riscynieuws.net
alle nieuws door Kees Grinwis

Welkom bij alweer de 58e editie van riscynieuws.net, jaargang 7 - nummer 5. In deze editie is er uiteraard aandacht voor de Wakefield Show en de A9home - die laatste is nu namelijk voor alle belangstellenden te koop. Verder is er nieuws over diverse emulatoren die alleen een computer met RISC OS kunnen emuleren (hetzij een RiscPC, danwel een computer uit de Archimedes serie). Ik wens u alvast veel leesplezier toe...


Zelfs een elektronisch medium dat niet dagelijks verschijnt zal zo nu en dan achter de feiten aan lopen. Zo was de vorige riscynieuws.net nog maar 1 dag de deur uit richting de redacteur van de *Asterisk, toen - nog voor de Wakefield show - er op Drobe een bericht geplaatst werd dat de langverwachte A9home eindelijk voor de normale gebruiker beschikbaar is.

Voor de volledigheid hier toch nog een aantal technische details van dit product. De computer maakt gebruik van een 400MHz ARM9 en is voorzien van een 40 GB harde schijf. Verder is de machine voorzien van 128MB SDRAM geheugen en heeft de gebruiker de beschikking over 8MB video RAM. Het apparaat heeft 2 PS/S poorten (toetsenbord en muis), 4 USB poorten, een 100MBit netwerk aansluiting en een audio-uitgang. Ook is er een seriële poort aanwezig, die overigens nog niet goed werkt - hiervoor zullen we dus waarschijnlijk op een upgrade moeten wachten.

De machine maakt gebruik van een 32-bits versie van RISC OS Adjust. Verder is het de bedoeling dat er in de toekomst ook Select versies voor deze computer uit zullen gaan komen, waarvoor overigens gewoon een Select abonnement afgesloten zal moeten worden. Hoewel de Adjust versie van RISC OS goed werkt zijn er nog wel problemen met het printen (32 bit printer drivers).

De A9home is door zijn compacte omvang uitstekend te gebruiken als een verplaatsbare RISC OS computer (waarbij de eigenschappen van een portable computer vrijwel geheel gehaald worden, verplaatsbaar is dus een understatement...) Voor het uitwisselen met andere RISC OS computers is men overigens aangewezen op de netwerkaansluiting of de USB poorten, een ingebouwde CD-ROM speler of diskettestation ontbreken.

Uiteindelijk zal er 603 UKP voor de machine betaald moeten worden, dit is inclusief verzendkosten (binnen Groot-Brittannië) en BTW.

Op Drobe is verder te lezen dat er voor de A9home een inofficiële e-mail lijst aangemaakt is. Op deze lijst kunnen bezitters van deze computer en mensen die extra belangstelling voor de A9home hebben discussiëren over problemen die men met de nieuwe RISC OS computer heeft. Verder is de lijst ook bedoeld voor het uitwisselen van hints en tips. (Inmiddels is er overigens door Advantage Six ook een e-mail lijst opgezet - deze is uiteraard wel officieel)

Om te voorkomen dat de lijst overdreven vervuilt heeft men een aantal regels opgesteld voor de berichten op deze lijst. Zo moeten de berichten on-topic zijn, d.w.z. over de A9home gaan, moeten de berichten niet te lang worden en wordt men geacht zich te gedragen.


Naast een nieuwe RISC OS computer is er van de VirtualRiscPC emulator (VRPC) ook een nieuwe versie uitgebracht door VirtualAcorn, de distributeur van deze applicatie. Op Drobe is te lezen dat het hierbij gaat om een versie die de StrongARM processor emuleert, de andere versies emuleerden namelijk een ARM7. De StrongARM versie is overigens niet significant sneller dan de eerdere versies, maar is vooral bedoeld om programma's te kunnen draaien die gebruik maken van de extra mogelijkheden van een StrongARM processor.

De nieuwe versie is verder voorzien van een snellere emulatie van de VIDC graphics chip die aanwezig is in alle RiscPCs en de emulatie van de graphics is verder uitgebreid met ondersteuning van niet-standaard beeldformaten.

Verder is er gewerkt aan een betere versie van HostFS, het opslagsysteem heeft nu namelijk ondersteuning voor 'mount points'. Door deze uitbreiding is het gebruik van verwisselbare media (zoals bijvoorbeeld USB sticks) vanuit VRPC gemakkelijker gemaakt.

Voor VirtualRPC-AdjustSA moet de gebruiker 119 UKP + verzendkosten betalen, upgrades zijn ook beschikbaar. Indien men reeds eigenaar is van VRPC-Adjust kost de upgrade 30 UKP + verzendkosten en voor gebruikers van VRPC-SE wordt een bedrag van 79 UKP + verzendkosten in rekening gebracht.

Er is (helaas) nog steeds geen publiek beschikbare versie van de MacOS X/PowerPC versie van VirtualRiscPC beschikbaar. Net als de A9home werd ook van deze toepassing een pre-productie versie getoond op de vorige Wakefield Show. Blijkbaar is het aanpassen van de processor core een gemakkelijkere taak dan het correct poorten van de emulator naar een ander besturingssysteem en een andere processor.


Natuurlijk was er ook weer de traditionele Wakefield Show, met een enigszins gewijzigde agenda voor wat de presentaties betreft (t.o.v. het schema dat in de vorige *Asterisk genoemd was). Op deze show werd vorig jaar voor het eerst de A9home gepresenteerd en nu 1 jaar later is de machine te koop op dezelfde Wakefield show.

Op The Iconbar is er een verslag van de Wakefield Show te lezen, in het artikel wordt ondermeer ingegaan op de diverse presentaties. Zo is er een verslag van de presentatie van Advantage Six, deze gaat -uiteraard- in op de getoonde A9home computer. De gebruikers konden de Bluetooth functionaliteit in actie zien, deze werd namelijk gedemonstreerd d.m.v. een 'laser' toetsenbord. Verder waren er diverse andere varianten van de A9home in actie te zien, waaronder een computer met ingebouwde GSM mogelijkheid.

Ook RISCOS Ltd was aanwezig, met een pre-productie versie van Select4, tijdens het opstarten toonde het scherm 'Select 4pre8 (26 bit)." Volgens Paul Middleton maakt men nu gebruik van een gemeenschappelijke basis, vanaf deze broncode worden dan de versies voor de A9home, de RiscPC en de A7000 gemaakt - deze zou ook als basis kunnen dienen voor een Iyonix versie van Select. (Die overigens nog niet in aantocht is...)

Er werd verder aangegeven dat alleen de RiscPC en A7000 in aanmerking komen voor ROM-updates, andere computers (namelijk de R7500, Mico en Omega hebben eigen modulen nodig en kunnen alleen via een soft-load van een nieuwe RISC OS versie worden voorzien.

Select4 is voorzien van diverse nieuwe mogelijkheiden, waaronder het automatisch detecteren van de monitor opties - als de hardware in de computer en monitor dit ondersteunen uiteraard.

Voor het geval men geïnteresseerd is in een uitgebreider verslag van de lezingen van RISCOS Ltd, in het artikel zelf staat overigens een uitgebreider verslag van de lezing die door Paul gehouden is.

Ook John Cartmell, de uitgever van Qercus was aanwezig. Hij vroeg de aanwezigen of ze de tomaten al klaar hadden :-) en gaf aan dat het niet verschijnen van nieuwe nummers zijn eigen fout was.

Een combinatie van experimenten met het blad en ziekte hebben er voor gezorgd dat er nog geen nieuwe nummers uitgekomen zijn. Toch zullen de nummers 277 en 278 binnenkort moeten uitkomen, in nr. 278 zou er dan een extra verslag van de Wakefield show moeten staan. We wachten dus in spanning af...

In het artikel zijn verder een groot aantal foto's opgenomen en is er een verslag van de sfeer op de show zelf. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in nog meer shownieuws, ook Drobe heeft natuurlijk een verslag geplaatst van de belangrijkste RISC OS show - in de bekende stijl van Drobe, dat kan natuurlijk niet missen. :-)


Op Drobe is ook een artikel geplaatst over een emulator, het gaat hierbij echter niet om een andere versie van VirtualRiscPC. In dit geval gaat het om een poort van ArcEm naar Amiga OS 4, ArcEm is een open source Archimedes emulator die voor diverse platformen beschikbaar is (zoals de Apple Mac OS X, Linux en Windows computers). Gebruikers van een computer voorzien van een recente versie van de Flash plugin, zoals Apple Mac OS X of Windows systemen, kunnen zelfs een filmpje bekijken waarin de emulator gepresenteerd wordt.

De desktop komt op de 800MHz Amiga computer overigens enigszins schokkend over, maar volgens het artikel komen Archimedes spelletjes wel goed cq. beter tot hun recht.

Naast het artikel waarbij aangegeven wordt dat de emulator gepoort is, is er op Drobe ook een artikel waarin te lezen is hoe ArcEm tot stand gekomen is. Ook wordt er in dat artikel ingegaan op de beweegredenen van Chris Young om ArcEm te porten. (Hij had namelijk Archie geprobeerd te draaien binnen de DOS emulator DOSBox, maar dit was geen succes omdat het een uur duurde voordat de RISC OS 3.11 desktop te gebruiken was).


En zo zijn we weer aangekomen bij het einde van de 58e uitgave van riscynieuws.net, met daarin nieuws van Wakefield en natuurlijk de A9home.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis