Cursus LaTeX deel 3
ook nu weer van de hand van Dick Tanis

Dit is deel 3 van de LaTeX cursus. Zoals vorige keer is beloofd ga ik deze keer speciale tekststrings en speciale karakter symbolen behandelen.

We hebben al een paar speciale tekststrings gehad zoals \TeX en \LaTeX. Een ander voorbeeld is \today. Dit voert namelijk de huidige datum in.

Het is vandaag \today. Het is vandaag 1 oktober 2005.

Let wel op dat \today natuurlijk verschillend resultaat geeft als je bijvoorbeeld een Engelse tekst aan het schrijven bent. Het is dus belangrijk dat je aan het begin van het LaTeX-doc altijd aangeeft in welke taal je het document schrijft. Dit doe je met het pakket babel zoals de vorige keren is uitgelegd.

Voor het gebruik van aanhalingstekens " kun je beter gebruik maken van speciale aanhalingstekens. Deze zien er mooier uit en geven ook aan wanneer bijvoorbeeld een citaat begint en eindigt. Gebruik twee ' achter elkaar om te beginnen en twee ' om te eindigen.

``Gebruik `s' om te starten''

LaTeX kent vier type streepjes. Drie ervan kan je activeren door meerdere '-'-tekens achter elkaar te zetten. De vierde is gewoon het wiskundig min-teken.

Noord-Holland\\
pagina 24--35\\
yes---or no?\\
$0$, $1$ en $-1$

Van het symbool ~ hebben we ook 2 versies. Je ziet ze regelmatig in webadressen. Je kunt hiervoor \~ gebruiken maar het resultaat is niet echt mooi. Kijk eens naar de volgende voorbeelden:

http://www.sci.kun.nl/\~{}sigma\\
http://www.theochem.ru.nl/$\sim$~dtanis

Het graden-symbool in LaTeX kan als volgt gebruikt worden:

Het is nu $30\,^{\circ}\mathrm{C}$ in de zon. Het is nu 30°C in de zon.

Met het texcomp pakket kan je het graden-symbool ook laten verschijnen met \textcelsius en \texdegree.

Ook als je met geld van doen hebt kom je natuurlijk niet onder het euro-symbool uit. Hiervoor heb je het textcomp pakket nodig. Gebruik

\usepackage{textcomp}

om het te laden. Nu kun je met

\texteuro

het euro-symbool activeren.

Mocht het zijn dat het gebruikte lettertype geen euro-symbool bevat of je vindt het euro-symbool van het lettertype maar niets dan kan je altijd nog het eurosym pakket gebruiken. Dit bevat namelijk de officiële euro-symbolen.

\usepackage[official]{eurosym}

Mocht je toch het euro-symbool van je lettertype beter vinden dan kan moet je de optie gen gebruiken in plaats van official.

Als je gebruik wil maken van een zogenaamde ellips (weglaten van woorden, bijvoorbeeld bij een opsomming) dan kan je geen gebruik maken van drie punten aangezien LaTeX voor punten, komma's minder ruimte inneemt dan bij een letter. Dit zou een normale tekstverwerker ook doen. Er is een speciaal commando die een ellips met de juiste grootte invoegt. Dat is

\ldots

Dus niet zo ... maar zo:\\
New York, Amsterdam, Tokyo, \ldots

Als je wel eens professioneel tekst hebt opgemaakt dan heb je wel eens gehoord van ligaturen. Dit zijn letters combinaties die aan elkaar vast worden gezet als één teken.

LaTeX herkent deze combinaties automatisch en vervangt ze. Mocht je dit niet willen dan kan je dat oplossen door het \mbox commando tussen de desbetreffende letters te zetten.

\Large Niet de fiscus maar\\
de f\mbox{}iscus.

Natuurlijk ondersteunt LaTeX speciale karakters van allerlei talen. Onderstaande tabel geeft allerlei speciale karakter van de letter o. Dit geldt natuurlijk ook voor andere letters.

Bijvoorbeeld als je een accent op de letter i of j wilt plaatsen moet de punt van de letter worden verwijderd voordat je de accent toevoegt. Dit doe je als volgt met \i of \j.

H\^otel, na\"\i ve,\\ Hôtel, naïve,
\`el\`eve, sm\o rrebr\o d,\\ élève, smørrebrød
!`Se\~norita!,\\ ¡Señorita!,
Sch\"onbrunner Schlo\ss{} Stra\ss e Schönbrunner Schloß Straße

ò \`o ó \'o ô \^o õ \~o
ö \"o ø \o Ø \O ç \c c
\oe š \OE æ \ae Æ \AE
å \aa Å \AA
¡ !' ¿ ?'

Zo dit was het weer voor deze keer. De volgende keer ga ik diverse structuren behandelen die een LaTeX-doc allemaal kan bevatten zoals hoofdstukken, paragrafen etc.

Als je enige vragen of opmerkingen dan kan je me bereiken op onderstaand e-mailadres:
dtanis@student.ru.nl
Dick Tanis