Binnenbrandje in Risc PC...

bestreden door Jos Ulijn

Wees eerlijk en geef het toe: je wordt, achter een Acorn Risc PC, een verwend nest. Want het ding gaat nooit stuk en er gebeurt vrijwel altijd wat je verwachtte of wenste. Maar het blijft techniek: van aard gedoemd, stuk te gaan.

Ik heb een dubbel slicer, zoals dat kennelijk heet. De tweede slice is gevuld met nuttige dingen als een ZIP drive, een ruime hard disc, en nuttig voor back-up, een hoogbejaarde tape-streamer. Dit alles in het SCSI gelid, probleemloos.

Dat wil zeggen: totdat die SCSI hard disc het talent ontwikkelde om zich razendsnel te parkeren, vervolgens zich weer voor iets nuttigs aan te bieden - om direct weer in de parkeerstand te vliegen, en zo door. De SCSI-kaart was wel zo druk met al die zinloze activiteit dat in effect mijn Risc PC werd platgelegd.

Dus de SCSI harddisc - zal wel overleden zijn - vervangen door een ouwetje die ik nog had liggen. Na opstarten scheidde de Risc PC een onmiskenbare brandlucht af... * $ £ @ # & ^ ! ! - U.I.T.!, D.I.R.E.C.T.!

Na een vergeefse tweede poging leek de verwoesting binnen de muren van beide slices alom en volledig. De oude SCSI tape-streamer moest wel de oorzaak van het binnenbrandje zijn. Daar kwam (alleen) de brandlucht uit en hij was plaatselijk dan ook nog steeds erg warm! Verder viel er weinig op. Behalve dan dat de Risc PC geen enkele podule kaart meer zag. Oh nee! En, nadat op de commando regel was ingetypt *SCSI, nog slechts kon uitbrengen: "file not found"... die prijzige SCSI-interface is uitgefikt, denk je dan...

En welbeschouwd, die SCSI kabel, dat was toch een gewone brede flat cable... Oeps, de isolatie van ader 26 blijkt over de hele lengte weggesmolten!

Je wordt op zo'n moment verscheurd tussen deemoed en naakte wanhoop. Met uiterste wilskracht de handen uit de haren gehaald en de hele 2-slice Risc PC uit elkaar gehaald, alles eruit (op moederbord en voeding na: ik ken mijn grenzen). Met behulp van een andere Risc PC elk onderdeel stukje bij beetje getest: SCSI-kaart, die kostbare te leen gekregen 24i16-podule, de back-plane, zelfs de "overleden" SCSI hard disc, ALLES werkte naar behoren!

Nieuwe SCSI flat-kabel gehaald (slik, EUR 12,95). Meteen ook een nieuwe IDE harddisc gekocht (Maxtor 40 Gb, EUR 49 - hoe kunnen ze het nog maken, voor dat geld!), geformatteerd en in gebruik genomen. Alles stap voor stap ingebouwd en getest.

Onbegrip en opluchting vochten om de voorste rij: ik had zo op het oog een werkende Risc PC - hij rookte niet eens! Het moment was kritisch te noemen: ik had immers net het webmasterschap van de club op me genomen; de Risc PC moet het dan wel doen! En doet dat ook. De zee van ruimte op de nieuwe harddisc komt ook wel van pas.

Maar nog was de rust niet geheel weergekeerd: de CD-ROM met de volledige web site, bij wijze van overdracht, werd halsstarrig geweigerd: BEEP - "drive empty". Toch problemen? Of is de CD-ROM speler na 8 dienstjaren misschien aan vervanging toe. Volgend de zoveelste wijze raad van mijn broer Erik, een DVD-speler (een Samsung, EUR 25) gekocht en geïnstalleerd. Meteen doorgepakt (want ook de floppy drive keurde inmiddels elke floppy bij formatteren af) en de Risc PC voorzien van een nieuwe floppy drive (Mitsumi, kosten EUR 9).

Ik kan je inmiddels melden: ik heb een nagenoeg perfect functionerende Risc PC - hij start wel vreemd op en genereert bij start en stop regelmatig een "abort on data transfer" maar laat me onderweg nooit in de steek! - met een razendsnel inlezende "CD-ROM drive"!

Schroeilucht komt nog slechts van het toetsenbord, door mijn moeizaam gevecht, vertrouwd te raken met HTML, JavaScript en alle geheimtaal die een web apprentice vroeg of laat over zich heen krijgt...

Jos Ulijn

P.S. over het vreemd starten en stoppen zal ik gaarne de hulp inroepen van de kenners: in het verlengde van deze babbel zal ik in de vraag en antwoord gebieden van web site en Aconet dat vervolgverhaal voorleggen, in het vaste vertrouwen dat iemand de oplossing voor me heeft!