Zomertijd perikelen
door Henri Derksen

Ook zo'n hekel aan elk (half) jaar de (computer-)klokken weer gelijkzetten vanwege het begin of einde van de zomertijd?

Een manier om het aantal van 2 x per jaar naar 1 x per jaar terug te brengen is door in de applicatie !Alarm bij Setup te kiezen voor: Switch between GMT and BST automatically. Maar dat komt wel elk jaar terug, met vooral de hindelijke eigenschap dat het omschakelpunt dan naar de maandag i.p.v. de zondag is verschoven.

Een betere oplossing werd mij aangereikt door Simon Voortman die het weer van Jan Jaap van der Geer had ontvangen, waarvoor onze dank. Zet dat "Switch between GMT and BST automatically" UIT, maar cre-eer wel 2 nieuwe repeating (=herhalende) alarmen.

Set Alarm
2:00 am
Sun, 26th March 2006
Message *CONFIGURE BST
Task Alarm
Repeating Alarm
or on the last Sunday
of every twelfth month

de 2e wordt dan:

Set Alarm
3:00 am
Sun, 29th October 2006
Message *CONFIGURE GMT
Task Alarm
Repeating Alarm
or on the last Sunday
of every twelfth month

En je hebt er bijna nooit meer werk aan, nou ja af en toe de klok gelijk zetten vanwege afwijking in de secondes. En als je toch bezig bent is onderstaande ook eens te ovewegen:

SET Alarm$Options -timeout "10" -weekwork 62 -format

"%wk %we %dn %dy-%mn-%ce%yr %24:%mi.%se %tz"

%wk is het weeknummer zoals op vele kalenders staat. %dn is het dagnummer vanaf 1 januari van een jaar. Handig voor computerzaken die op dagnummer werken, zoals b.v. een nodelijst voor Fidonet en AcoNet. %tz is de tijdzone zodat je kunt zien of het in- of uit-schakelen van de zomertijd goed is gegaan.
Hint: in *Status moet de timezone op +01:00 staan om MET (midden Europese tijd) te krijgen.

Het klokgelijkzetmoment (=begin en einde zomertijd, (wintertijd bestaat niet ;-)) is ook een mooie gelegenheid om de aardlekschakelaar in de meterkast te testen. Je moet al die klokken (o.a. video) immers toch al gelijk zetten.

!Alarm kent alleen first, second, third en last, maar mist wel de mogelijkheid om voor een 4e te kiezen, b.v. in een maand met 5 dezelfde dagen. HCC Arnhem b.v. houdt haar bijeenkomsten altijd op de 4e woensdag van de maand. In maart 2006 waren er 5 woensdagen, en dan kun je alleen voor last kiezen, en dan krijg je dus die melding een week te laat ;-(. Iemand nog een idee om dit op te lossen, anders dan vooraf een kalendertje maken zoals ik nu al steeds vooraf rondstuur?

Succes met een ieders klokperikelen.

Groeten van Henri,
die na een halve eeuw nog steeds wel bij de tijd is, maar zich moeilijk aan de tijd kan houden ;-).