riscynieuws.net
van ons aller Kees Grinwis

Welkom bij riscynieuws.net editie 57 - u leest nu het vierde nummer van de 7e jaargang. In deze editie, die net voor de Wakefield Show verschijnt, aandacht voor onder meer de A9home en ArtWorks, hiernaast is er natuurlijk aandacht voor de Wakefield Show.


Hoewel de A9home nog steeds niet publiek te verkrijgen is, wordt er gelukkig wel hard gewerkt aan dit product dat al weer bijna 1 jaar geleden voor het eerst is gepresenteerd. Er werd toen echter wel aangegeven dat de computer nog volop in ontwikkeling is en dat men zich nog niet kon uitspreken over wanneer het systeem voor iedereen te koop is. (Hoewel het inmiddels al wel mogelijk is voor ontwikkelaars om zo'n A9home te kopen).

Op The Iconbar is te lezen dat de A9 (dus niet de A9home) voorzien wordt van Bluetooth, op de komende Wakefield Show zal men een proof-of-concept tonen van deze uitbreiding. Hoewel deze feature niet voor de A9home gemaakt is, heeft Advantage Six echter wel alle rechten op de onderliggende code. Als er echter voldoende belangstelling bij de A9home gebruikers aanwezig is, dan kan men deze mogelijkheid verder uitwerken en aanbieden als een upgrade voor (bestaande) A9home gebruikers.

In hoeverre de A9home zelf te koop zal zijn vanaf de Wakefield Show is helaas nog niet bekend gemaakt, we zullen deze Show dus geduldig af moeten wachten. Ik hoop echter wel dat ik in de volgende riscynieuws.net mag mededelen dat deze nieuwe RISC OS computer publiek beschikbaar is.

Op Drobe is overigens ook te lezen dat RISC OS 4.42 die afgelopen maand uitgeleverd is aan de A9home test-gebruikers een 32-bit SharedCLibrary bevat die C99 functionaliteiten heeft. Met deze aanpassing komt eindelijk een einde aan de onduidelijkheid over de verschillende versies van de SharedCLibrary voor de gebruikers van de A9home computer.

Het is overigens ook de bedoeling dat deze SharedCLibrary meegeleverd zal gaan worden met Select 4, zodat ook Select gebruikers kunnen profiteren van het werk dat door RISCOS Ltd verzet is. (In Select 4 is het dan niet meer nodig om Castle's module in te laden...)


ArtWorks zal bij de lezers van riscynieuws.net geen onbekende zijn, het vectortekenpakket dat initieel ontwikkeld is door Computer Concepts en inmiddels al weer een aantal jaren door Martin Wuerthner verder verbeterd en uitgebreid wordt. Op Drobe is te lezen dat er op de komende Wakefield Show van ArtWorks een nieuwe versie uitgebracht zal worden. Met deze nieuwe versie is de applicatie aangekomen bij versie 2.6, nieuw in deze uitgifte is het tonen van graduated fills terwijl deze bewerkt worden. Op het moment dat de gebruiker de pijl aanpast die de intensiteit en de richting van de graduated fill aangeeft zal deze direct getekend worden.

Het is de bedoeling dat op de Wakefield Show ook een nieuwe versie van de AWRender module te koop zal zijn. De AWRender module wordt gebruikt om ArtWorks bestanden te tonen in applicaties zoals EasiWriter, Ovation Pro, Impression, PhotoFiler en diverse andere programma's. Versie 2 van deze module zal de transparante mogelijkheden van ArtWorks 2 gaan ondersteunen, waardoor software van derden de ArtWorks tekeningen precies zoals ArtWorks zelf zal kunnen afbeelden.

De nieuwe versie van ArtWorks zal op de Show getoond worden op A9home en Iyonix computers.

Door Philip Pemberton is er inmiddels ook een Wiki opgezet die geheel gewijd is aan het vectortekenpakket ArtWorks. Philip is al weer enige jaren gebruiker van ArtWorks en realiseerde zich dat er geen gemakkelijke manier was voor gebruikers van deze applicatie om hints, tips en dergelijke uit te wisselen.

Voor de mensen die niet bekend zijn met het fenomeen Wiki, hier een korte uitleg: Een Wiki is een website die bewerkt kan worden door alle internetgebruikers. Op deze manier kan een pagina die gemaakt is door een bepaalde gebruiker door deze of een andere gebruiker bijgewerkt kan worden. Op die manier kunnen fouten of artikelen verbeterd worden. Verder hoeft de gebruiker geen HTML te kennen, hoewel men wel Wikicode moet kunnen begrijpen - dit is echter nog gemakkelijker dan HTML.

Voor het bewerken van de Wiki moet men zich overigens wel registreren, dit is om te voorkomen dat SPAMMERS de Wiki volzetten met links naar onzinnige sites e.d.

De huidige Wiki is te bereiken op het adres http://awwiki.philpem.me.uk/ en maakt gebruik van de Wiki die gemaakt is door het MediaWiki project.


Aanstaande zaterdag, 13 mei 2006, wordt de Wakefield RISC OS computer Show gehouden. Op Drobe is een voorimpressie te vinden van de presentaties die gehouden worden op die dag.

De agenda ziet er als volgt uit:

Hopenlijk is de presentatie van Advantage Six vergezeld van de publieke release van de A9home en wordt de datum van Select4 ook bekend gemaakt. Maar het een en ander blijft natuurlijk koffiedik kijken. Op Drobe is overigens per presentatie (m.u.v. die van Qercus) al een korte beschrijving te vinden.

Volgens Chris Hughes, de organisator van de Show, zal iedere presentatie ongeveer drie kwartier duren. Voor diegenen die naar Wakefield afreizen: De toegang voor de presentaties is gratis voor bezoekers van de Show, maar er zullen slechts 80 stoelen beschikbaar zijn.


Op het Unix (BSD/Linux) platform zijn er de vi vs. emacs discussies, maar ook onder RISC OS kennen we de discussies over welke teksteditor het beste is. Het gaat dan echter over andere editors, namelijk Zap en StrongEd - hoewel er ook een versie van VI in de vorm van VIM (Vi IMproved) voor RISC OS beschikbaar is.

Op Drobe is een artikel geplaatst dat waarin uitgelegd wordt hoe men Lua scripts kan gebruiken vanuit StrongEd. Men heeft echter wel ten minste StrongEd 4.67b3 en RiscLua 3.41 nodig. In het artikel worden diverse voorbeelden gegeven van Lua scripts die met StrongEd samenwerken, aan de hand van deze voorbeelden is het mogelijk om zelf scripts te gaan maken. Dat enige kennis van Lua noodzakelijk is, mag de lezer uiteraard niet verbazen.

Overigens is Lua niet de enige taal die gebruikt kan worden voor scripts die samenwerken met Lua, ook BBC-BASIC en awk en diverse andere talen worden ondersteund.


En zo zijn we al weer aanbeland bij het einde van deze riscynieuws.net, op dit moment was er nog weinig schokkend nieuws te melden. De Wakefield Show gaat er echter aankomen en wellicht dat we van deze Show mooi nieuws mogen vernemen. In de tussentijd kunnen liefhebbers van de StrongEd editor gaan experimenteren met de Lua script-mogelijkheid die uitgelegd is op Drobe.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis