riscynieuws.net
van onze internet-correspondent Kees Grinwis

Welkom bij de 51e editie van riscynieuws.net, 6e jaargang nummer 8. Deze uitgave is gevuld met nieuws over de A9home en RISC OS Adjust voor de Omega. Verder is er ook aandacht voor een nieuwe versie van ArtWorks en is er nieuws over diverse verbeteringen aan RISC OS 5 voor de Iyonix pc van Castle.


In de vorige editie van riscynieuws.net had ik ook al aandacht voor de A9home, dat dit namelijk een mooie machine zou kunnen zijn voor zogenaamde 'Do it yourself' projecten. Inmiddels kunnen meer mensen ook daadwerkelijk zo'n stap gaan wagen als men dit zou willen. Zowel op Drobe als op The Icon Bar is te lezen dat de A9home pilot nu uitgebreid is. De machine is nu ook beschikbaar voor de gevorderde gebruikers, die dan kunnen testen hoe de machine zich verder gedraagt en commentaar hierover naar de ontwikkelaar kan sturen.

Evenals de bestaande deelnemers aan de pilot zullen ook de gebruikers die nu een A9home kopen uiteindelijk kunnen beschikken over een A9home met dezelfde specificaties als de normale consument. De machine die nu gekocht kan worden door de gevoorderde gebruikers zal van een upgrade voorzien worden als de normale retail-versie beschikbaar komt.

Advantage Six verwelkomt verder opbouwende kritiek op de machine, hoewel men zich hierbij uiteraard tot kritiek op de computer zelf moet beperken. Het heeft geen zin om software-ontwikkelaars lastig te vallen met vragen over software die niet werkt, omdat het ook een fout van de machine kan zijn.

De A9home bezit op dit moment nog geen ondersteuning voor geluid en de harde schijf werkt op dit moment zonder DMA op 16MB/s (aldus Advantage Six). Verder is de software-interface tussen de kernel en de video-driver bijgewerkt en verbeterd.


In de vorige riscynieuws.net was er aandacht voor de perikelen rond MicroDigital, aan deze berichtgeving is helaas nog geen positief bericht toe te voegen. Voor Omega bezitters heeft RISCOS Ltd (ROL) echter wel een positief bericht, ROL biedt namelijk een versie van RISC OS Adjust (4.39) aan die werkt op de Omega. ROL heeft dit gedaan naar diverse verzoeken van bezitters van een Omega, dit wordt ondermeer gemeld door The Iconbar. Het aanbod is alleen geldig als men een geldig RISC OS 4 registratienummer heeft en per registratie is er slechts 1 ROM-set beschikbaar.

Omdat er melding gemaakt is van problemen bij de moederborden die het eerst gemaakt zijn biedt ROL de ROM-sets aan op een 'sale or return' basis. Als de ROM-set dus niet werkt kan de gebruiker deze terugsturen, mits dit gebeurt binnen 28 dagen na de aanschaf van de upgrade. De verzendkosten zijn echter wel voor de consument.

De ROMs kunnen besteld worden per e-mail of per post en de betaling is mogelijk d.m.v. een cheque of een credit card. Klanten moeten verder zowel het serienummer van de Omega zelf als ook het RISC OS 4 registratienummer doorgeven om voor dit aanbod in aanmerking te komen. Het aanbod is verder slechts geldig tot 30 november,


Aan ArtWorks 2 is in riscynieuws.net al veel aandacht besteed, terecht want sinds Martin Würthner de ontwikkeling van dit vector-tekenpakket overgenomen heeft van Computer Concepts is er veel verbeterd aan de applicatie. Zo is het programma nu 32-bit compatible, is de Crystal module geïntegreerd en zijn er diverse grotere en kleinere verbeteringen in de software aangebracht.

Eind 2005 zal van ArtWorks versie 2.5 gaan verschijnen, de grootste verbetering van deze versie is de mogelijkheid om direct PDF-bestanden vanuit ArtWorks te exporteren. Op dit moment is het alleen mogelijk om een PDF te maken als men eerst het bestand uitprint naar een bestand, gebruik makend van de RISC OS PostScript driver. Hierna wordt deze geconverteerd naar PDF met een PostScript naar PDF converter (zoals GhostScript of RiScript). De gebruiker van deze oplossing zal echter moeten leren leven met de beperkingen van de RISC OS printer driver en het PostScript bestandsformaat. ArtWorks 2.5 maakt deze omweg overbodig en heeft deze beperkingen niet.

De directe export naar PDF zal mogelijk zijn voor alle mogelijkheden van ArtWorks 2 en zal ongeveer 40 euro moeten gaan kosten.


Ook voor Iyonix gebruikers is er nieuws te melden, zo is op Drobe te lezen dat men bij Castle nadenkt over het ondersteunen van de GeForce 4 VGA-kaart. Het grootste voordeel van deze kaart voor RISC OS gebruikers is de betere afhandeling van interlacing. Op een bijeenkomst van de ROGOUL werd er echter al wel een Iyonix getoond die voorzien was van een GeForce 4 en een alpha-versie van een driver voor deze kaart. Het zal overigens nog wel even duren voordat de driver ook echt af zal zijn, mocht men gaan besluiten om de GeForce 4 te ondersteunen.

Het bericht op Drobe bevat verder een kort verslag van de avond voor wat Castle betreft. Er kwamen diverse onderwerpen, die natuurlijk allen gerelateerd waren aan de Iyonix, aan bod.

Verder is er ook weer een nieuwe versie van RISC OS 5 in aantocht, deze versie is voornamelijk bedoeld om bugs in diverse onderdelen van RISC OS 5 op te lossen - dit nieuws is door Drobe gepubliceerd. Versie 5.10 bevat ondermeer verbeterde ondersteuning voor mass-storage USB devices, dit zijn bijvoorbeeld de USB memory-sticks. Hiernaast is er gesleuteld aan de driver voor de nVidia GeForce 2 VGA-kaart, de nieuwe module kan de BIOS van de kaart uitlezen en zo betere prestaties leveren. Voor deze verbetering heeft men gebruik gemaakt van het Haiku project.

Het is de bedoeling dat de nieuwe versie snel beschikbaar gaat komen voor de normale gebruikers, zodat alle Iyonix bezitters van de verbeteringen kunnen profiteren.


Ook van de SHAREWARE HID-drivers voor de Iyonix is er door haar ontwikkelaar, X-Ample Technology, een nieuwe versie uitgekomen, ook dit wist Drobe ons te melden. Deze versie kan beter samenwerken met de nieuwe RISC OS 5.10.

De drivers die een uitgebreidere ondersteuning geven voor USB muizen, toetsenborden en dergelijke veroorzaken nu geen problemen meer als de computer wordt afgesloten. Overigens wordt in de commentaren op het bericht nog wel aangegeven dat deze HID-drivers nog wel problemen hebben met de Bootstrap applicatie om Linux op de Iyonix te draaien.


Dit was dan de 51e editie van risynieuws.net, deze uitgave is een stuk kleiner dan de vorige maar is toch gevuld met interessant nieuws, zoals de directe PDF export die in ArtWorks 2.5 beschikbaar zal komen.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis