riscynieuws.net
waarin Kees Grinwis onder meer een verrassend nieuwtje heeft

Welkom bij de 55e editie van riscynieuws.net, u leest nu het tweede nummer van de zevende jaargang. In dit nummer aandacht voor de Wakefield show en (misschien ook onverwacht) nieuws over de enige Nederlandse RISC OS show. Verder is er een bonte verzameling nieuws van het net voor u bijeen gezocht, ik wens u al vast veel plezier met deze editie van riscynieuws.net.


De belangrijkste show in de RISC OS gemeenschap is ongetwijfeld de Wakefield Show, die ieder jaar weer georganiseerd wordt door de WROCC (Wakefield RISC OS Computer Club). In de voorgaande jaren werd al in het januari/februari nummer van riscynieuws.net melding gemaakt van dit evenement. Bij het samenstellen van dit nummer waren er echter nog geen echte details bekend van de show. Inmiddels is er op The Iconbar te lezen dat de show wel degelijk gehouden gaat worden en wel op 13 mei. In tegenstelling tot andere jaren zal dit evenement slechts 1 dag duren.

De show zal, evenals voorgaande jaren, gehouden worden in het Thornes Park Athletics Stadium te Wakefield. In tegenstelling tot voorgaande jaren zal er dit jaar echter geen minibus rijden tussen het station en de locatie.

De show zal geopend zijn van 10 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags, de toegangsprijs is 6 UKP voor kaarten gekocht op de dag van de show. Het is echter ook mogelijk om, vanaf medio april, vooraf kaarten aan te schaffen, de prijs is dan 5 UKP. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis mee naar binnen.

De volgende bedrijven zullen in elk geval aanwezig zijn op het evenement:

Zoals inmiddels gebruikelijk zullen er diverse presentaties gehouden worden, op dit moment is nog niet bekend welke bedrijven hier aan mee zullen werken. Waarschijnlijk zullen de presentaties verzorgd worden door de gebruikelijke bedrijven - hierbij kunnen we denken aan RISCOS Ltd, Castle Technology en Advantage Six.


Het is inmiddels al weer 7 jaar geleden dat RISCOS Ltd. opgericht is. De initiële doelstelling van het bedrijf was het geschikt maken van RISC OS 4 voor de Acorn RiscPC en A7000(+) computers, nadat bleek dat de RiscPC 2 niet uitgebracht zou gaan worden door Acorn Computers Ltd.

Inmiddels heeft men meer dan 6 400 keer de ROMS van RISC OS 4 verkocht, is dit besturingssysteem meegeleverd met meer dan 1 900 keer computers van verschillende fabrikanten (zoals Castle, MicroDigital, RiscStation en Advantage Six). Verder is het besturingssysteem meegeleverd met een significant aantal van VirtualAcorn's emulators, het gaat hier om vele duizenden edities van RISCOS 3, 4.02 en 4.39.

RISC OS Ltd zal zeer binnenkort beginnen met het uitgeven van 50 000 nieuwe aandelen, een beslissing die reeds genomen was op de AGM van 2004. De opbrengst van deze aandelenemissie zal worden gebruikt om RISC OS 4 verder te ontwikkelen dan mogelijk gemaakt wordt door de reeds bestaande inkomstenstromen gegenereerd door de Adjust ROMs en de Select abonnementen.

Paul Middleton, de directeur van RISCOS Ltd., verzoekt verder de RISC OS Select abonnees die afgelopen jaar nog niet hun abonnement vernieuwd hebben dit alsnog te doen. Dit is niet alleen belangrijk als inkomstenbron voor het werk dat verricht moet worden, maar ook om te bepalen hoeveel mensen er geïnteresseerd zijn in het werk dat verricht wordt.

In het persbericht wordt verder aangegeven dat er een bemoedigend aantal gebruikers interesse getoond hebben in een volledige RISC OS Select versie voor de Iyonix. Helaas is dit echter nog niet voldoende om al het werk dat gedaan moet worden om Select op de Iyonix te financieren. Waarschijnlijk zal er daarom eerst, tegen een meerprijs, een beperkte set mogelijkheden geleverd worden aan bestaande Select abonnees.


Naast het onderhouden van het RISC OS besturingssysteem heeft RISCOS Ltd. ook een aantal roadshows georganiseerd in het Verenigd Koningrijk, dit jaar zal men er in elk geval 1 gaan organiseren als vervanging van de normaal door de Big Ben Club georganiseerde RISC OS Expo, zo is te lezen op The Iconbar. (In het verslag, dat in de vorige *Asterisk te vinden is van de in het naarjaar van 2005 gehouden RvA is te lezen dat de vaste organisatoren van de RISC OS Expo niet meer in staat zijn om deze ook dit jaar weer te organiseren)

De show zal georganiseerd gaan worden op dezelfde manier als ook de "RISC OS Christmas Roadshow 2005" georganiseerd is en zal plaatsvinden op 17 juni van 10.00 tot 17.00 uur.


Zoals altijd heeft Drobe ook deze maand weer een enorm aantal artikelen online gezet. Sommige van die artikelen verdienen wellicht niet een prominente plaats in riscynieuws.net, maar om ze nu helemaal te negeren is weer te weinig aandacht. Hieronder heb ik links naar een aantal van deze artikelen opgenomen met een korte samenvatting van de inhoud van deze artikelen.

Icebird Acorn demos archive returns

Voor het Acorn/RISC OS platform zijn, net zoals voor vele andere computerplatforms, een groot aandal demo's gemaakt die laten zien wat de mogelijkheden van de computer zijn - tenminste volgens de makers van de betreffende demo. De leden van de demogroep Icebird hebben nu een website opgezet die moet gaan dienen als archief voor deze demo's. Het is de bedoeling om met die site een archief te gaan vormen voor de creaties die verschenen zijn in de Acorn demoscene in de afgelopen tijd.

Copying vinyl to CDs

Voordat de Compact Disc uitgevonden werd, was een LP danwel een single de meest gebruikte manier om muziek uit te brengen. Niet al deze muziek is opnieuw uitgebracht op CD en soms is er wel behoefte aan een nummer of album uit die tijd op CD. In dit artikel wordt uitgelegd hoe men RISC OS gebruikt om een LP over te zetten naar CD, hierbij wordt de cover overigens niet vergeten.

RISC OS 5.11 released

Van RISC OS 5 verschijnen er regelmatig nieuwe versies, die bugfixes bevatten waardoor het besturingssysteem nog beter samenwerkt met de hardware die in de Iyonix ingebouwd is - of met apparatuur die op deze hardware aangesloten is.

Deze keer zijn er bugfixes aan de netwerkdrivers, zodat er minder problemen met ShareFS zouden mogen optreden. Verder is er gesleuteld aan de USB stack, om er voor te zorgen dat deze meer USB randapparatuur kan ondersteunen. (In dit geval gaat het bijvoorbeeld om USB radio).

Searching for duplicates

Zoals het er nu naar uitziet zal de A9home op de Wakefield show daadwerkelijk uitgebracht worden. Drobe heeft een artikel online gezet waarin gekeken wordt in hoeverre de naam geen problemen op kan gaan leveren voor Advantage Six. Onder de naam A9 heeft online boekverkoper Amazon namelijk al weer een aantal jaar geleden een zoekmachine online gezet. Direct gevolg is dat de zoekterm 'A9' in een populaire zoekmachine niet naar pagina's over de nieuwe RISC OS computer van Advantage Six wijst, maar naar Amazon's zoekmachine. Verder wordt er ook kort ingegaan op eventuele juridische problemen die de naam zou kunnen veroorzaken.

New email lists for R-Comp software

Over diverse RISC OS producten is zoveel te zeggen dat men zich soms geroepen voelt om er een maillinglist aan te wijden. Ook de R-Comp producten UniPrint (een applicatie om vanuit RISC OS via Windows computers te printen) en Hermes (bedoeld als mail agent binnen de R-Comp Internet producten) zijn blijkbaar interessant genoeg om hier aan mee te doen. De maillijsten, die opgezet zijn door ontwikkelaar Alan Wrigley, worden overigens niet officieel ondersteund door R-Comp.

PCI serial port card driver available

Als laatste in deze serie korte berichten nog aandacht voor een artikel uit januari dat voor sommigen misschien nog wel interessant is. Men heeft namelijk een driver weten te schrijven voor een uitbreidingskaart die extra seriële porten bevat. Men heeft hierbij gebruik gemaakt van het SerialDev "Blockdrivers" framework. De ontwikkelaar heeft de kaart o.a. getest door 'm via een null-modem kabel aan een RiscPC te koppelen...


The New IconbarNiet alleen riscynieuws.net heeft wel eens nieuws dat, volgens de samensteller van deze rubriek, korte aandacht verdient - het alternatief is het bericht helemaal niet opnemen. Ook The Iconbar en Drobe hebben regelmatig een bericht dat korte nieuwtjes uit de afgelopen tijd samenvoegt.

Op Drobe is er onder de titel 'News in brief' aandacht voor Moonfish, een NFS server voor RISC OS. Het feit dat de A9home compatibiliteitswebsite verder verbeterd is. Excel import en export voor APDL's spreadsheet 'Schema2'. Verder is er ook aandacht voor verbeteringen in de open source browser Netsurf.

In het bericht wordt verder aandacht geschonken aan CleanBar, een hulpmiddel om snel applicaties te stoppen. Hiernaast wordt er aandacht geschonken aan diverse nieuwe versies van handige utilities, hierbij gaat het om: TextSeek, Bazound, meDDle, Avalanche, BeebIt, WebTotals en FreeMem.

The Iconbar heeft geen vaste naam voor hun 'kort nieuws' berichten, deze keer gaat het bericht door het leven als 'Rounding Up Februari', het bericht is overigens ook korter dan de tegenhanger op Drobe. Naast nieuws dat reeds ter sprake is gekomen bij de samenvatting van het korte nieuws op Drobe heeft men verder ook nog aandacht voor een driver voor een USB radio, de aanbiedingen van RISC OS dealer CJE Micros en de kortingsactie van RISCOS Ltd voor RISC OS Adjust die van 1 maart t/m 17 maart loopt.

Men heeft overigens op The Iconbar zelfs 2 berichten die 'kort nieuws' bevatten, het 2e bericht gaat door het leven onder de naam 'Your early February Catch-up Linkfest' en heeft ondermeer aandacht voor ROTunes - Paul Vigay's iTunes clone, DrawToSprite - een applicatie om Drawbestanden om te zetten naar Sprite-, BMP- of GIF-formaat en WebGen - een applicatie om een HTML thumbnail gallery te maken.


En zo zijn weer weer aan het eind gekomen van deze riscynieuws.net, in deze uitgave onder andere aandacht voor het feit dat het inmiddels al weer 7 jaar geleden is dat RISCOS Ltd opgericht is en natuurlijk ook aandacht voor de Wakefield show - de belangrijkste RISC OS show sinds Acorn Computers Ltd opgehouden heeft te bestaan.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis