Wakefield RISC OS show
bezocht door Henri Derksen

Zeven jaar geleden ben ik eens naar de Acorn en RISC OS show in Wakefield in Engeland geweest samen met Simon Voortman en Lody Sonneveld. Zie wat dat betreft het verslag van die reis in de *Asterisk van juni 1999 nummer 17.05.

Ik wilde al langere tijd weer eens een keer gaan, en elk jaar was er wel wat, of had ik weinig nodig, of je kon goed terecht op de RISC OS Expo in Nieuwegein.
Nu die laatste show niet door gaat en daarvoor in de plaats RISC OS Ltd een veel kleiner evenement onder de naam "Dutch RISC OS Summer Road Show" ging organiseren, ben ik eens gaan vergelijken wie er op beide evenementen aanwezig zouden zijn. Ja "zouden", want er wil nog wel eens wat veranderen. Om ook anderen daarvoor te interesseren heb ik ook op AcoNet een berichtje met exposanten geplaatst. Hier komt het nogmaals voor hen die dat bericht gemist hadden:

Deelnemers Wakefield.uk 2e zaterdag 13-05-2006 10:00 - 17:00 uur.

Bron: <URL:http://www.wakefieldshow.org.uk/exhib.shtml>

Deelnemers Dutch RISC OS Summer Road Show Nieuwegein.nl

3e zaterdag 17-06-2006 10:00 - 16:00 u.

Bron: <URL:http://www.bigbenclub.nl/shows/index.html>

<URL:http://www.riscos.com/news/news_items/PR270406.htm>

En zie toch een belangrijk verschil in aantal.

Ik heb bijna alle stands vluchtig bekeken, maar een aantal zeer intensief gesproken. Juist om vragen te stellen en hard- en soft-ware aan te schaffen en/of te vernieuwen. Uiteindelijk heeft zich slechts een andere persoon gemeld die ook wel meewilde, namelijk student Dick Tanis uit Nijmegen. En als verrassing kon ik een veel scherpere prijs bedingen voor een 2 persoons binnenhut met douche en toilet en de auto mee, dan eerst met een 4-persoons buitenhut het geval zou zijn geweest. Voor Euro 218,00 mochten we van Rotterdam Europoort naar Hull en terug 2 x 378 km meevaren met auto en gebruik van hut.

Bewust had ik geen (dure) maaltijden geboekt, maar de lunch en ontbijt met eigen meegenomen voorraad voorzien. Met ook nog eens een gering brandstofverbruik op ruim 500 km autorijden van Arnhem naar Wakefield en terug, was het een aantrekkelijke tocht. Voorafgaand aan vertrek thuis warm gegeten, 's avonds met de auto de boot op in een zeer steile helling om op Deck 7 te parkeren. Daarna even gelunched en toen naar het manoeuvreren in de haven tijdens de afvaart gekeken. En koud dat het was op dat dek, terwijl we in de auto nog hadden zitten puffen bij ruim 25 graden onderweg op de A15. Aan dek kwamen we ook nog een bekende van BBClub Regio Rijswijk tegen die met z'n vriendin ook op weg was naar Wakefield. En dat wisten we van te voren niet van elkaar, wel grappig.
De avond prima doorgebracht bij een drankje en levende muziek, licht geslapen, en de volgende morgen op ons gemak om 08:00 uur van boord en de 100 km naar Wakefield gereden, alwaar de show op de bekende locatie om 10:00 uur lokale Engelse tijd zou beginnen.

Het was wel even wennen om voor het eerst in Engeland zelf links te rijden. Het vergt wat meer inspanning op rotondes en kruispunten, maar leert best wel snel. Het scheelt enorm wanneer je van te voren enig huiswerk doet met het maken van aandachts-, boodschappen- en vragen-lijstjes. Een plattegrond van de route naar Wakefield, en van de stands op locatie is daarbij onontbeerlijk. Die kun je dan ook prima van het internet betrekken.

Keurig in de rij gewacht tot je een kaartje kon kopen en toen naar binnen en rondkijken. Eerst alle vragen en aankopen afgehandeld en daarna nog even rondlopen voor nadere detail-informatie over het een en ander. Op zo'n show kom je toch veel sneller aan je antwoorden, dan per moeizame e-mail het geval is.

Behalve de bekende veel voorkomende grote standhouders, waren er natuurlijk ook publiekstrekkers, zoals de verkoop van de A9, de Updates van vele softwarehuizen zoals Virtual Acorn met VARPC Adjust en 3 ge-emuleerde processoren (ARM7, 7500 en StrongARM), R-Comp, Artworks, het Acorn Domesdayproject, BBC IDE Harddisk, Charity stall en vele anderen. Helaas moest een Nederlandse dealer en hard- en softwarehuis wegens ziekte van medewerkers verstek laten gaan. Maar daarvoor in de plaats had men een creatieve oplossing gevonden in de vorm van een meeting point.

Het stellen van vragen aan ontwikkelaars van hard- en software vind ik toch we een heel belangrijke mogelijkheid van deze show, en is voor mij een reden om te overwegen toch weer wat vaker te gaan, mede gezien het scherpe reistarief wat ik had weten te realiseren. Zo kreeg ik antwoorden op vragen over de UniPod, de A9, Virtual Acorn die ik maar gelijk geupgrade heb en kon ik m'n ei kwijt bij de ontwikkelaars van de NetSurf webbrowser. Als meer leden zoiets zouden doen, dan is het gewenste product ook eerder in een optimaal stadium.

Met een voldaan gevoel reden we om 15:18 uur rustig weer 100 km van Wakefield richting Hull waar we bij de een na laatste afrit nog even de plaatselijke MacDonalds hebben bezocht, waar alleraardigst personeel ons van onze laatste Engelse munten verloste. Die kun je immers niet inwisselen voor Euro's bij de banken.

Vervolgens weer aan boord gereden, ons rustig laten vermaken, beter geslapen, en zondagmorgen vroeg weer in Rotterdam van boord gereden. Rustig de lange rit naar Oost Nederland gedaan. Met nog een koffiestop in Tiel was onze computeruitstap in Elst Gelderland om +/- 11:00 uur als zeer geslaagd afgesloten. Dick Tanis en ik kunnen iedereen aanraden om een bezoek aan Wakefield te ondernemen. En voor wie moeite met organiseren heeft, die mag z'n vragen aan mij stellen. Ondertussen bereiden we ons voor op de komende Big Ben Club en HCC RISC OS bijeenkomsten, en niet te vergeten de "Dutch RISC OS Summer Road Show" georganiseerd door RISC OS Ltd op zaterdag 17 juni 2006 in Nieuwegein.

Het zou mooi zijn als een ander actief persoon of groepje weer een ouderwetse "Landelijke Dag" van alle RISC OS en Acorn gebruikers in Nederland en gasten uit België en Duitsland in het najaar van 2006 kan organiseren? Voor nu bedankt voor het lezen, en laten we met z'n allen actief blijven zolang het nog kan. Onze hardware staat dat zeker toe en uw grijze processor vaart er wel bij.

Tot weder-mails/-ziens,
Met een vriendelijke groet van Henri Derksen.