aantal artikelen online gezet. Waaronder een bericht dat David de verantwoordelijkheid voor Acorn Cybervillage heeft overgenomen. David is een gewaardeerd lid van de Acorn/RISC OS scene, en is vooral bekend door het bedrijf Alligata Media.

Op Acorn Cybervillage staat bovenstaand nieuws in een bericht met de titel 'Acorn Cybervillage to gain new Editor', dat geplaatst is op 22 februari. Hierin wordt verder aangegeven wat de richting is waar men op wil gaan met het nieuwe Cybervillage. Zo is het de bedoeling om links naar bestaande interessante RISC OS zaken toe te voegen. Hierbij mag het gaan om websites, maar ook nieuwsgroepen en de gedrukte pers zal niet vergeten worden.

Verder is het de bedoeling om hun software database uit te breiden, om zo een centraal punt te zijn voor het zoeken naar alle nuttige dingen die er zijn. Uiteraard is men hierbij ook geïnteresseerd in hints, tips of zelfs commentaar van bestaande of nieuwe lezers van de Cybervillage website.


Op het moment dat u dit leest is de South-West Show (SWS) reeds gehouden, traditioneel wordt een RISC OS show aangegrepen voor het uitbrengen van nieuwe software of, zoals ook nu weer, het uitbrengen van nieuwe versies van bestaande software.

Zo heeft R-Comp/RCI haar Hermes product uitgebreid met SSL ondersteuning, hierdoor wordt het mogelijk om secure POP3 connecties (bijvoorbeeld noodzakelijk voor GMail) op te zetten. Hermes is een onderdeel van o.a. NetFetch2 en DialUp3.

Verder is versie 3.10 van Messenger Pro uit, is er een Internet Suite beschikbaar voor Messenger Pro en is er weer een nieuwe versie uitgekomen van WebsterXL.

Ook het Unix Porting Project (UPP) is weer aanwezig op een show, op de SWS is het weer mogelijk (geweest) om CDs te kopen met de software die het project tot op heden allemaal gepoort heeft naar RISC OS. Natuurlijk was er ook de mogelijkheid om een abonnement te nemen op het UPP, om zo het project nog beter te ondersteunen.

Verder heeft Peter Naulls een lezing gegeven over de progressie van het project dat tot doel heeft om de Mozilla Firefox browser te poorten naar RISC OS. Hopenlijk kan ik in een volgende editie van riscynieuws.net hier meer over melden.

Ook Spellings Computer Services is weer van de partij. Op de show kon men Aemulor, Aemulor Pro, Geminus en DeskDebug demonstreren. In hoeverre men nog nieuwe versies van deze producten had is op het moment dat dit artikel geschreven wordt nog niet duidelijk. Ook is er geen nieuws te melden over CinoDVD.

Naast bovengenoemde fabrikanten waren natuurlijk ook andere bedrijven aanwezig met aanbiedingen die vooral interessant zijn voor de (Britse) bezoekers van de beurs. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om Acorn/RISC OS dealer CJE/NCS en Peter Nauls die een aantal RiscPC computers in de aanbieding had.

Het ontbreken van links in bovenstaande alinea's zou misschien de gedachte kunnen oproepen dat de bekende sites (zoals Drobe en The Iconbar) helemaal geen aandacht gegeven hebben aan de South-West Show. Hieronder staat een korte opsomming van links naar artikelen van The Iconbar en Drobe.