riscynieuws.net
zoals altijd van onze onvolprezen Kees Grinwis

Welkom bij alweer de 52e editie van riscynieuws.net, we zijn inmiddels bij het 9e (en dus voorlaatste) nummer van de 7e jaargang aanbeland. In deze editie ondermeer aandacht voor de nieuwe chip ontwerpen van ARM en natuurlijk ook aandacht voor de South-East show.


Zoals iedereen wel bekend zal zijn is de Intel XScale een van de snelste ARM-compatibel processoren, deze is echter vrijwel geheel door Intel ontworpen en ARM heeft hier zelf verder weinig controle over. Hiernaast is het zo dat andere licentienemers niet de mogelijkheid hebben om de techniek die in de XScale gebruikt is geheel of gedeeltelijk over te nemen.

Voor zowel ARM als de andere licentienemers is dit natuurlijk geen ideale situatie, om ervoor te zorgen dat ook andere bedrijven gebruik kunnen maken van een snellere ARM architectuur is men bezig met een nieuwe generatie ARM-chips. Het is de bedoeling dat deze gaan werken met snelheden van 600MHz tot 1GHz, waarbij ze dan ongeveer 300mW stroom nodig hebben. Meer informatie over deze nieuwe chips is onder meer te lezen op Drobe.


Het zal de lezer wel bekend zijn dat RISC OS Select alleen beschikbaar voor RiscPC, Omega en RiscStation computers. Gebruikers van een Iyonix pc kunnen nog steeds niet beschikken over de extra mogelijkheden die via het Select-schema aan RISC OS toegevoegd zijn. Nu heeft RISCOS (Developments) Ltd. aangeven dat men tenminste 100 belangstellenden nodig heeft (als abonnee) voor een Select-versie voor de Iyonix. Op The Iconbar is te lezen dat er inmiddels een zogenaamde pledge is opgezet zodat bezitters van een Iyonix die geïnteresseerd zijn in een Select-versie voor deze computer dit aan kunnen geven.

Als er 100 mensen aangemeld zijn bij deze pledge zullen alle mensen die zich hier ingeschreven hebben hiervan een e-mail krijgen, verder zal ook RISCOS (Developments) Ltd. van dit feit in kennis gesteld worden. Overigens moet men de belangstelling voor een Iyonix-versie van Select natuurlijk ook doorgeven aan RISCOS (Developments) Ltd, want die houden de enige officiële lijst van belangstellenden bij.


Op zaterdag 22 oktober was er weer een grootse RISC OS show in Groot-Brittannië, het gaat hier over de South East Show. Op zowel The Iconbar als op Drobe zijn er foto's (TIB) en verslagen (Drobe) te vinden van de show, die overigens verder weinig verrassingen bevatte. Aan het eind van dit stukje zijn nog wat kleine foto's van de show toegevoegd.

Zoals al eerder aangekondigd is, namelijk in de vorige editie van riscynieuws.net zou in de komende versie van ArtWorks een export-optie naar het PDF-type toegevoegd worden. Op de beurs werd dit gepresenteerd en hier valt eigenlijk weinig aan toe te voegen, behalve dat het gewoon werkt. De export naar PDF ondersteunt alle mogelijkheden van het tekenprogramma en verder worden fonts in het document ingebed zodat de PDF-bestanden altijd volledig in te lezen zijn op een andere computer.

Hiernaast waren ook RISCOS Ltd. (ROL) en Castle Technology aanwezig, de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de RISC OS versie 4.x en 5.x.

RISCOS Ltd. gaf aan druk bezig geweest te zijn met de ontwikkeling van een 32 bit neutraal OS en natuurlijk de versie voor de A9home. Verder gaf hij aan dat er op dit moment zo'n 80 mensen aangegeven hebben interesse te hebben voor een versie van Select op de Iyonix, hierbij zou het dan gaan om mensen die zich ofwel via de eerder genoemde pledge opgegeven hebben ofwel mensen die zich direct bij RISCOS Ltd. aangemeld hebben.

De presentatie van Castle bracht verder weinig nieuws, Jack Lillingston ging echter wel in op de opmerking van Paul Middleton (de directeur van ROL) over het feit dat Castle zou kunnen betalen voor een Iyonix versie van RISC OS Select. Volgens Jack hebben de 2 bedrijven een overeenkomst gesloten over het samenvoegen van de 2 verschillende takken van het besturingssysteem. Deze houdt in dat beide bedrijven 1 programmeur zouden leveren die deze samenvoeging daadwerkelijk tot stand moeten gaan brengen - in hoeverre men hier reeds mee bezig is blijft erg vaag en waarschijnlijk moet met er nog steeds aan beginnen.

Naast de eerder genoemde bedrijven waren ook CJE/Advantage Six aanwezig met een A9home, het Geminus team presenteerde haar 'graphics acceleration' project (waardoor bijvoorbeeld de redraws van ArtWorks sterk verminderd worden) en was ook Qercus van de partij. Qercus hoopt binnen afzienbare tijd ook weer een maandblad te gaan maken i.p.v. een blad dat slechts eens in de drie maanden uitkomt, in hoeverre ze dit ook gaan halen zal alleen de tijd ons kunnen leren.

- - - -


Naast de eerder genoemde, op de XScale gebaseerde, Iyonix is men bezig met de ontwikkeling van nog een 32-bit only RISC OS computer, het gaat hierbij om de A9home - die ook weer gedemonstreerd is op de afgelopen Sout East show. Deze computer heeft dezelfde problemen als de computer die door Castle uitgebracht wordt, namelijk dat de 26-bits programmatuur niet meer werkt.

Met Aemulor is het echter mogelijk om op een A9home toch deze applicaties te laten draaien. Welke dat precies zijn is echter nooit vooraf te vertellen, ook Aemulor is niet in staat om alle 26-bit applicaties vlekkeloos te laten draaien op een A9home computer. Een andere oplossing is het laden van 32-bit neutrale modules, zoals de SharedCLibrary - in dit geval moet de applicatie natuurlijk al wel voorbereid zijn op een 32-bit omgeving, maar veel applicaties zijn dit reeds omdat dit een voorwaarde is om op de Iyonix te werken.

Inmiddels is er een publieke lijst met programma's die werken op de nieuwe computer van Advantage Six, zo is te lezen op Drobe - het gaat hierbij om applicaties die direct werken of zoals eerder aangegeven extra modules of Aemulor nodig hebben. Overigens heeft Advantage Six zich gedistantieerd van deze lijst omdat de machine nog steeds in bèta is en de problemen met de toepassingen ook door de computer zelf veroorzaakt kunnen worden.


+++KORT KORT KORT +++

The New IconbarAls laatste nog kort aandacht voor diverse artikelen die zowel op Drobe als The Iconbar verschenen zijn, deze bevatten interessante, al dan niet aan ARM en/of RISC OS gerelateerde, nieuwtjes voor RISC OS gebruikers.

Op The Iconbar staan bijvoorbeeld de volgende berichten die een korte vermelding waard zijn, het gaat hierbij om 'RISC OS Census', aandacht voor een onderzoek van het Duitse GAG News over wie er nog actief is in de RISC OS markt. Verder is er een bericht dat de Firefox port opnieuw bijgewerkt is en nu een klein beetje beter integreert in het besturingssysteem. Ook wist The Iconbar te melden dat het bedrijf Xara (eerder bekend als Computer Concepts) haar nieuwste pakket Xara Xtreme open source maakt. Hiernaast hadden zowel Drobe als The Iconbar aandacht voor de 'RISC OS Christmas Roadshow 2005'

Drobe wist te melden dat er gewerkt wordt aan een ARM7 co-processor voor de BBC en Master computers, en de veiling van een unieke StrongARM NC. Drobe meldt verder dat de Midlands show niet doorgaat, dit is ook één van de redenen voor de eerdergenoemde roadshow van RISC OS. De ontwikkeling van een stukje software dat een disk cache implementeert voor RISC OS is verder ook nieuws dat door Drobe gebracht is.


Dit was dan de 52e editie van risynieuws.net, in deze uitgave weinig schokkend nieuws. Hoewel er toch een show gehouden is, worden de echte grote nieuwtjes echter over het algemeen rond de Wakefield show uitgebracht.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis