riscynieuws.net
van ons aller Kees Grinwis

Welkom bij riscynieuws.net - voor u ligt het 6e nummer van jaargang zeven. Inmiddels zijn we al weer aanbeland bij het 59e nummer van deze rubriek. In dit nummer aandacht voor de RISC OS Summer Roadshow die, op 17 juni, gehouden is in Nieuwegein.


Hoewel het als WK nieuws niet echt relevant meer is, de wereldkampioenschappen voetbal in Duitsland zijn al weer bijna afgelopen, heeft MW-Software hier een aardige actie aan gekoppeld, zo was te lezen op The Iconbar. Namelijk korting op hun vlaggeschip, ArtWorks, als u weet welk team de finales haalt. Haalt te gekozen team de kwartfinale, dan kreeg men 10% korting - heeft het gekozen team de kanpioenschappen gewonnen dan krijgt men zelfs 50% korting.

Ook nu geldt dat een rubriek die slechts 10 keer per jaar uit komt achter de feiten aan loopt, men kon namelijk slechts meedoen met deze actie tot dat het gekozen team de eerste wedstrijd gespeeld had - inmiddels hebben alle teams de eerste wedstrijden er op zitten en zijn er zelfs al teams op weg naar huis. Omdat het een leuk initiatief is heb ik er echter toch aandacht aan gegeven.


Op 17 juni was er weer de jaarlijkse RISC OS Show in Nieuwegein, dit keer niet georganiseerd door de Big Ben Club, maar door RISCOS Ltd. Op deze beurs waren ondermeer de Nederlandse RISC OS dealer XAT, Castle Technology, de Belgische RISC OS gebruikers groep 'riscos.be', de Big Ben Club zelf, RISCOS Ltd, Archive Magazine en Icon Technology aanwezig.

De publiekstrekker van de show was natuurlijk de A9 Home van Advantage Six, die te koop was bij CJE Micros. Deze werd verder ook gepresenteerd door de HCC RISC OS gg die de uitvoer hiervan op een groot scherm lieten zien. Deze computer, die voorzien is van een 32-bit versie van RISC OS Adjust is zo klein dat deze in het tasje bij de beamer past - de eigenaar van de beamer was hier zo gecharmeerd van dat hij ook een A9 gekocht heeft om altijd bij de hand te hebben (als hij de beamer bij zich heeft natuurlijk...)

(hier moet ergens een A9 Home te vinden zijn, maar waar? - achter die hand misschien?)

Omdat de A9 zelf geen mogelijkheid heeft tot het verwerken van externe opslagmedia is men afhankelijk van USB-sticks die compatibel zijn met de computer (al dan niet in combinatie met het los te verkrijgen Win95FS) - het enige alternatief is het gebruik van de ingebouwd 100MBit netwerk aansluiting. Op de show was echter ook een externe CD-drive beschikbaar met de bijbehorende driver voor de A9 Home. Ook werd Aemulor als optie aangeboden, zodat het mogelijk is om veel oude 26-bit applicaties op de 32-bits A9 Home te blijven gebruiken.

Foto's van de show en een beschrijving van de RISC OS Summer Roadshow, in het Engelse uiteraard, is ook te vinden op Drobe.

De A9 Home was overigens niet het enige RISC OS artikel dat vers van de pers aangeboden werd, de Belgen en de Nederlanders hielden namelijk ook nog een soort wedstrijdje vertalen...


Op de nieuwsgroep comp.sys.acorn.announce was namelijk te lezen dat de Belgische gebruikersgroep RISCOS.be namelijk de applicatie Ovation Pro, van David Pilling, geheel in het Nederlands vertaald had en deze voor 15 euro op de RISC OS Summer Roadshow beschikbaar gingen stellen.

Frank Vandekerkhove merkte namelijk tijdens het gebruik van zijn A9 Home (waarvan hijzelf een beta-tester geweest is) dat vrijwel alle software alleen in het Engels beschikbaar is. Voor hemzelf was dat geen enkel probleem, maar als men RISC OS buiten Groot-Britannië willen promoten moeten we voor vertalingen van de diverse applicaties zorgen.

In het bericht geeft hij verder aan dat het niet per definitie een taak van 'ons' is, maar misschien ook wel van hemzelf. Het gevolg van deze denkwijze is een aantal maanden werk, maar uiteindelijk ook een compleet vertaalde Ovation Pro applicatie. Deze vertaling is uitgebracht op de show die zaterdag 17 juni in Nieuwegein gehouden is.

Meer informatie over het project dat tot doel had het vertalen van Ovation Pro in het Nederlands is te vinden op de website van RISCOS.be.


Zoals eerder aangegeven was het echter een wedstrijdje vertalen tussen de Nederlanders en de Belgen, wat hebben de Nederlanders dan op de Show voor vertaling aangeleverd?

Ook in dit geval is er op de nieuwsgroep 'comp.sys.acorn.announce' een bericht verschenen, in dit geval gaat het over de vertaling van RISC OS Adjust in het Nederlands - dit bericht was afkomstig van ondergetekende. (Niet dat dit erg vreemd is, Dick Tanis en ik hebben namelijk ook al de vertalingen gemaakt voor RISC OS 3.5 t/m 4.0 en hebben de vertaling die ooit door ECD Computers bij de A5000 meegeleverd werd namelijk verder afgewerkt en verbeterd - deze vertaling is natuurlijk die van RISC OS 3.1)

Bezoekers van de show konden gratis een diskette krijgen waarop de installatie voor de vertaling van RISC OS Adjust staat, deze diskettes werden overigens uitgegeven door de werkgroep 'Acorn-NL' van de Big Ben Club. De vertalingen van de eerdere RISC OS versies - die van 3.1 t/m 4.0 zijn overigens ook te vinden op Big Ben CD 5 bij de club-software.

Voor diegene die geen diskette meegenomen hebben op de show, of geïnteresseerd zijn en zelf niet naar de show konden komen, op de website van Tabsoft zijn alle vertalingen van RISC OS 3.1 t/m 4.0 en RISC OS Adjust 26-bit terug te vinden.

De vertaling is overigens niet geschikt voor de RISC OS Adjust versie die meegeleverd wordt met de A9 Home, dat komt omdat deze op bepaalde punten anders werkt en verder 32-bits is. Aan een versie voor de A9 Home wordt echter gewerkt en die zal ook binnen enige maanden beschikbaar komen.


Op The Iconbar is te lezen dat het magazine 'RISCWorld' gratis een editie beschikbaar stelt, zodat mensen kunnen zien wat ze krijgen voordat ze een abonnoment nemen. Men gaat er natuurlijk van uit dat lezers van deze gratis editie zo onder de indruk zijn dat ze zich abonneren op RISCWorld.

Het nummer dat gratis door RISCWorld beschikbaar gesteld wordt is het nummer dat in maart 2006 uitgekomen is en is te verkrijgen door het sturen van een mailtje met naam en adres naar subscriptions@riscworld.co.uk.

Het maartnummer bevat onder andere de volgende onderwerpen:

Tot op heden is RISCWorld 6 keer per jaar verschenen, een jaarabonnoment kost 24.50UKP (voor mensen in Europa).


Hoewel deze rubriek vooral aandacht geeft aan nieuws dat direct betrekking heeft op RISC OS is er deze keer ook plaats ingeruimt voor nieuws dat betrekking heeft op ARM Holdings plc of bedrijven die gebruik maken van producten die gebaseerd zijn op de opvolgers van de processor-code die ooit door Acorn Computers Ltd. ontwikkeld is.

Het eerste ARM-gerelateerde nieuws in deze uitgave van riscynieuws.net wordt gemeld door het RISC OS portal Drobe. Volgens Drobe is Intel bezig met het afstoten van de afdeling die verantwoordelijk is voor het ontwerpen en produceren van de Intel XScale processor. Deze actie wordt vooral ingegeven door het feit dat de afdeling waaronder de XScale processor onder valt, die vooral gericht is op communicatie gerelateerde producten, niet voldoende presteert.

Deze stap betekend ook dat de laatste overblijfselen van de overname van de processor afdeling van Digital Equipment Corporation (DEC) bij Intel gaat verdwijnen. De XScale is namelijk gebaseerd op het StrongARM ontwerp dat DEC, in samenwerking met ARM, in 1995 gemaakt heeft.

In hoeverre deze stap gevolgen heeft voor de Castle Iyonix pc is nog niet duidelijk, op dit moment wordt er gebruik gemaakt van een 600MHz XScale. Zolang deze uitgeleverd wordt blijft het mogelijk om deze te gebruiken in de RISC OS 5 machine die Castle al weer enige jaren geleden uitgebracht heeft.

Hoewel Drobe op dit moment nog verder geen nieuws heeft, was op 27 juni (10 dagen na het bericht op Drobe) op Tweakers.net te lezen dat Intel de afdeling voor communicatiechips en embedded processors aan Marvell verkoopt. In dit bericht wordt verder aangegeven dat Intel deze stap genomen heeft om op die manier zich vooral weer op de core-bussiness te kunnen richten.


Uiteindelijk is het de bedoeling dat de transactie binnen vier tot vijf maanden compleet afgerond zal zijn.

Op Drobe is verder ook nieuws over het feit dat ARM een bedrijf overgenomen heeft dat zich bezig houdt met het ontwerpen van grafische processors . Het gaat hierbij om de Noorse onderneming ' Falanx'.

ARM hoopt dat ze baat hebben bij de grafische chips die Falanx ontwerpt onder de naam 'Mali', deze chips zijn in stat om 3D OpenGL beelden te versnellen. Verder is het met deze chips mogelijk om MPEG4 video te decoderen en is er ook nog 2D grafische acceleratie mogelijk.

Mike Inglis van ARM geeft aan dat de grafische markt voor mobiele toepassingen steeds belangrijker wordt voor ARM, men verwacht deze verder ook in te zetten voor automotive en thuistoepassingen. De verwachting is dat de markt voor embedded 3D-hardware zal groeien van 135 miljoen eenheden in 2006 naar 435 miljoen in 2010.


En zo zijn we weer aangekomen bij het einde van de 59e uitgave van riscynieuws.net, in dit nummer aandacth voor verouderd, maar wel grappig nieuws, over ArtWorks. Verder aandacht voor nieuws van de RISC OS Show die in Nieuwegein gehouden is en aandacht voor vertaal projecten en aandacht voor de gratis editie van het RISCWorld magazine. Als laatste aandacht voor ARM gerelateerd nieuws.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis