riscynieuws.net
nieuws van het 'net door Kees Grinwis

Een hartelijk welkom bij alweer de 48e editie van riscynieuws.net, u leest nu nummer 5 van de 6e jaargang. In deze uitgave is er enorm veel nieuws van de afgelopen maand gehouden Wakefield 2005 show. Met verrassende introducties voor wat RISC OS systemen betreft...


In de vorige aflevering van riscynieuws.net heb ik een voorbeschouwing gegeven van de Wakefield MMV RISC OS computer show, inmiddels is deze show achter de rug en is er wel heel interessant nieuws te melden. Er wordt namelijk gewerkt aan 2 nieuwe producten die in staat zijn om RISC OS te draaien, namelijk een MacOS X versie van de (inmiddels bij iedereen bekende) VirtualRiscPC emulator en de op een ARM9 gebaseerde A9home computer.

Natuurlijk is er nog meer te melden vanaf de beursvloer, zoals de ipSign van Castle, presentaties van (ver)nieuw(d)e browsers, de publieke introductie van het multi-monitor hulpmiddel Geminus - die nu eindelijk te koop is, de nieuwste editie van Quercus en nog veel meer.

Natuurlijk hebben zowel The Iconbar als Drobe een impressie, met foto's, van de Wakefield show - The Iconbar heeft zelfs een aantal MPEG-video bestanden online staan; de filmpjes gaan onder andere over de A9home presentatie en Cino.

Hieronder een opsomming van de artikelen en/of rapportages die aandacht besteden aan de show:

Hoewel niet alle nieuws uit bovenstaande berichten terugkomt in deze editie van riscynieuws.net en het dus interessant is om bovenstaande berichten te lezen, is het wel zo dat een groot gedeelte van deze riscynieuws.net over de Wakefield show gaat.


Na een lange tijd zonder nieuwe RISC OS hardware introductie (voor wat computers betreft), is er nu weer ontwikkeling op dit gebied. Het gaat hierbij om, zoals in het vorige bericht al te lezen was, de A9home van Advantage Six. Dit is een systeem dat gebaseerd is op een 400MHz ARM9-processor die door Samsung geproduceerd wordt. Het enige minpuntje aan de A9home is dat deze computer nog niet aan de normale consument verkocht wordt, maar alleen nog maar beschikbaar is voor ontwikkelaars. Dit komt voornamelijk omdat het OS dat gebruikt wordt (32 bit RISC OS Adjust) nog niet helemaal compleet is, verder is men ook nog bezig om de aansturing van de hardware [via drivers] compleet te maken. Het zal dus nog een aantal maanden duren voor dat de machine echt voor iedereen beschikbaar is.

De machine heeft verder de volgende specificaties:

Geheugen
128MB SDRAM, 8MB VRAM en 40GB harde schijf.
Aansluitingen (voorkant)
2x USB, microfoon in en koptelefoon uit.
Aansluitingen (achterkant)
2x USB, 2x PS/2, 10/100Mbit netwerk, 1x serieel en natuurlijk een voedingsaansluiting.
Voedingspecificaties
5 volt, 20 watt.
Zoals uit de foto's wel duidelijk zal worden is de A9home een hele kleine computer, nog kleiner zelfs dan de MacMini, wat toch ook geen grote computer is. De omvang van de cobalt blauwe aluminium behuizing van de machine is ongeveer 17 × 10 × 6 centimeter.


Naast nieuwe RISC OS hardware is er ook een nieuwe versie uitgekomen van de VirtualRiscPC emulator, zo is te lezen op The Iconbar in de reportage over de Wakefield 2005 show en ook Drobe maakt hier (uiteraard) melding van. Het gaat hierbij niet om een Linux versie, waar eerder berichten cq. geruchten over waren, maar om een versie voor Apple's MacOS X. Gebruikers van een PowerMac, iMac, PowerBook, iBook of een MacMini kunnen nu dus ook gebruik maken van RISC OS (weliswaar via de VirtualRiscPC emulator, maar zoiets mag de pret niet drukken )

Hoewel er op de website van VirtualAcorn nog geen melding van gemaakt wordt, weet Drobe in haar Wakefield 2005 show report te melden dat men een definitieve versie van de Apple-versie van VirtualRiscPC de komende maanden zal uitbrengen. Volgens de auteur van de software, Graeme Barnes, beschouwt men het Apple platform als een alternatieve (en waarschijnlijke interessante) markt t.o.v. de bestaande Windows markt. De prijs van de Mac-editie zal ongeveer gelijk zijn aan die van de Windows versie.

Overigens zal de Linux versie van de emulator nog wel eens lang op zich kunnen laten wachten, ondanks dat een Linux poort technisch mogelijk is. De oorzaak hiervan is de ondersteuning die men verwacht te moeten geven op alle mogelijke installaties (met ieder weer verschillende configuratie en library mogelijkheden) die er bij op Linux gebaseerde besturingsystemen mogelijk zijn.


Naast nieuwe hardware (of emulators) was er ook nieuwe cq vernieuwde software, waarvan de eerste beta/alpha versies gereed waren. Met name op het gebied van browsers heeft RISC OS nog een inhaal slag te gaan, toch lijkt het erop dat men ook hier weer enigszins in de pas gaat lopen met de gangbare implementatie van de webstandaarden. Van Oregano 3 is inmiddels een werkende versie en ook de RISC OS-poort van Mozilla Firefox was werkend te bewonderen op de show en ook NetSurf was vertegenwoordigd (op de stand van Drobe).

Bij Oregano 3 is er flink gesleuteld aan de CSS ondersteuning, waardoor meer sites goed afgebeeld worden. Hopelijk is de ondersteuning minstens zo goed als die van Internet Explorer (zodat de meeste sites goed getoond worden) en het zou helemaal mooi zijn als de CSS ondersteuning de mogelijkheden van de Mozilla, Opera of Safari browsers zou benaderen.

De browser die op de show getoond werd was wel wat traag, maar reeds beduidend sneller dan dat interne ontwikkelingsversies geweest zouden zijn. Het is te hopen dat Oregano3 ongeveer net zo snel, of sneller gaat zijn dan Oregano2.

Ook Firefox was werkend te bewonderen, over deze browser heb ik de vorige keer al geschreven. Ik volsta in dit geval met een foto van de browser werkend onder RISC OS. De browser doet er op dit moment nog redelijk lang over om op te starten, maar ook hier hoop ik dat dit in een uiteindelijke versie weg gewerkt zal zijn.


Ook van ArtWorks2 is er weer een nieuwe versie uitgekomen, we zijn inmiddels bij versie 2.4, die (uiteraard) voor het eerst beschikbaar was op de Wakefield show. Op de website van MW-Software is te lezen welke nieuwe mogelijkheden er allemaal in deze versie bijgekomen zijn.

Er zijn diverse verbeteringen die het melden waar zijn, zoals de mogelijkheid om sprites of TIFF-bestanden te exporteren die groter zijn dan de hoeveelheid beschikbaar geheugen. Verder is het nu mogelijk om te exporteren naar JPEG en PNG formaat en is het nu mogelijk om in het CMYK-pallet te exporteren.

Hiernaast is er de mogelijkheid om rainbow blends te maken (zie de afbeelding) en is het nu mogelijk om met anti-aliasing te printen wanneer er gebruik gemaakt wordt van Crystal. Verder is er nu volledige ondersteuning voor CMYK-sprites, inclusief het direct printen naar PostScript.


R-Comp is voor geen enkele RISCOS-er een onbekende, mocht dat toch zo zijn dan moet je je schamen. Dit bedrijf heeft van haar software producten weer een aantal nieuwe versies gemaakt, zo zijn ondermeer Grapevine 2 en UniPrint verbeterd. Bij Grapevine gaat het dan vooral om kleine verbeteringen en "tweaks" en UniPrint is bijgewerkt zodat het beter om kan gaan met gedeelde printers.

Verder zijn er ook verbetering aangebracht aan de internet-toegangspakketten DialUp en NetFetch, zo is te lezen op The Iconbar. Voor de gebruiker gaat het hierbij met name om verbeteringen aan het programma waarmee de e-mail opgehaald wordt, namelijk Hermes.

De nieuwe versie van Hermes is namelijk in staat om zogenaamde RSS-feed te lezen en deze om te zetten naar e-mail berichten die dan in een e-mail programma te lezen zijn. Hermes houdt dan zelf bij welke berichten reeds gelezen zijn en welke berichten nieuw zijn.

Een andere nieuwe mogelijkheid van Hermes is het lezen van e-mail zonder dat deze gedownload hoeft te worden van de server en verder is nu mogelijk om een maximum omvang op te geven voor berichten die gedownload worden.


In deze editie was er eigenlijk alleen maar aandacht voor de Wakefield MMV show, alleen het laatste bericht had hier niet veel mee te maken (hoewel R-Comp er bijna een traditie van gemaakt heeft om net voor zo'n beetje iedere show nieuwe versies uit te brengen). Gelukkig was het geen saai nieuws, omdat er 2 nieuwe producten uitgekomen zijn waarmee het mogelijk is om RISC OS te draaien.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis