Big Ben Club CD 5
een toelichting door Bob Brand

Het is alweer twee jaar geleden dat de laatste Big Ben Club CD is uitgekomen. Een goede traditie moet je natuurlijk voortzetten, dus werd het langzamerhand weer tijd voor een nieuwe club-CD.

Net als de vorige keren is deze CD samengesteld door Kees Grinwis, met medewerking van Peter van den Berg, Bob Brand, Charles Deckers, Henri Derksen, Johan Kruize, Court Smit en Dick Tanis.
De grootste nieuwigheid dit jaar is een complete index van alle nummers van de *Asterisk (en *Asterix zoals ons clubblad in de eerste jaren heette), helemaal terug tot *Asterix 1.01 van mei 1983. Dus als je een oud artikel zoekt over bijvoorbeeld de oprichting van de Big Ben Club of BasiCode op de BBC computer, dan kun je nu achterhalen in welke *Asterisk dat ook al weer stond.

Net als de voorgaande keren (zie de artikelen in *Asterisk 20.05 [mei 2002] voor CD 3 en *Asterisk 22.05 [mei 2004] voor CD 4) was het ook dit keer weer een proces van hard werken. Allereerst was daar dus het maken van de index van alle *Asterisken. Alle medewerkers moesten daarvoor diep in hun kast met de oude papieren exemplaren duiken. Vervolgens elkaars lijsten controleren en spelvouten verbeteren. Waarna Kees Grinwis het geheel in een makkelijk te hanteren HTML versie heeft gegoten. Maar ook versies in CSV en Eureka formaat zijn aanwezig zodat iedereen de index in z'n favoriete database of spreadsheet kan laden en de zoek- en sorteer functies daarvan kan benutten.

Tegelijkertijd is er hard gezocht naar de nieuwste en laatste versies van de free- en shareware die op de vorige CD's stonden en naar nieuwe software die ook nuttig is voor de clubleden. Nieuw dit jaar is dat de index van de software nu ook waar mogelijk een link bevat naar de website(s) waar nieuwe versies te vinden zijn.

En net als voorgaande keren resulteerde dit uiteindelijk in een release candidate van de definitieve CD. Die vervolgens door alle testers grondig onderzocht is, waarna er toch weer het één en ander veranderd en verbeterd diende te worden. Ook dit is een paar keer herhaald en op het moment van schrijven is de CD dus zo perfect als we hem kunnen maken. Op dit moment is er dus nog geen lijst van errata bekend.

Wat staat er dit keer op?

Net als de vorige CD is alles op deze CD gewoon te benaderen via de RISC OS filer. Maar er is ook weer een HTML interface die je kunt starten door applicatie !InhoudCD5 te starten. Deze applicatie kijkt of er al een versie van David Pilling's SparkFS en een browser aanwezig zijn.

Zo niet, dan start !InhoudCD5 een read only versie van SparkFS voor degenen die niet de volledige versie hebben van dit programma. (Deze versie van SparkFS kan alleen uitpakken. Om files te comprimeren, dus in te pakken, is de volledige versie van SparkFS nodig die hier te koop is. Maar op de CD staan ook diverse freeware programma's waarmee je files kunt comprimeren.)

Voor de mensen die geen browser op hun systeem hebben start dit programma ook een file only versie van de browser Fresco op. Deze versie van Fresco kan alleen files tonen. Je kunt er dus niet mee op het Internet surfen. Maar op de CD staan diverse browsers waarmee dat wel kan (in directory $.Software.Internet.Browsers). Deze versie van Fresco is echter klein genoeg om nog op een Archimedes, A5000 of vergelijkbare machine met ARM3 (of zelfs ARM2) en minimaal 4MB aan geheugen gebruikt te kunnen worden.

De read only versie van SparkFS is speciaal voor de CD beschikbaar gesteld door David Pilling. De functies van de HTML interface zijn te gebruiken met deze twee programma's, maar een volledige versie van Fresco (2.13) is aan te bevelen. De HTML interface probeert de RISC OS filer interface te imiteren: het sluit-ikoontje op de ,titelbalk' in de window zelf sluit dat venster en opent het voorgaande. Het resize-ikoontje probeert de directory waar de files in staan te openen in een gewone filer window.

De hele inhoud beslaat uit:

We hopen dat jullie veel plezier zullen beleven aan deze CD,
Namens alle medewerkers, Bob Brand.