riscynieuws.net
waarin Kees Grinwis zich echt te buiten gaat

Hartelijk welkom bij alweer een nieuwe editie van riscynieuws.net (6e jaargang - nummer 7). Dit is de 50e editie, dat betekent tevens dat ik deze rubriek al weer 5 jaar vul met nieuws en wetenswaardigheden die van het internet gehaald zijn. Genoeg historie, terug naar de hedendaagse realiteit. In die realiteit is er nieuws over browsers, hardware en natuurlijk diverse andere applicaties voor RISC OS gebruikers.


Het internet -of beter de websites die op het internet te vinden zijn- is tegenwoordig een erg belangrijk onderdeel van de huidige computerervaring, het is dus belangrijk dat we gebruik kunnen maken van een browser die ook voldoet aan de laatste webstandaarden. In het verleden hebben we regelmatig problemen gehad met browsers die achter de feiten aan liepen, bijvoorbeeld qua ondersteuning van HTML frames, JavaScript en CSS. Inmiddels is daar verandering in gekomen nu Firefox ook voor RISC OS beschikbaar is, maar dit programma is nogal groot en draait eigenlijk alleen op machines met minimaal 64MB geheugen, verder is de integratie met RISC OS erg beperkt.

Zoals in eerdere edities van riscynieuws.net al gemeld is, wordt er echter ook gewerkt aan een nieuwe versie van Oregano - deze is dan aangekomen bij versie 3. Op The Iconbar is een verslag te lezen over een presentatie door GeneSys van deze nieuwste versie, hieruit wordt o.a. duidelijk dat de ondersteuning van JavaScript en CSS een stuk beter is dan de eerdere uitgaven van de Oregano applicatie. Op een van de schermafbeeldingen is bijvoorbeeld te zien hoe precies Oregano 3 in staat is om de Netscape homepage af te beelden.

In het bericht is verder te lezen dat het programma voorzien is van adequate ondersteuning voor JavaScript, maar dat de CSS ondersteuning nog niet helemaal perfect is. Dit wordt daarna echter weer enigzins genuanceerd door de opmerking dat Oregano een goed geslaagde poging deed om CSS Zen Garden te renderen. Verder heeft de applicatie ingebouwde ondersteuning voor Flash 5 bestanden.
Niet alleen The Iconbar had aandacht voor de presentatie van de nieuwste versie van Oregano, ook Drobe heeft een bericht geplaatst over de bijeenkomst waarop Oregano gepresenteerd werd. Uit dat bericht blijkt dat Oregano 3 ongeveer 20 tot 30 MB geheugen nodig heeft. Verder is duidelijk gemaakt dat de software pas publiekelijk te koop is als ze ook echt klaar is en dat het de bedoeling is dat dit punt ergens aan het eind van 2005 bereikt gaat worden.

(P.S. CSS Zen Garden is een site waarop het maximale in de CSS1 standaarden en algemene ondersteunde zaken uit de CSS2 gehaald wordt - artiesten die bekend zijn met CSS kunnen hun eigen ontwerp inzenden, wilt u het maximale zien van deze site dan raad ik u aan om met een moderne browser - zoals Firefox of Opera, IE is niet goed geschikt voor deze site - onder Linux, Mac OS X of Windows naar deze site te surfen...)


Naast de ontwikkeling van Oregano blijft er natuurlijk ook nog gewerkt worden aan de port van Mozilla Firefox naar RISC OS. Op Drobe is te lezen dat inmiddels de derde bèta uitgekomen is van de port van deze applicatie naar het RISC OS besturingssysteem. Inmiddels is dat bericht al weer achterhaald door het feit dat op de Firefox download page inmiddels al de 4e bèta wordt aangeboden.

Helaas is het overigens niet allemaal goud dat blinkt, omdat Peter Naulls merkt dat niet iedereen die geld toegezegd heeft om de port mogelijk te maken dit ook daadwerkelijk betaald heeft, zo is te lezen op Drobe. Zoals in eerdere edities van deze rubriek al te lezen was zou de port pas beschikbaar komen op het moment dat er voldoende donaties toegezegd zouden zijn, deze zouden dan gelijk de basis vormen voor een abonnement/donatie aan het Unix Porting Project. Niemand werd verplicht om vooraf geld over te maken, maar men werd slechts gevraagd om aan te geven hoeveel geld men er voor over zou hebben om Firefox mogelijk te maken. Uiteraard zou men deze toezegging dan ook waar moeten maken op het moment dat de browser ook echt beschikbaar komt. Heeft u geld toegezegd voor Firefox en deze nog niet overgemaakt en werkt het programma wel degelijk op uw computer? Maak dan alsnog het toegezegde bedrag over. Mocht het zo zijn dat de applicatie niet werkt, vertel dit dan ook aan Peter Naulls met de reden waarom het niet werkt.

Over het Unix Porting Project (UPP) gesproken, Peter Naulls gaat najaar van 2005 naar de Verenigde Staten om daar te gaan werken en zal dus niet meer in staat zijn om in Groot-Brittannië de administratieve handelingen voor het UPP te verrichten (voor wat het afhandelen van abonnementen betreft), hij was daarom op zoek naar een bedrijf of persoon in het Verenigd Koningrijk die deze taak van hem zou kunnen overnemen. Inmiddels heeft heeft het bedrijf IDR Solutions zich bereid verklaard om deze taak over te nemen.

Het adres is nu:

Unix Porting Project
c/o IDR Solutions
174 Bullen Lane
East Peckham
Tonbridge
TN12 5LU
United Kingdom


Aan het begin van het eerste artikel heb ik het al gezegd: de websites die er zijn op het internet zijn een belangrijk onderdeel van de tegenwoordige computerervaring, dus moeten er programma's zijn die deze webstekken ook goed kunnen afbeelden. Dit laatste vindt ook Martin Hansen, de auteur van het artikel met de naam "Oregano, Firefox and NetSurf reviewed", de te vinden is op Drobe Launchpad.

In dit artikel geeft hij toe dat zijn primaire browser Internet Explorer is, uiteraard onder Windows. Hopenlijk is dit niet het geval bij de lezers van deze rubriek. Er zijn namelijk goede alternatieven beschikbaar die de webstandaarden beter ondersteunen dan IE en toch goed werken - verder kan men, als Windows gebruiker, altijd terugvallen op IE als een site onverhoopt toch niet blijkt te werken in Firefox of Opera. De reden dat ik hier zo de nadruk op leg is het feit dat volledig gebruik van webstandaarden het maken van een native RISC OS browser een stuk gemakkelijker maakt en ook de ports zoals die er nu zijn indirect weer aan een stukje marktaandeel helpen...

In het artikel wordt namelijk Martin's ervaringen weergegeven over het gebruik van algemene sites met de browsers die onder RISC OS beschikbaar zijn en helaas is het zo dat het eindoordeel niet altijd even positief is. Hoewel je zou verwachten dat Firefox vrijwel alle sites goed kan renderen is er toch commentaar op deze applicatie. Nu is dit natuurlijk wel beta-versie, maar eigenlijk zouden alle sites het toch goed moeten doen op deze browser - helaas blijkt dit om diverse redenen niet het geval te zijn.

Verder wordt er, mijns inziens, in het artikel enigszins voorbij gegaan aan het feit dat NetSurf een browser is die JavaScript helemaal links laat liggen en dat van Oregano een nieuwe versie in aantocht is. Desalniettemin blijft het een interessant artikel om te lezen.


Na toch overwegend positief software nieuws, namelijk de beschikbaarheid van een moderne webbrowser (Firefox) voor machines met veel geheugen en het verslag van de presentatie van Oregano 3 -die eind 2005 verwacht wordt- komt er minder positief nieuws uit de hardware hoek. Op Drobe zijn namelijk diverse berichten verschenen die MicroDigital in een minder positief daglicht stellen.

Het eerste bericht gaat over het feit dat een gebruiker via de rechter afgedwongen had dat hij zijn geld terug zou krijgen omdat zijn Omega nooit goed werkend afgeleverd is en uiteindelijk door iemand van MicroDigital opgehaald is, maar er verder nooit enige reactie meer van MicroDigital gekomen is. In het volgende bericht op Drobe is te lezen dat deze gebruiker de vrees heeft dat hij zijn geld nooit meer terug zal krijgen. In dat bericht is overigens ook sprake van een andere klant van MicroDigital die zijn geld wel terug gekregen heeft.

Als laatste wordt er, opnieuw op Drobe, in het artikel MicroDigital incommunicado aandacht gegeven aan het feit dat de website die te vinden was onder adres http://www.microdigital.co.uk/ door de hosting provider Co-Comp offline gehaald is. In dit bericht is verder te lezen dat de telefoonlijnen van het bedrijf ook niet meer werken, men krijgt een bericht van BT dat het nummer niet meer herkend wordt.

Hoe het één en ander verder in elkaar zit blijft onduidelijk, maar echt positief is dit nieuws niet te noemen. Zeker niet voor de bezitters van een Omega computer of Alpha laptop.


De A9home zou wel eens een leuke machine kunnen worden voor zogenaamde 'Do It Yourself' (DIY) projecten, dit zijn projecten waar men, als het om computers gaat, zelf gaat sleutelen aan de machine. De kleine machine die verder weinig stroom nodig heeft vanwege het gebruik van de ARM9 chipset lijkt ideaal om in te zetten voor een nuttige functie op plaatsen waar je eigenlijk geen computer zou verwachten. In een artikel onder de naam 'A9home form factor tempts DIY', wordt er aan dit onderwerp aandacht geschonken op Drobe.

Hoewel er wel mogelijke DIY projecten genoemd worden is er nog geen enkele verwezenlijkt, dit is niet zo raar als je bedenkt dat de machine nog niet voor iedereen beschikbaar is. Drobe is echter al wel geïnteresseerd in eventuele projecten met RISC OS hardware. Hoewel er pas echt leuke dingen te doen zijn als de A9home daadwerkelijk beschikbaar komt.

De ontwikkeling van een 32-bit compatible RISC OS voor de A9home betekent helaas ook dat RISCOS Ltd. (nog steeds) niet in staat is om Select 4 voor de 26-bit machines af te leveren. In het bericht op Drobe is te lezen dat de afgelopen tijd enorm veel energie is gaan zitten in het maken van en volledige 32-bit RISC OS voor de A9home. Dit heeft tot gevolg dat het werk voor de 26-bit versie is blijven liggen, er is wel gewerkt aan nieuwe mogelijkheden, maar deze worden op dit moment primair getest op de 32-bit versie van RISC OS. Pas als de A9home versie van het besturingssysteem af is, zal er weer gewerkt worden aan het uitbrengen van een 26-bit versie van Select.

Overigens is het Select abonnement met 3 maanden verlengd vanwege het feit dat Select 4 nog steeds niet uitgekomen is.


Over hardware gesproken, Castle heeft ook aan de toch al uitgebreide beschikbare keuze-optes, voor wat betreft de kast, van de Iyonix weer een nieuwe keuze-optie toegevoegd, zo is te lezen op Drobe. Was het tot op heden mogelijk om zowel een tower- als een desktop-model te kiezen, inmiddels is er aan het assortiment een zogenaamde cube toegevoegd. Dit is een vierkante kubus waarin alle onderdelen van de computer zijn ondergebracht.

De Aria Cube Iyonix, zoals de machine genoemd wordt, is voorzien van een 600MHz XScale processor en is te krijgen in 2 verschillende configuraties. Er is een machine te koop die voorzien is van een 80GB harde schijf, 256MB geheugen en een CD-RW drive voor 799 UKP en er is een computer te bestellen die voorzien is van 120GB HDD, 512MB memory en een DVD-RW drive, deze laatste moet 899 Britse Ponden gaan kosten.

Alle Aria Cubes zullen niet voorzien zijn van een diskette-station, maar dit mag eigenlijk geen groot probleem meer zijn nu vrijwel alle communicatie via een netwerk verloopt. Verder wordt er bij deze computer ook geen extra software geleverd, zelfs geen browser, daar zal de gebruiker zelf voor moeten gaan zorgen. Maar daar staat tegenover dat de Aria Cube Iyonix wel de goedkoopste XScale powered RISC OS computer is die op dit moment te koop is.


Hoelang de XScale echter nog de eerste keus is als processor voor een RISC OS powered computer is overigens nog de vraag. Op The Iconbar wordt er melding gemaakt van de mogelijkheid van het stopzetten van de ontwikkeling van deze ARM-compatibele processor. Er wordt in dit artikel verwezen naar een bericht op The Register dat Intel op dit moment druk bezig is om haar eigen x86 architectuur aan te passen voor de low-power markt.

Dit zou wel eens kunnen betekenen dat men minder of helemaal geen energie meer zal gaan steken in de ontwikkeling van de ARM-compatible XScale. Hoewel we niet meteen hoeven te wanhopen, ARM heeft namelijk een enorm marktaandeel in de embedded markt en natuurlijk ook een groot deel van de CPU-markt voor mobiele telefoons en PDA's in handen. Dat Intel vooralsnog door gaat met de ontwikkeling van de XScale blijkt wel uit het feit dat het bedrijf onlangs nog een 1.25GHz versie van de processor gepresenteerd heeft.

Het is dus afwachten wat er uiteindelijk zal gaan gebeuren, overigens lijkt het er niet op dat er al een nieuwe RISC OS machine in aantocht is die ook daadwerkelijk van één van de snellere XScale processors gebruik zal gaan maken.


Naast de hardware fabrikanten, is er natuurlijk ook nog de producent van de software-matige RISC OS oplossing VirtualRiscPC. Dit bedrijf, VirtualAcorn, bestaat inmiddels al weer vier jaar. Dit is te lezen in een bericht op The Iconbar, verder heeft men ook de 3000e geregistreerde klant mogen begroeten.

Om dit feit te vieren was er van 22 t/m 26 augustus een kortingsactie, helaas voor de lezers van deze rubriek is dat nu echter niet meer van toepassing...

Op Drobe wordt natuurlijk ook van dit feit melding gemaakt, hierbij wordt dit getal echter gezien als het aantal verkochte pakketten (inclusief VA5000). Hierop wordt echter gereageerd door VirtualAcorn en wordt aangegeven dat het echt om directe klanten van VirtualAcorn gaat, producten (zoals VA5000) die via dealers of op shows verkocht zijn horen niet bij deze 3000. Alleen als zo'n gebruiker specifiek gevraagd heeft om opgenomen te worden in de database van VirtualAcorn, dan is deze meegeteld als klant van het bedrijf.


RiScript zal voor veel RISC OS gebruikers geen onbekend programma zijn. De applicatie die het mogelijk maakt om PDF en PostScript bestanden te bekijken en PDF bestanden aan te maken is ondertussen aangekomen bij versie 5. Deze versie is 32 bit compatible (en werkt dus ook zonder Aemulor op de Iyonix), en bevat verder diverse nieuwe mogelijkheden.

Tot de nieuwe mogelijkheden behoort o.a. 'clipping' van paden, teksten en afbeeldingen, anti-aliasing van paden en de mogelijkheid tot het printen van PDF bestanden vanuit een willekeurige applicatie.

De applicatie wordt nu niet meer door Cerilica geleverd maar direct via internet door de auteurs zelf. RiScript kost 40 euro en is via www.riscript.nl te bestellen.


Ook van R-Comp's e-mail programma Messenger Pro is weer een nieuwe versie uitgekomen, namelijk 3.27 - zo was te lezen op Drobe Launchpad. Deze uitgave bevat onder meer een verbeterd adresboek en een betere spellingscontrole functionaliteit. In een eerdere versie van het programma was het al mogelijk om sub-groepen aan te maken onder primaire e-mail groepen, deze optie is nu ook beschikbaar gekomen voor het adresboek.

Verder accepteert de spellingscontrole nu het apostrof-teken in worden en worden URI's gemarkeerd in de ingebouwde berichten editor. Verder zijn er weer diverse fouten uit de software verwijderd en kan de applicatie beter tegen slecht opgemaakte/foutieve e-mail berichten.


Digitale muziek, MP3 en ook de iPod zal eigenlijk niemand vreemd in de oren mogen klinken. Naar dat laatste product, de iPod - een MP3 speler van Apple, is de kreet podcasten genoemd. Podcasten is het uitzenden van audio (bijvoorbeeld een radio programma) via MP3 en natuurlijk via het internet.

Op The Iconbar is een bericht geplaatst wat men allemaal moet doen om ook onder RISC OS naar een podcast te kunnen luisteren. Het is overigens geen gemakkelijke taak omdat er diverse command line gereedschappen voor nodig zijn. Als de installatie uiteindelijk gelukt is kan de gebruiker echter wel luisteren naar de diverse uitzendingen die via MP3 aan ons worden aangeboden.

In datzelfde bericht wordt ook gemeld dat The Iconbar van plan is om zelf ook podcasts te gaan houden, en inmiddels heeft men ook daadwerkelijk 2 podcasts gemaakt. Hieronder staan de links naar de artikelen (gewoon nog als een webpagina) die de podcasts beschrijven.


Over grappige items gesproken, op datzelfde The Iconbar is een bericht te vinden dat een zogenaamde oneliner als onderwerp heeft, een oneliner is een programma dat slechts uit 1 regel bestaat. Nu is dit niet zo maar een oneliner, maar eentje die het mogelijk maakt om het spel Tetris te spelen.

Het programma en de source zijn te vinden op het volgende web adres http://www.survex.com/~olly/dsm_rheolism/ en onder de naam Extra Rheolism is een versie van deze Tetris variant te vinden die over nog meer features beschikt.

Omdat een regel in BBC BASIC maximaal 256 bytes lang mag zijn kan er verder heel weinig aan het programma worden toegevoegd, de auteur is echter wel geinteresseerd in technieken om het bestaande programma nog een aantal bytes kleiner te maken. Hij kan dan namelijk nog een feature aan deze Tetris variant toevoegen...


Over klein gesproken, iedere RISC OS gebruiker zal wel weten dat ARM niet alleen gebruikt wordt om RISC OS te draaien. Andere besturingssystemen die op een ARM werken zijn o.a. Symbian, Windows CE (PocketPC), Linux en ook NetBSD. Dat laatste besturingssysteem heeft als subtitel op haar website staan "Of course it runs NetBSD", hetgeen vrij vertaald neerkomt op het volgende: "Natuurlijk is het in staat om NetBSD te draaien."

Nu heeft men op de homepage van het NetBSD project een lange lijst met systemen en systeemsoorten staan waarop NetBSD kan werken, een broodrooster hoorde hier tot op heden niet bij. Dat was echter niet naar de zin van een ontwikkelaar van embedded systemen die nu een ARM-bordje dat NetBSD draait in een broodrooster heeft weten te bouwen. Diverse zaken van het broodrooster worden nu door NetBSD afgehandeld en verder is het gewoon een NetBSD computer die bijvoorbeeld ook als een simpele webserver zou kunnen dienen.

Op The Iconbar is overigens nog ander, en eventueel wat nuttiger nieuws te vinden over een klein apparaat. In dit geval gaat het over het maken van een ARM Linux server voor minder dan 150 euro. Hierbij gaat het om een Linksys NSLU2, die zodanig wordt behandeld dat hij onder de Debian GNU/Linux distributie kan werken.

Het enige dat aan dit apparaat toegevoegd moet worden is een extern opslag medium, hierbij is te denken aan een USB harde schijf of een memory stick. Hierbij wordt overigens wel geadviseerd om een USB2 full speed apparaat te gebruiken i.v.m. de snelheid. Verder is er ook een externe USB ethernet adapter nodig omdat de auteur van het artikel dat het proces beschrijft nog niet de driver van de interne ethernet adapter aan de praat kon krijgen.


Ondertussen ben ik al weer aangekomen bij de echte deadline voor wat de *Asterisk betreft, met andere woorden ik moet langzamerhand een punt gaan zetten achter deze editie van riscynieuws.net. Toch zijn er nog een aantal links die ik u niet wil onthouden:

Dit zijn overigens nog niet eens alle berichten die op The Iconbar en Drobe geplaatst zijn, deze zomer hoeven we dus echt niet te klagen over de aanvoer van nieuws vanaf 't internet.


Dit was dan de 50e editie van riscynieuws.net, gevuld met zowel minder positief nieuws als ook positief en neutraal nieuws.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis