riscynieuws.net
het nieuwe jaar ingeluid door Kees Grinwis

Welkom bij alweer de 7e jaargang van riscynieuws.net. Op het scherm, of op papier mocht u de *Asterisk uitprinten, ziet u de 54e editie of het eerste nummer van de nieuwe jaargang. In dit nummer aandacht voor ondermeer wijzigingen bij het Unix Porting Project en diverse nieuwtjes over software die door R-Comp uitgegeven wordt.


Over het Unix Porting Project (UPP) is in deze rubriek al heel wat geschreven, op de RISC OS Expo in Nieuwegein is de bedenker van dit project (Peter Naulls) regelmatig te gast geweest. De grootste prestatie is ongetwijfeld het overzetten van de Mozilla Firefox browser naar RISC OS geweest. Met deze browser is er ook voor RISC OS gebruikers een programma waarmee (vrijwel) alle sites weer volledig te bekijken is, hoewel niet met de snelheid die ANT's Fresco wist te behalen en ook de eisen aan het geheugen van Firefox zijn niet mis.

Zoals de meeste lezers van riscynieuws.net inmiddels al weten is Peter Naulls vanuit Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten geëmigreerd. Dit heeft tot gevolg dat hij niet meer in staat is om veel aandacht aan het UPP te geven. Op The Iconbar is te lezen dat deze aandachtswijzigingen heeft hem er dan ook doen besluiten om geen nieuwe abonnementen voor het UPP af te zullen sluiten. Mensen die reeds een abonnement hebben krijgen hier een onbeperkte verlenging op.

Het is de bedoeling dat het project (wellicht onder een andere naam, geruchten hierover waren te lezen op Drobe) later dit jaar opnieuw gelanceerd gaat worden met een minder ingewikkelde en ook goedkopere prijs-structuur. Mochten bestaande abonnees nog vragen hebben dan kunnen ze deze per e-mail stellen.


Over de A9home van Advantage Six is inmiddels ook al weer heel wat geschreven, terwijl de machine zelf nog niet eens officieel uitgebracht is. Op dit moment is nog niet helemaal duidelijk wanneer de machine wel beschikbaar komt voor het brede publiek, een release datum is nog steeds niet genoemd.

Toch wordt er wel degelijk gediscussieerd over de machine, deze keer gaat het over het gebruik van Castle's 32-bit SharedCLibrary op de computer, zoals te lezen is op Drobe. Volgens Castle is het namelijk illegaal om deze module te gebruiken op een 32-bit RISC OS 4 machine, de module mag alleen gebruikt worden op de 26-bit machines, zoals de bijvoorbeeld de RiscPC, A7000(+) of de RiscStation 7500. De SharedCLibrary die met de A9home meegeleverd wordt is namelijk wel 32-bit neutraal, maar mist een aantal nieuwe C99 functies die wel in de module bij Castle aanwezig zijn.

Het laden van de module die Castle gemaakt heeft op een A9home is dus illegaal, het bedrijf is echter wel bereid om te onderhandelen over het mogen gebruiken (of zelfs meeleveren) van de SharedCLibrary die door Castle gemaakt is. Waarschijnlijk zal deze dan ook uiteindelijk met de machine meegeleverd gaan worden. Volgens Advantage Six gaat men namelijk zorgvuldig om met de licenties die nodig zijn voor de A9home, deze module zal hierop geen uitzondering vormen.


Instant Messaging, het direct versturen van berichtjes via internet, is een steeds populairder wordende bezigheid. Waarschijnlijk is het naast browsen en e-mailen één van de bekendste toepassingen van het internet. Voor RISC OS zijn er dan ook diverse Instant Messaging pakketten beschikbaar, waaronder een commerciële applicatie, genaamde Grapevine, die door R-Comp wordt uitgebracht.

Op The Iconbar is te lezen dat er een nieuwe versie van Grapevine 2 aan zit te komen, deze zou eigenlijk eerst voor de kerst van 2005 uitgebracht worden - problemen met de ontwikkeling van het programma heeft echter voor vertraging gezorgd.

In deze nieuwe versie zijn er weer diverse verbeteringen aangebracht, hierbij gaat het onder meer om:

Bestaande geregistreerde Grapevine 2 gebruikers zullen de nieuwe versie als een upgrade ontvangen.


Bij R-Comp is men overigens ook bezig met een nieuwe versie van Messenger Pro, onder een nieuw regime voor wat betreft de upgrades die in dit jaar zou moeten ingaan. Onder de naam Messenger Pro 2006 zou versie 4 van dit e-mail pakket uit moeten komen.

Bij versie 4 wordt er tevens ondersteuning voor feeds toegevoegd, dit zijn korte opsommingen van berichten die op nieuwssites of weblogs verschijnen. Het feed-formaat dat ondersteund wordt is in elk geval RSS maar misschien wordt ook het nieuwe Atom-formaat wel ondersteund.

Andere nieuwe opties die mogelijk toegevoegd worden zijn de ondersteuning voor het openenen van mbox-bestanden van andere platformen en het exporteren naar dit formaat. Verder wordt er gedacht aan ondersteuning voor beveiligde IMAP verbindingen (via SSL) en het verbeteren van de PGP mogelijkheden van de applicatie.


De Iyonix pc van Castle maakt gebruik van een nVidia kaart om de grafische zaken af te handelen, dit in tegenstelling tot de RiscPC die gebruik maakte van een door Acorn zelf ontwikkelde chip - de VIDC20. Door gebruik te maken van een standaard chip is het mogelijk om veel hogere resoluties te gebruiken zonder dat Castle enorm veel geld kwijt zou zijn aan het ontwerpen van een nieuwe chip.

Men heeft echter geen gebruik gemaakt van alle mogelijkheden die de nVidia-chip heeft, in dit gemis zijn de auteurs van Aemulor gesprongen. Zij hebben Geminus ontwikkeld, over deze ontwikkeling heeft men al eerder in riscynieuws.net kunnen lezen. Inmiddels is het dan zover dat dit product uit de betafase is, zo wordt gemeld door The Iconbar en door iedereen te kopen is.

Kopers van Geminus kunnen in elk geval het sneller tekenen van Sprites en het beter bufferen van vensters verwachten. Verder wordt ook het renderen van de 'Tinct'-module versneld, deze module wordt gebruikt door o.a. NetSurf en de Firefox poort.

Naast de versnelling in het tekenen van vensters en Sprites biedt Geminus ook ondersteuning voor het roteren van het scherm (handig bij sommige LCD monitors) en het gebruik van meerdere monitoren (door gebruik te maken van 2 VGA-kaarten).

Uiteindelijk moet de software 5 mogelijkheden gaan bieden, de nog ontbrekende opties zijn de ondersteuning voor RGB kleuromwisseling (zodat er geen gemodificeerde kaarten meer nodig zijn in de Iyonix) en ondersteuning voor schermmodi met minder dan 256 kleuren, deze laatst optie wordt op dit moment nog aangeboden als onderdeel van Aemulor Pro.


Normaal wordt er in het eerste nummer van het jaar aandacht geschonken aan de Wakefield show, maar hier is nog niets over bekend - behalve dan dat het de bedoeling is dat hij wel gewoon gehouden zal gaan worden.

Op The Iconbar is echter wel aandacht voor de RISCOS South West show, die a.s. 18 februari gehouden zal gaan worden. Op de website van de show is te lezen welke bedrijven er allemaal gaan komen, toch hoeven we mijns inziens geen groot nieuws te verwachten - dit is meestal voorbehouden aan de Wakefield show.Dit was dan de 54e editie van riscynieuws.net, in deze uitgave aandacht voor Geminus, het Unix Porting project, diverse producten van R-Comp en de mogelijke perikelen rond de A9home - hoewel dit waarschijnlijk een stormpje in een glas water is...

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.
Kees Grinwis