riscynieuws.net
door Kees Grinwis

Welkom bij alweer de 49e editie van riscynieuws.net, de nieuwsrubriek van de *Asterisk. U bent begonnen met het lezen van het 6e nummer van de 6e jaargang. In deze uitgave vooral aandacht voor post-show nieuws, zoals onder meer de langverwachte release van de RISC OS versie van Firefox en aandacht voor berichten over de A9 van Advantage Six.


De afgelopen maanden is er veel te doen geweest over de port van Mozilla Firefox naar RISC OS. Peter Naulls, van het Unix Porting Project, heeft eindelijk de eerste bèta van de Firefox voor RISC OS applicatie ter download aangeboden. Zoals bij de meeste lezers van deze rubriek wel bekend zal zijn heeft hij er echter wel een voorwaarde aan gesteld, namelijk dat er voldoende mensen een toezegging zouden doen voor een daadwerkelijke donatie om het project mogelijk te maken. Het was Peter's intentie om de browser uit te brengen op de RISC OS Expo, maar helaas waren er net niet voldoende donaties toegezegd om dit mogelijk te maken. Enkele dagen na de Expo was dit echter wel het geval en heeft hij de Firefox applicatie online gezet.

Hoewel de systeemeisen van het programma niet gering zijn is de beschikbaarheid van een moderne browser een enorme verbetering voor de RISC OS gebruikers. Eindelijk zijn vrijwel alle sites (weer) toegankelijk voor gebruikers van een RISC OS computer - natuurlijk blijven er sites die alleen op Internet Explorer werken, maar hun aantal neemt gelukkig snel af. Anno 2005 is het grootste deel van de sites die vernieuwd (of opnieuw ontworpen) worden, na de vernieuwing, geschikt voor meerdere browsers en houdt men daarbij ook rekening met Mozilla Firefox.


Naast een nieuwe browser wordt er ook gewerkt aan hardwarematige 3D graphics acceleration voor de Iyonix, zo is te lezen op Drobe (link naar artikel) en The Iconbar. Simon Wilson, tevens de schrijver van PCITV, zegt namelijk dat hij Mesa 3.2 gepoort heeft naar RISC OS.

Mesa is een 3D graphics library die een OpenGL software interface bevat. In hetzelfde bericht op Drobe Launchpad is echter ook te lezen dat hij ook een nVidia graphics accelerator gepoort heeft vanaf het BeOS platform. Met deze poort is het mogelijk om maximaal gebruik te maken van de mogelijkheden van de GeFore 2 VGA-kaart die in de Iyonix zit. De vorige poort van de Mesa bibliotheek maakte alleen maar gebruik van softwarematige operaties om de graphics op het scherm te zetten en was dus erg traag.

De eerste afbeelding die gerenderd werd was, volgens Simon, de klassieke OpenGL theepot. Verder wijst hij ook te melden dat de driver in staat is om double-buffering, texturing, lightning en shading via de hardware-functies uit te voeren. Hiernaast worden er ook nog een aantal 2D functies ondersteund.

Volgens Simon is de software nog in de pre-alpha status en zal deze uiteindelijk uitgebracht worden onder de GNU GPL of LGPL licentie, hoewel de uiteindelijke licentie die gekozen zal worden toch nog niet helemaal duidelijk is.

Het zal overigens nog wel een aantal weken duren voordat een eerste versie van de driver beschikbaar zal komen, een demo-applicatie wordt binnen een week verwacht.


Tot (vrijwel) ieders verrassing heb ik in de vorige aflevering van riscynieuws.net reeds geschreven over een compleet nieuwe ontwikkeling op gebied van RISC OS hardware, namelijk de A9home van Advantage Six. Hoewel de machine nog niet beschikbaar is voor de normale gebruikers kunnen ontwikkelaars al wel beschikken over de machine - zoals ik in de vorige editie van deze rubriek al gemeld heb.

Dat er ook ontwikkelaars zijn die van deze mogelijkheid gebruik gemaakt hebben blijkt wel uit het feit dat er op The Iconbar te lezen is dat er een lijst met A9home compatible programma's gemaakt is. Hoewel de testmethode erg simpel is, kan men hieruit toch wel afleiden in hoeverre een applicatie op dit moment al wel (of juist niet) draait op de A9home.

Nu is het maken van een lijst met compatible software geen gevaarlijke onderneming, er wordt namelijk niets beschadigd in de computer en na een reset is alles weer op orde. Er is echter een dapperder A9home bezitter geweest die de computer ook daadwerkelijk open gemaakt heeft en hier foto's van gemaakt heeft, zo is te lezen op Drobe Launchpad in het bericht met de naam "Delving inside an A9home". De foto's die bij het artikel staan maken ook gelijk duidelijk hoe de mensen van Simtec en Advantage Six het voor elkaar gekregen hebben om een RISC OS computer te maken die zo klein is.


Gebruikers van het programma DataPower zullen het bericht dat er gewerkt wordt aan DataPower 3, wat op Drobe te lezen is, erg op prijs stellen. De database-applicatie is origineel ontwikkeld door Iota, maar is al weer enige tijd geleden overgenomen door R-Comp.

De ontwikkeling van de applicatie is nu in handen van Alan Wrigley, de drijvende kracht achter andere R-Comp software (zoals Hermes en Grapevine), volgens hem zal de ontwikkeling in stappen gebeuren. Dit betekent ook dat gebruikers direct commentaar kunnen geven op de progressie van het programma.

De gebruikers worden verder aangemoedigd om suggesties te geven voor nieuwe mogelijkheden voor de applicatie, naast die opties die reeds op de wish-list staan. Op dit moment wordt er gewerkt aan de script-optie. Zo werkt het bewerken van scripts via een OLE connectie naar een andere tekstbewerker en wordt er gekeken naar het uitbreiden van de reeks van events die afgehandeld kan worden.

Overigens geeft Alan wel aan dat zijn verdere plannen met DataPower nog niet vast liggen, omdat het niet gemakkelijk is om door 5 MB aan code van een andere ontwikkelaar te worstelen.


De Britse internet provider ArgoNet zal veel lezers van deze rubriek niet onbekend in de oren klinken, dit bedrijf was namelijk ook enige tijd verantwoordelijk voor de marketing en verkoop van de ANT Internet Suite. De ISP, die al weer een aantal jaren geleden door de Argo Group verkocht is aan de onderneming Freedom2 wordt namelijk opgeheven. Dit betekend dat veel klanten, zoals bijvoorbeeld The Iconbar, op zoek zouden moeten naar een andere provider. Paul Vigay - die o.a. bekend is van de website riscos.org - is in dit gat gesprongen en heeft de internet provider Orpheus Internet opgericht. Orpheus Internet heeft verder een overgang weten te regelen voor klanten die een web- of email-account onder de naam ArgoNet hebben.

Nu kunt u zich misschien afvragen wat dit allemaal te maken heeft met RISC OS en meer specifiek met de Nederlandse Acorn/RISC OS gebruiker. Dat heeft te maken met het feit dat een aantal zaken die vroeger via de FTP-server van ArgoNet beschikbaar waren nu via Orpheus Internet te downloaden zijn en op deze manier van de ondergang (lees: ontoegankelijkheid) gered zijn, zoals te lezen is op The Iconbar. De bestanden zelf hebben helaas voornamelijk een historische waarde, maar het blijft toch altijd mooi als ook deze bestanden nog steeds toegankelijk blijven - zodat een lokaal archief hiervoor niet nodig is.

Naast het oprichten van Orpheus Internet, een actie die voortkwam uit de sluiting van ArgoNet, heeft Paul Vigay ook de website riscos.org een compleet nieuw ontwerp gegeven. De site die aanvankelijk meer als een nieuwsportaal was ingericht heeft hij nu opnieuw opgezet als een weblog. Dit heeft als voordeel dat de site, die nog steeds hoog in de ranking staat als er op RISC OS gezocht wordt in Google, nu beter uit de verf komt - mits dat Paul net zo actief op de site blijft als bij de start van de blog-like riscos.org. De site werd namelijk de laatste maanden zeer slecht onderhouden, Paul hoopt dit nu te voorkomen door het blog formaat toe te passen. Dit formaat heeft verder het voordeel dat lezers nu ook op 'artikelen' kunnen reageren.


In deze editie was er aandacht voor de uiteindelijke publieke uitgave van Firefox voor RISC OS, een erg belangrijk moment voor RISC OS en RISC OS gebruikers. Verder was er nieuws over o.a. 3D hardware versnelling voor de Iyonix en het database programma DataPower.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis