Meer print opties
door Henri Derksen

Om van de vruchten van onze inspanningen te kunnen genieten, willen we vaak het een en ander op papier in zwart/wit, kleur of zelfs op A3 formaat afdrukken. Simon Voortman heeft in zijn artikel in de *Asterisk 22-08 al het een en ander uitgelegd hoe je meerdere soorten printers makkelijker kunt benutten en beheren. Punt is dat je daartoe vaak over netwerkhardware moet beschikken. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden die ik graag even wil uitleggen.

Allereerst is het handig als we ongeveer weten welke soorten datatransport met bijbehorende interfaces (poorten) van computers naar printers er globaal bestaan. Hieronder een tabelletje:

Om hier gebruik van te kunnen maken heb je vaak een (aangepaste) kabel nodig. Soms kun je die kopen, maar als je handig bent met het aan de juiste kant vasthouden van een warme soldeerbout, kun je ze ook zelf maken. In de eerste plaats wil ik de vele mogelijkheden van printen via de seriële poort benadrukken. Vooral omdat dit interessante varianten heeft. Een aantal oudere printers hebben naast een Centronics parallelle poort, ook een seriële poort. Natuurlijk moet men voor een goede werking zowel op de computer als op de printer kiezen met welke poort men wil werken, dus beiden op parallel, of beiden op serieel instellen. En uiteraard ook op dezelfde snelheid in bits per seconde (vaak ook met Baud aangeduid).

Daarnaast is het protocol nog van belang, vooral hadwarematige besturing (RTS/CTS flowcontrol) of softwarematige besturing (XON/XOFF flowcontrol). Belangrijk is dat men die op zowel de computer als de printer hetzelfde moet instellen. Helaas kunnen we op een Acorn RiscPC alleen via de interne seriële poort printen, en niet via extra seriële poorten op podulekaarten. Dat zou opgelost kunnen worden als het programma !Printes van de seriële blockdrivers !SerialDev gebruik zou gaan maken. Hetzelfde gaat op voor printen via SCSI, want ook die keuze is niet in !Printers aangebracht.

Direct serieel printen via een kabel zie schema.

In plaats van direct via een kabel, kunnen we ook indirect over grotere afstanden een printer aansturen. Dat is vooral leuk bij meer computers en grotere zalen, (school-)gebouwen e.d. via andere netwerstructuren zoals de interne telefooninstallatie (huis- en/of bedrijfstelefooncentrale), bijvoorbeeld:

Wanneer de printer en het modem worden ingeschakeld, gaat de DTR-lijn hoog, en het modem aan de computer belt het intern ingestelde telefoonnummer van het modem aan de printerkant die op automatisch beantwoorden staat ingesteld. Als de verbinding gereed is kan de printopdracht verstuurd worden. Je kunt op deze manier b.v. van thuis op de printer van kantoor printen, of van de begane grond naar de 1e etage e.d.

Ook zonder telefooncentrale is op afstand printen via een oudere RISC OS machine handig:
indirect serieel printen via een Acorn/RISC OS 3.xx computer en een parallelle printer. Hier wordt dus zowel afstand overbrugd als ook van interface gewisseld. Zie schema:

Hier kan de inkomende seriële poort wel een exemplaar op een podule kaart zijn, omdat het programma !S2P (serieel naar parallel) wel met de zogenaamde (beroemde) blockdrivers !SerDev werkt.

Volledig bedrade nulmodemkabel(s).

(Met hardware handshaking/flowcontrol (DTR/DSR en RTS/CTS) en/of softwarematige handshaking/flowcontrol XON/XFF t.b.v. lokale file transfer en/of remote (=op afstand) printen, zie schema:

Beide bovengenoemde methodes serieel naar parallel en via modems zijn ook te combineren.
Indirect serieel printen via modem en een Acorn/RISC OS 3.xx computer en een parallelle printer, zie schema:

Simon heeft al uitgelegd dat via een netwerk printen ook heel handig kan zijn. Regelmatig kun je op computerbeurzen leuke oude printerservertjes (2e hands) aanschaffen. Deze gebruiken veel minder stroom dan een computer voor dit doel. En voor weinig geld heb je vaak een hoop lol.

Op veler verzoek de informatie over mijn op de HCC dagen 2004 aangeschafte ethernetwerk printer server: AXIS NPS 550 RISC. Mijn oog viel hierop omdat ik in een grabbelbak een kastje zag liggen met het woord RISC in oranje/rood erop. Bij nadere bestudering bleek het dus een printer server te zijn die met een RISC processor werkt ;-). Zoals blijkt komen er steeds meer systemen met RISC processoren.

Zie info:

En een foto:

En de werking:

RemotePrinterFS 1.01 (09-Dec-2004)

Website: http://www.sbellon.de/sw-modules.html
e-mail: mailto:sbellon@sbellon.de

Uiteraard moet wel het default ethernet adres in de printer server, wat op 192.36.253.80 staat, worden veranderd in b.v. 192.168.0.235. Waarom ik voor 235 gekozen heb? Nu dit is ook het adres van de printer server onder Econet met Acorn BBC's, Masters, Archimedici en RISC OS machines welke ook aan Econet kunnen deelnemen. En Econet en ethernet zitten in een ander sub-netwerk, maar dat 235 onthoud ik dus makkelijker ;-).

Van de internet website van AXIS kan men de handleiding als PDF bestand downloaden; voor het adres zie onderaan dit bericht. Na een hardware reset van de printer server (zie die handleiding), moet men alleen nog het ethernet IP-adres wijzigingen.

Maar hoe doe je dat als je dat adres niet weet ?
Temeer daar in de handleiding stond dat na een hardware reset het IP adres ongewijzigd blijft. Dus je weet niet wat een vorige gebruiker daarin had gezet. De oplossing kwam van een bekend Big Ben Club lid op de regio Amsterdam. Gebruik het ARP -s commando, en geef daarmee het apparaat dwingend een door jou opgelegd ip-adres in je lokale ARP-tabel. Daarvoor is het nodig om het unieke ethernet MAC adres van dat apparaat te weten te komen. Welnu die staat op een sticker op de onderzjde van de kast.
Let er bij aanschaf dus op dat die sticker nog aanwezig is ;-).

Dan wordt het te geven commando dus:

ARP -s 192.168.0.235 00-00-00-00-00-00.
Voor al die nullen moet men het MAC adres = serienummer ingeven. Daarna kan men Pingen en met FTP het configuratie bestand ophalen, met een editor wijzigen, en vervolgens weer wegbrengen = saven met de bestandsnaam CONFIG in hoofdletters! Na een softwarematige- of zelfs hardwarematige reset staat het ip-adres van de printer server zoals jij dat wilt.

Voor dat FTPen kan men FTPc onder RISC OS gebruiken, maar die gaf errors helaas. Ik heb het dus vanaf de laptop PC onder Win2000 gedaan. Men moet dan inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze staan beiden in de gedownloade handleiding. Later bleek dat je de naam van het CONFIG bestand in hoofdletters moet uploaden, en toen werkte het wijzingen aanbrengen ook goed vanaf een RISC OS machine. En echt, het printen werkte hierna allemaal perfect vanuit Impression Publisher Plus.

Er waren nog wat andere randverschijnselen, zoals formfeeds na elke regel wanneer ik vanaf !Edit een tekst printte, en hij is trager dan mijn tot nu toe gebruikte !FastSpool+ applicatie. Maar dat is vast op te lossen en daar wijd ik nog wel een (vervolg) artikel aan voor in de *Asterisk. Ook leuk is dat je met verschillende computers op verschillende operating systemen toch op dezelfde printer kunt printen. De ene laat de linefeeds weg en de ander niet. Dus stel je 2 printers in b.v. PR1 en PR5. In de config voor PR1 zet je LF toevoegen UIT en in PR5 zet je LF toevoegen AAN. Met RISC OS print je dan naar PR1 en vanaf Linux print je dan naar PR5 of andersom. Simon had deze funtie getest en dat werkte gaaf op een en dezelfde printer aan die printerserver.

Als je datzelfde met zo'n harwarematig schakelkastje moest doen, dan moet je ook steeds op de printer een jumper omzetten of instellingen wijzigen (die LF al dan niet toevoegen dus), met tevens een grotere kans om het verkeerd te doen. En verkeerd printen is altijd stroom, inkt en papier verkwisten ;-(. Via die printerserver gaat dat automatisch goed.

Voorlopig heb ik er weer mooi een voordelig RISC apparaat bij ;-). En het leuke is dat ik nu op zeker 6 printers tegelijk kan printen. 1x op de interne parallelle poort, 1x op interne seriële poort, 3x op de Axis NPS 550 RISC (zie hierboven), en nog 1x op m'n SMC7004AWBR router. En dat is echt veel handiger dan met zo'n hardwarematige switchbox. De lokale interne parallelle printerpoort van de RPC is hierdoor vrij te maken voor b.v. een parallelle Iomega zip-drive van 100 of 250 MB. En de seriële poort was al in gebruik voor een extern serieel analoog modem.

Voor printen via het netwerk op de SMC7004AWBR router moet men in !Printers als bestemming in het vakje File het volgende opnemen:

RemotePrinterFS#proto=LPD;address=192.168.0.253;queue=lp;buffer=yes:

Dat ip-adres is dus het adres van de printerserver in de router.

Zie ook de foto uit de Asterisk van een paar maanden geleden.

Contact AXIS:
Website: http://www.axis.com
e-mail: mailto:info@axis.com
download: ftp://ftp.axis.se

En als we toch bezig zijn heb ik nog een paar printertips:

Juiste printerinstelling voor de ArcFax printerdriver.
Printen naar file: ArcFAX:ArcFaxTmp.Fax

Zorg dan dat er binnen de applicatie !ArcFax een subdirectory is met de naam: !ArcFax.ArcFaxTmp. En deze directory moet aanwezig zijn VOORdat je de ArcFax printerdriver installeert/aanpast. Tijdens het printen wordt er in die directory de outputfile "Fax" weggeschreven. !ArcFax daarentegen converteert het dan naar het fax image formaat (modified Huffman) en zet dat in de directory TXBatch. Als er niks in die TXBatch directory verschijnt na een faxprint opdracht, dan zijn je instellingen niet goed.

Ook is het handig om te weten welke papierformaten er bestaan:

Dubbelzijdig printen gaat vaak fout en vergt veel proberen en/of nadenken. Belangrijk is in dat geval om te weten hoe de printer z'n output opstapelt. Dat wil zeggen; het eerste blad onderop met de tekst naar boven (HP deskjet), of juist andersom, het eerste blad onderop met de tekst naar beneden, zoals bij vele laserprinters kan. Soms kun je kiezen d.m.v. een klepje. Van !Impression Publisher moet je dan in het printmenu keuzes maken:

Dubbelzijdig is:
Stap 1: Reverse + Right Pages
Draai de stapel om en leg die weer in de voorraadbak.
Stap 2: Reverse + Left Pages
Pagina's:
1 2
3 4
5 6
7 8
9 10
11
Let op oneven aantallen!

!LPRSpool is te vinden op:http://www.jaffasoft.co.uk/ en !S2P heb ik voor de echte liefhebbers toegevoegd. En als laatste nog een klein basic programmaatje om de printerpoort te resetten.

Veel printplezier gewenst, en tot weder-mails/-ziens op een computerclub bijeenkomst.
Met een vriendelijke groet van Henri Derksen.