riscynieuws.net
van onze digitale correspondent Kees Grinwis

Welkom bij het 4e nummer van de 6e jaargang van riscynieuws.net, we zijn inmiddels aanbeland bij de 47e uitgave van deze nieuwsrubriek. In deze editie is er opnieuw aandacht voor de Firefox port naar RISC OS en is er uiteraard nieuws over de komende RISC OS beurs, de Wakefield RISC OS computer show. Ik zal u niet langer in spanning houden maar vlug beginnen met het nieuws omtrent Wakefield...


De vorige keer ben ik begonnen met een nabeschouwing van de RISC OS South West Show van 2005, in deze editie gaan we al weer vooruit kijken naar een van de belangrijkste (zo niet de belangrijkste) beurs van de RISC OS wereld. Op zowel The Iconbar als Drobe wordt er in diverse berichten aandacht gegeven aan de Wakefield Show van 2005, deze show is alweer de 10e beurs die georganiseerd wordt door de Wakefield RISC OS Computer Club (WROCC). Op 4 april was er in een bericht op The Iconbar opnieuw te lezen dat de show gehouden wordt op zaterdag 21 mei van 10 tot 17 uur en op zondag 22 mei van 10:30 tot 15:30.

In de 44e editie van riscynieuws.net was reeds te lezen dat kaarten die vooraf gekocht worden slechts 5UKP moeten kosten, de uiterlijke datum waarop deze besteld konden worden was toen nog niet bekend. Inmiddels is dit wel het geval, u heeft tot uiterlijk 12 mei om kaarten voor het voordelige tarief te bestellen.

Zoals gebruikelijk worden er op iedere Wakefield RISC OS computer show ook een aantal presentaties gehouden, onder de titel 'Wakefield Show Theatre Programme' geeft The Iconbar hieraan aandacht, ongeveer dezelfde gegevens zijn te vinden op Drobe in een artikel genaamd 'Wakefield 2005 theatre details'.

Dit jaar is er weer een gevarieerd programma, de volgende bedrijven en personen zijn dit jaar te beluisteren: Castle, Advantage 6, Icon Technology, Martin Würthner, Peter Naulls en Quercus.


Het hebben van een goede browser is een droomwens voor veel RISC OS gebruikers, tot op heden is het echter zo dat dit niet mogelijk is. Natuurlijk is er Fresco, die betrekkelijk snel is en style guide compliant is, deze browser is echter niet echt in staat om de laatste webstandaarden weer te geven. Fresco heeft ondersteuning voor HTML3.2 en een (groot) gedeelte van HTML4, ook is er ECMAScript ondersteuning. Als een site echter meer vraagt van de browser (en dat is 90% van de sites tegenwoordig), dan is Fresco vaak niet te gebruiken.

Naast Fresco is er ook Oregano, maar ook deze is niet in staat om de hedendaagse websites goed weer te geven, Oregano (en zeker versie 2) is verder ook niet style guide compliant. Hiernaast zijn er ook nog WebsterXL van R-Comp en NetSurf, beide met hun voor- en nadelen, maar ook deze browsers zijn vaak niet in staat om moderne sites goed weer te geven.

In de vorige editie van riscynieuws.net heb ik echter al gewezen op het initiatief van Peter Naulls in het kader van het Unix Porting Project, hierbij is het de bedoeling dat de open source browser Mozilla Firefox gepoort gaat worden naar RISC OS. Inmiddels is werk om te komen tot een eerste beta-versie voor ongeveer 95% af, zo is te lezen op Drobe.

In datzelfde bericht wordt verslag gedaan van de eerste publieke presentatie van de Firefox browser, zo is men de avond begonnen met een presentatie van de op dit moment beschikbare browsers voor RISC OS en is Peter via een demonstratie van Dillo (een simpele browser voor X-Window) uiteindelijk overgegaan tot het tonen van een werkende versie van Firefox op RISC OS. Volgens het bericht duurde het opstarten van de applicatie op een 200Mhz StrongARM RiscPC ongeveer 20 seconden. Om het programma te laten draaien zal een gebruiker wel 64MB aan geheugen beschikbaar moeten hebben. Peter Naulls heeft op deze avond verder nog vragen over externe plugins beantwoord, deze zijn te lezen in het bericht zelf.

Overigens zijn de eerste screenshots van Firefox op RISC OS ook reeds beschikbaar, deze schermafbeeldingen geven een duidelijke impressie over de applicatie en de eventuele integratie in RISC OS - in dit geval gaat het helaas nog over het gebrek aan integratie :-(. Het style guide compliant maken van de browser is ook absoluut niet de hoogste prioriteit die Peter Naulls heeft bij het poorten van het programma. De hoogste prioriteit wordt gegeven aan het optimaliseren voor RISC OS en het stabiel maken van de software.

Op dit moment is er nog geen uitgiftedatum genoemd, maar in een bericht op Drobe is te lezen dat de tijd die we zullen moeten wachten voordat de beta-versie uit zal komen "niet erg groot" zal zijn.

Hierboven staan de schermafbeeldingen van The Register, bekeken met Firefox voor RISC OS (met dank aan Drobe) en aan de rechterkant dezelfde pagina, maar dan bekeken met ANT Fresco. Deze plaatjes geven wel heel duidelijk het verschil weer tussen de applicatie die (vrijwel) alle webstandaarden van de 21e eeuw snapt en een product dat al een groot aantal jaren niet meer bijgewerkt is. Overigens is de site van The Register wel goed te gebruiken ondanks de verschillen in rendering, hiervoor moet men The Register wel prijzen - een backwards compatible site maken is dus wel mogelijk.

N.B. Voor de muggenzifters: de uitvoer van Oregano (versie 1) verschilt vrijwel niet van die van ANT Fresco, ondanks het feit dat Fresco beduidend ouder is...


Over Firefox is natuurlijk de afgelopen maanden enorm veel geschreven, zonder dat we als gebruikers echt een product tot onze beschikking konden hebben. Er zijn echter nog meer software projecten die van ons, RISC OS gebruikers, erg veel geduld hebben gevraagd, het zou me niet verbazen als de meeste lezers van deze rubriek zelfs niet meer zouden weten wat er achter de naam "Cineroma" schuil gaat. Cineroma is een project van David McEwen om een multi-format mediaspeler beschikbaar te maken voor RISC OS, zodat er eindelijk een bruikbare vervanger is voor Acorn Replay. Voor Acorn Replay komt al enige tijd geen nieuwe content (bestanden) meer uit en Cineroma kan dit gat opvullen door "vreemde" bestandsformaten beschikbaar te maken voor RISC OS (gebruikers).

Op Drobe is te lezen dat een interne ontwikkelaarsversie van Cineroma aan het publiek gepresenteerd is op een bijeenkomst van de RISC OS User Group of London. Op de bijeenkomst is de applicatie gedemonstreerd, waarbij er gebruik gemaakt is van een Iyonix computer. Hierbij zijn er een aantal bestanden, ieder in een ander bestandsformaat, getoond.

Zoals in de inleiding van dit bericht is aangegeven is Cineroma al weer een aantal jaren geleden aangekondigd, de software is sindsdien alleen beschikbaar geweest voor een selecte groep beta-testers. David's beleid om de applicatie pas beschikbaar te stellen voor iedereen als het werkelijk af is heeft onder (potentiële) gebruikers voor nogal wat afkeurende opmerkingen gezorgd. De beta-testers geven echter wel aan dat het toch wel een goed product is.

Het is de bedoeling dat het product uiteindelijk onder een open source licentie beschikbaar zal komen. David's voorkeur gaat uit naar de GNU LGPL licentie, maar waarschijnlijk zal het product onder de GNU GPL uitgebracht gaan worden.


Het is al weer meer dan 5 jaar geleden dat RISC OS 4, als upgrade voor de RiscPC, werd uitgebracht. Het besturingssysteem was oorspronkelijk ontwikkeld voor de Phoebe RiscPC II computer, maar kwam uiteindelijk beschikbaar, via RISCOS Ltd, voor de oudere RiscPC vanwege het annuleren van de RiscPC II. De ROMs met daarin de versie die zes jaar geleden uitgekomen is (RISC OS 4.02), zullen niet meer geproduceerd worden - zo is te lezen op The Iconbar. Zodra de bestaande voorraad op is, zal de eerste versie van RISC OS 4 niet meer (nieuw) te koop aangeboden worden.

In het bericht is te lezen dat, zolang de ROMs met versie 4.02 nog beschikbaar zijn, deze voor 75 UKP te koop zal zijn (inclusief CD) en 65 UKP voor alleen de ROMs. Om een upgrade naar de nieuwere versie van RISC OS 4, versie 4.39, aan te moedigen zal men een gelimiteerde editie aanbieden voor 99 UKP. Van deze versie, die ook bekend is als RISC OS Adjust, zullen er 100 beschikbaar zijn.

Het grootste gedeelte van RISC OS 4 (Select) is overigens 32-bit compatibel, zo is te lezen in een bericht dat te vinden is op Drobe Launchpad. Door dit feit is RISC OS (Developments) Ltd. in staat om een Select versie voor de Iyonix pc aan te bieden. Volgens het bericht op Drobe is het de bedoeling dat men vanaf medio mei een abonnement kan nemen op een 32-bit versie van Select en zal men daadwerkelijk aan de ontwikkeling hiervan beginnen zodra er 100 personen een abonnement op deze versie genomen hebben.

"Alle nieuwe RISC OS 4 code is uiteraard ontwikkeld zodat deze 26/32 bit neutraal is, met de bedoeling om een 32 bit versie van Select op de markt te brengen, zodra de markt hiervoor rijp is. Dit is verder uitgebreid in 2004, zodat het grootste gedeelte van de RISC OS 4 broncode (...) nu 32-bit compatibel is", aldus RISC OS (Developments) Ltd.


Het is intussen bijna een traditie dat R-Comp net voor een beurs van (vrijwel al) haar software een nieuwe versie uitbrengt. Soms zijn er kleine dingetjes verbeterd of zijn er bugs opgelost, maar het komt ook voor dat men een compleet nieuwe feature introduceert (zoals bijvoorbeeld de Hermes POP3 client bij haar e-mail pakket Messenger Pro). In dit geval is het niet een aankondiging net voor een beurs, maar ruim 3 weken eerder; dit maakt de aankondiging echter niet minder interessant.

Opnieuw is er gesleuteld aan Messenger Pro, de nieuwe versie (3.21) bevat namelijk een geïntegreerde e­mail/nieuws editor. Tot op heden moesten gebruikers van het pakket gebruik maken van een externe tekst-editor, zoals Edit, Zap of Stronged. Vanaf nu hoeft dit niet meer, zodat het schrijven van een e-mailtje weer een beetje simpeler geworden is.

De editor bevat hiernaast ook nog eens mogelijkheden die niet aanwezig zijn bij andere tekstbewerkers, zodat het een krachtig gereedschap is om e-mail berichten mee te schrijven. De editor probeert ook het probleem van 'top-posting' aan te pakken, men doet dit door visueel aan te geven waar de gebruiker zijn/haar bericht zou moeten schrijven.

Naast een nieuwe versie van Messenger Pro heeft men ook een nieuwe versie van hun instant messaging pakket Grapevine uitgebracht. Versie 2.04 van Grapevine lost problemen op die ontstaan zijn door het wijzigen van de login procedures van ICQ.


Met de Mozilla Firefox browser in aantocht zou je het bijna vergeten, maar een tijdje geleden is er gevraagd naar de interesse van de RISC OS gebruikers voor een nieuwe versie van de Oregano browser. Alleen als er voldoende respons kwam cq. belangstelling was voor een nieuwe versie zou deze ook daadwerkelijk verschijnen.

Op Drobe is te lezen dat de nieuwe versie van Oregano ook daadwerkelijk uitgebracht zal gaan worden. Volgens Richard Brown, van het bedrijf GeneSys, zal Oregano 3 ook daadwerkelijk gemaakt gaan worden. Hij kon echter geen verdere details geven, het is dus goed mogelijk dat het nog wel een kwartaal tot een half jaar zal duren voordat men Oregano 3 kan kopen.

In de vorige riscynieuws.net schreef ik nog dat men vanuit OreganoUK gevraagd had om aan te geven of men prijs zou stellen op een nieuwe versie van de Oregano browser. Volgens Richard was er een goede response, waarbij een aantal mensen constructieve opmerkingen hadden. Zoals (hopenlijk) iedereen wel weet wordt de core van Oregano gemaakt door het bedrijf Oregan, die deze dan verkoopt aan bedrijven zoals Sony.

De oplettende lezer zal in bovenstaande tekst 2 bedrijfsnamen tegengekomen zijn, dat klopt sinds de vorige riscynieuws.net heeft het bedrijf OreganoUK zijn naam gewijzigd in GeneSys.


Als laatste berichtje in deze editie van riscynieuws.net, nog nieuws van het front van ARM Ltd - de ontwerper van het hart van al onze RISC OS hardware, de ARM processor.

Op Drobe is te lezen dat men op 26 april stilgestaan heeft bij de 20e verjaardag van de ARM processor, zodat men inmiddels 2 decennia aan ontwikkeling in de embedded RISC-architectuur achter de rug heeft. Op 26 april 1985 ontving men bij Acorn Computers Ltd de eerste test silicon of de eerste ARM-core die ooit gemaakt is. De ARM1 draaide op 6MHz en bevatte 25 duizend transistors, aan de ontwikkeling van deze processor hebben ondermeer Sophie Wilson (het genie binnen Acorn) en Steve Furber meegewerkt. Deze laatste is tegenwoordig professor op de universiteit van Manchester.

Op The Iconbar is er verder aandacht voor het laatste kwartaalverslag, volgens dit rapport zijn de inkomsten met 23% gestegen tot ongeveer 55 miljoen UKP. Volgens The Register komt dit mede doordat er gebruik gemaakt wordt van ARM's intellectual property op chips die gebruikt worden in de Apple iPod. Met andere woorden: een gedeelte van de winststijging komt, volgens The Register, vanwege het feit dat er ARM processoren gebruikt worden om de iPod te laten werken.


Dit was alweer de 47e editie van riscynieuws.net, met in deze uitgave ondermeer aandacht voor de komst van 2 nieuwe RISC OS browsers, nieuws van RISC OS Ltd en een vooruitblik op de Wakefield MMV (2005) RISC OS show.

Voor nu hartelijk dank voor uw aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis