riscynieuws.net
het laatste nieuws, bij ons gebracht door Kees Grinwis

Welkom bij de 53e editie van riscynieuws.net - dit is nummer 10 van de 6e jaargang. In dit nummer aandacht voor de A9home en Firefox. Ook is er nieuws van RISC OS en heeft ook Archive Publications nieuws te melden.


Op Drobe is een verkort verslag te lezen van een artikel dat verschenen is in de Britse krant The Inquirer, over een presentatie van de A9 bij de ROUGOL - de Londense RISC OS gebruikersgroep. In dat verslag wordt onder andere aangegeven dat de A9home pas uitkomt als hij echt klaar is. Volgens Stuart Tyrell zal dit over 6 maanden tot een jaar zijn, hopelijk is dit laatste echter een zogenaamd worst case scenario - overigens is het al wel mogelijk om als ervaren RISC OS gebruiker, onder bepaalde voorwaarden, een A9home aan te schaffen.

In het artikel wordt verder ingegaan op de specificaties van de machine, de meeste lezers zullen deze echter nog wel weten, ik zal deze dus niet nog een keer gaan herhalen...

Hoewel de A9 nog even op zich zal laten wachten is het inmiddels wel mogelijk om een aantal 26-bits programma's te laten draaien op de nieuwe 32-bit RISC OS computer. Aemulor is nu namelijk ook beschikbaar voor de A9, zo is te lezen op onder andere The Icon Bar. Deze versie heeft dezelfde mogelijkheden als de editie die beschikbaar is voor de Iyonix.

Waarschijnlijk zal er ook een Aemulor Pro versie uitkomen, tenminste als de RISC OS versie die met de A9 meegeleverd wordt de juiste features en API's heeft. Deze versie zal echter pas uitkomen als de A9 helemaal af is en voor iedereen beschikbaar is.


Diverse interessante artikelen uit het Engelse blad Archive zijn nu beschikbaar in een handig boekformaat. Deze artikelcompilaties zijn een nieuw product van Archive Publications, de uitgever van Archive Magazine. De boekjes zullen 5 UKP gaan kosten, als men meer dan vijf boekjes koopt dan hoeft men echter slechts 4 UKP per boekje te betalen.

De volgende onderwerpen zijn inmiddels te koop:

Verder wordt er ook nog nagedacht over het in boekvorm uitbrengen van andere onderwerpen, in het bericht op comp.sys.acorn.announce staat een lijst met onderwerpen die mogelijk in aanmerking komen. Deze worden overigens ook al genoemd op de website waarop gemeld wordt welke onderwerpen er op dit moment aangeboden worden.

Als men een specifieke voorkeur heeft voor een bepaald onderwerp dan moet men contact opnemen met Paul Beverly, de uitgever van Archive Magazine. Men zal dan gaan kijken in hoeverre het mogelijk is om de artikelen die over dit onderwerp verschenen zijn in boekvorm uit te brengen.


Over de Mozilla Firefox poort is ook nieuws te melden, Peter Naulls heeft namelijk de broncode van de RISC OS versie van deze browser gepubliceerd. Hij heeft dit gedaan om verdere ontwikkeling (door derden) aan te moedigen. Om deze applicatie te kunnen compileren is de GCCSDK voor RISC OS nodig. Deze GCCSDK was al wel beschikbaar voor Linux, maar niet iedereen beschikt over een machine met Linux. De meeste RISC OS-gebruikers hebben echter inmiddels al wel een Windows machine naast hun ARM-computer staan, daarom heeft Peter ervoor gezorgt dat de GCCSDK ook onder Windows (via Cygwin) kan draaien.

In het bericht op de blog van Peter Naulls heeft hij de links naar de zipbestanden gezet die nodig zijn voor het compileren van de applicatie. Deze zijn overigens alleen interessant voor bezitters van een breedband internet-verbinding omdat de archieven samen bijna 100MiB groot zijn.

Peter meldt verder dat hij RISC OS 3.7 niet meer zal ondersteunen en dat er voor dit besturingssysteem ook geen applicaties meer zullen uitkomen. De enige uitzondering die hierop mogelijk is, is de Firefox browser. Voor dit werkt zoekt hij echter wel mensen die de benodigde kennis en natuurlijk RISC OS 3.7, in huis hebben om deze taak tot een goed einde te brengen.

Op Drobe wordt verder gemeld dat het de bedoeling is dat het Unix Porting Project in de toekomst onder een andere naam door het leven zal gaan. Dit zou gedaan worden omdat het project inmiddels breder is dan alleen het poorten van toepassingen van Unix naar onze RISC OS omgeving. De nieuwe naam van het project zou dan "riscos.info" worden.

In de commentaren bij dit bericht wordt dit echter eerder tegengesproken dan bevestigd, Peter Naulls geeft namelijk in een reactie op dit nieuws aan dat alleen het nieuws over de ondersteuning van RISC OS 3.7 op waarheid berust.


In deze riscynieuws.net is er ook weer eens nieuws voor personen die wel van een spelletje houden, Acorn Arcade meldt namelijk dat het spel OpenTTD gepoort is naar RISC OS. Helaas is het niet allemaal goud dat blinkt, dit spel is namelijk een open source kloon van het commerciële Transport Tycoon Deluxe - om OpenTTD te kunnen spelen heeft men van dit laatste spel de databestanden nodig.

In het spel is het de bedoeling om het meest succesvolle transportnetwerk op te zetten, volgens Acorn Arcade lijkt het spel verder op Sim City.

Om het spel te goed te kunnen spelen is een Iyonix nodig, maar het zou ook compatible moeten zijn met StrongARM RISC OS computers. Op dit moment zitten er nog een aantal bugs in het spel, maar David werkt op dit moment aan een nieuwe versie waarin deze dus niet meer voor zou mogen komen.

Geheel in lijn met haar zustersite The Iconbar heeft ook Acorn Arcade zo nu en dan een 'News roundup'. Deze keer heeft men in de verzameling nieuws aandacht voor Word Workout, een nieuw spel dat puzzels aanmaakt die lijken op kruiswoordraadsels. Verder is er aandacht voor nieuws over Star Fighter 3000.

Tenslotte weet men nog te melden dat er 2 spelletjes van Psycore (tegenwoordig bekend als PomPom Games) als freeware beschikbaar gesteld zijn. De RISC OS klassiekers Big Bang en Resolver zijn nu te downloaden vanaf de 'Free games' sectie van Acorn Arcade. De spelletjes werken op alle machines vanaf RISC OS 3.1, hoewel op de Iyonix Aemulor Pro nodig is om ze te kunnen spelen.


In december word er door RISCOS (Developments) Ltd een zogenaamde roadshow gehouden, op zowel Drobe als The Iconbar is er aandacht voor dit evenement dat gehouden zal worden in drie plaatsen in Groot-Brittannië. Het evenement, dat door het leven gaat onder de naam "The RISC OS Christmas Roadshow 2005", zal gehouden worden op donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 december tussen ongeveer 16.00 - 20.00 uur. De plaatsen Birmingham (15 dec), Manchester (16 dec) en Londen (17 dec) zullen aangedaan worden door RISCOS Ltd en diverse andere partijen, zo is te lezen op The Iconbar.

Op beide nieuwssites is inmiddels ook een overzicht van welke partijen er op de diverse avonden aanwezig zullen zijn, maar op Drobe heeft men de moeite genomen om dit bericht te voorzien van een mooie tabel met daarin een overzicht welke ondernemingen op een avond aanwezig zullen zijn.

Helaas worden deze shows alleen in Groot-Brittannië gehouden, dus zal dit nieuws voor de meesten onder ons niet interessant zijn - tenzij men toevallig op de 15e, 16e of 17e december in Engeland verblijft.


En zo zijn we weer beland bij het einde van de laatste editie van 2005. Rest mij nog om u als lezer een goede kerst en een gelukkig nieuwjaar toe te wensen. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer veel positief RISC OS nieuws via deze rubriek tot u brengen.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis