Unicorn crash en het hoe verder ging
met het BBS van Henri Derksen

In een bericht van Sat. 21 Jan 2006, 12:21:43, op area AcoNet_Algemeen (ACO.ALG.ALGEMEEN), over het onderwerp:
UniCorn BBS tijdelijk offline, schrijft Henri Derksen aan allemaal:

HD> Zaterdagmorgen 21 januari 2006 na de nachtelijke reset van 01:20 uur is de UniCorn BBS computer niet meer opgestart door een drive C: error ;-(.

Gelukkig pakte het verhaal toch iets anders uit, zie verderop.

HD> Helaas kon ik ook niet vanaf een floppy booten,
HD> omdat de floppy drive ook al een tijd niet meer functioneerde.

Dat bleek dus een kabel-connector te zijn die niet goed op de drive zat. Na aandrukken werkte de 3,5" 1,44 MB floppy drive A: weer prima, maar nu weigerde de 5,25" 1,2 MB floppy drive B: alle diensten, en dat terwijl tijdens booten het drive-ledje wel ging branden, vreemde zaak. Na veel puzzelen kwam ik tot de conclusie dat een oude Conner CP3044 van 40 MB (met dank aan Ben van den Aardweg) prima zou kunnen functioneren als drive C: om Dos 5.0 vanaf te booten. De reserve ruimte van 160 MB drive E: die als 2e partitie op de oude Conner CP3204F van 212 MB stond had ik niet direct nodig. Maar ja, hoe zet je de backup van 30 MB die op een RiscPC staat naar een dos geformatteerde harddisk? RISC OS kan immers geen direct Dos FAT aan, wel direct SCSI, juist dat is de oplossing... Op een ochtend kreeg ik de ingeving om dat via een 100 MB zip cartridge en drives te gaan overzetten. Immers onder RISC OS kan ik via ATAPI wel een 100 MB zipdrive aansturen, ook direct vanuit Dos met de PC-kaart.

Maar je kunt ook rechtstreeks via ADFS (met DOSFS) bestanden van een DOS image naar die ATAPI ZIP 100 MB overzetten, dan hoef je de PC kaart niet eens op te starten, werkt wel gaaf. Op de BBS machine heb ik toen de parallelle zip 100 MB drive gehangen en toen kon ik, na een driver geladen te hebben, mooi de backup van drive C: vanaf die zip cartridge naar de zojuist als harddisk C: geformatteerde Conner 40 MB overzetten. Toen dat goed werkte wilde ik de "nieuwe" drive C: met de oude BBS drive D: (Seagate ST3660A) laten samenwerken. Toen kwam ik er achter dat drive D: ook niet meer aanspreekbaar was. Ja dan zakt je de moed wel in de schoenen, want daar stond het hele UniCorn BBS op met ruim 6.000 bestanden samen bijna 500 megabytes! Natuurlijk had ik wel een backup op de RiscPC staan, maar die was 4 jaar oud! Op zich niet zo heel erg, maar het zou wel heel veel tijd en moeite vergen om dat terug te gaan zetten, vooral ook om dat er nogal wat instellingen veranderd waren. Dus eerst maar eens op zoek naar een vervanger voor m'n 500 MB harddisk. De gevonden drive, een Conner CFA540A werkte wel.

Op een gegeven moment bleek de oude Conner CP3204F (uit 1992) die ooit als drive C: en E: fungeerde weer wel aanspreekbaar. Dus als de bliksem die bestanden daarvan op zowel de ZIP 100 MB cartridge als ook de nieuw ingerichte 40 Mb Conner gezet. Maar zou de oude Seagate ST3660A (uit 1994) dan ook nog benaderbaar zijn? Op de hardware avond in Rijswijk hebben we dat op een andere machine geprobeerd, en warempel hij was nog leesbaar. Gauw alles proberen over te zetten naar de reeds klaargemaakte Conner CFA540A, maar die gaf toch schrijferrors. De volgende dag nog eens geprobeerd, maar nu schrijferrors op een andere plek. Maar geen leeserrors. Aha, dus de oude drives zijn nog heel, maar de controller is onbetrouwbaar. Van de mensen uit Amstelveen kreeg ik een zelfde oude Seagate ST3660A en die werkte wel betrouwbaar om de data van UniCorn BBS drive D: op te backuppen. Hè hè, gelukkig, alle data gered, pff... Nu nog een andere machine, want als de gecombineerde floppy-IDE-controller onbetrouwbaar is geworden, kunnen we niet met de oude machine verder. Die oude controller kon ook geen grotere schrijven dan 512 MB aan.

Van een collega sysop heb ik al in een eerder stadium een snellere 80486 machine op 80 MHz gekregen en daarin een 4,3 GB Seagate geplaatst die ik van een ander clublid had overgenomen ter voorbereiding op toekomstige vervanging, wat ik al eerder aan had zien komen. Maar deze machine had toch nog kuren, want hij wilde niet vanaf een floppy booten. Na een andere kabel en floppy drive geplaatst te hebben, kon ik dus weer verder met de opbouw van een andere UniCorn BBS machine. Onlangs had ik nog een 2e 4,3 gigabytes grote IDE-harddisk van Seagate kunnen aanschaffen, zodat ik nu ook gelijk een recente backup van de nieuwe situatie heb kunnen maken. Beide 4,3 GB schijven heb ik in 3 partities opgedeeld. Een 40 MB drive C: opstart partitie, een drive D: UniCorn BBS partitie van 2 GigaBytes, en de rest ook bijna 2 GB als drive E: voor de regelmatige backup van de meest belangrijke zaken.

De oude UniCorn BBS machine draaide op 33 MHz en had ik samen met een monitor voor NLG 4.500,00 gekocht in 1992. Kortom, zelfs als je al nieuwe hardware klaar hebt staan (machine en drives), dan nog kost het behoorlijk wat tijd om het BBS weer op te tuigen, en dan mag ik nog van enorm geluk spreken dat ik vrijwel geen byte verloren had. Weliswaar was UniCorn BBS ruim 10 dagen offline, maar de AcoNet- en FidoNet hub had keurig alle nog onderweg zijnde post opgevangen en bewaard. Dus toch maar weer wat vaker backuppen, maar dan langs een andere weg. Want via coax met Novell Lite naar de RiscPC was wel heel traag wat ruim een etmaal kostte. Ik ben op zoek naar een harddisk rackje wat je uit de kast kunt halen, om daarin die 2e 4,3 GB backup schijf te plaatsen. En wat denk je, op de Big Ben Club regio Almelo bijeenkomst wordt me dat gratis aangeboden. Dus volgende maand is ook dat voor elkaar, kan de kast dicht blijven.

Dus ik ben heel blij met alle hulp van diverse personen op diverse Big Ben Club regio's die het mogelijk hebben gemaakt dat UniCorn BBS weer zo goed op weg geholpen is en draait. Waar ik iedereen nogmaals hartelijk voor bedank. Als ik nu ook nog een recente ISA kaart met E-IDE/LBA-controller en floppy-controller kan bemachtigen, dan kan de oude UniCorn BBS machine als reserve hardware fungeren, ja want ook voor de huidige (recentere) machine is reserve hardware natuurlijk wel wenselijk. Maar ik twijfel er niet aan dat er ook een goed werkende reserve machine gaat komen. Het is fijn als we met z'n allen elkaar kunnen blijven helpen. En dat is nu het mooie van een club als de Big Ben Club.

Met een vriendelijke groet van: Henri Derksen, sysop UniCorn BBS, Arnhem.nl