riscynieuws.net
door Kees Grinwis

Welkom bij de 60e editie van riscynieuws.net, dit is alweer het 7e nummer van jaargang zeven. In dit nummer aandacht voor diverse Castle en Iyonix gerelateerde berichten -waaronder een minder leuk bericht over het CinoDVD project, maar ook aandacht voor een nieuwe poort van de GNU GCC compiler die programma's maakt die met libraries kunnen werken.


Op de Dutch RISC OS Roadshow was het mogelijk om de nieuwe A9home van Advantage Six/CJE Micro's te bemachtingen (tegen een vergoeding uiteraard), maar ook aan de Iyonix van Castle Technology wordt nog steeds gesleuteld. Hierbij gaat het om kleine veranderingen, die mogenlijk zijn omdat diverse aansluitingen op deze computer door middel van een PCI-kaart gerealiseerd zijn.

Op Drobe is te lezen dat de Iyonix pc vanaf nu geleverd gaat worden met een VGA-kaart iot de nVidea FX52 serie, deze kaart bezit onder andere 2 uitgangen - hoewel RISC OS hier op dit moment nog geen gebruik van kan maken. Verder zijn de kaarten ook nog eens 25% sneller en zjn ze voorzien van een DVI-uitgang, ook deze laatste mogenlijkheid wordt door RISC OS nog niet (volledig?) ondersteund.

In datzelfde bericht staat ook dat de toekomstige upgrades van RISC OS 5 niet langer meer gratis zullen zijn. Tot op heden waren de nieuwere edities altijd gratis, maar met versie 5.12 zal dat dus niet zo zijn. Er staat verder te lezen dat Castle bezig zou zijn met het opzetten van een webwinkel waar gebruikers zogenaamde 'tokens' kan kopen, deze kan men dan gebruiken voor het aanschaffen van een upgrade naar RISC OS 5.12. De grootste verbetering in deze versie is overigens het ondersteunen van de FX52 grafische kaart.


Over Castle Technology gesproken, op The Iconbar is te lezen dat er een koper gezocht wordt voor 30% van de aandelen in deze onderneming - die ondermeer de rechten van het RISC OS besturingssysteem in bezit heeft. De verkopende partij is Pattotek Ltd, bij dit bedrijf is Peter Wild CEO. Omdat Pattotek RISC OS niet meer als een hoofdactiviteit ziet zoekt men nu dus een koper voor hun aandeel in Castle.

Peter Wild vindt het jammer om, na 20 jaar lang persoonlijk betrokken te zijn bij RISC OS ontwikkelingen, afscheid te moeten nemen van RISC OS. Maar zoals al aangegeven is het voor Pattotek niet langer een hoofdactiviteit en moet men datgene doen dat het best is voor RISC OS. Toch heeft het management van Castle nog steeds plannen met RISC OS. Hier ligt ook een uitdaging voor de gebruikers om meer inspraak te krijgen in deze plannen. Verder geeft Peter aan dat dit misschien ook een kans is om de inspanningen van RISCOS Ltd en Castle samen te voegen.


We blijven overigens nog even bij Iyonix gerelateerd nieuws, in dit geval is het overigens minder positief nieuws. Op Drobe is namelijk te lezen dat de ontwikkeling van CinoDVD namleijk gepauzeerd is, dit omdat men niet langer denkt dat het project financieel haalbaar is. Volgens de programmeur van de applicatie zullen, Adrian Lees, de te verwachten verkoopcijfers de kosten van de ontwikkeling niet langer meer dekken.

Uitgever Neil Spellings verwacht verder niet dat mensen bereidt zijn om de prijs voor een software RISC OS DVD-afspeler te betalen. Losse DVD-speler zijn immers al te koop voor 50 euro.

Verder is het voor een RISC OS DVD-speler ook noodzakelijk dat de grafische hardware (de VGA-kaart) in staat is om het decoderen af te handelen of dat de computer voldoende CPU-kracht heeft om het decoderen volledige in software af te handelen. Op dit moment in CinoDVD namelijk niet snel genoeg om een DVD af te kunnen spelen, op dit moment behaalde snelheid is namelijk slechts eenderde tot de helft van wat daadwerkelijk nodig is. (Hoewel dit al wel vlugger is wat KinoAmp kan halen is het nog lang niet genoeg voor het afspelen van DVDs)


Sind jaar en dag gebruiken onze RISC OS computers het Acorn Object Format voor uitvoerbare programma's. En hoewel we hier uitstekend mee uit de voeten kunnen heeft dit formaat wel één groot nadeel, namelijk dat het gebruik van gedeelde libraries niet mogelijk is. Deze beperking heeft tot gevolg dat veel applicaties dezelfde libraries individueel (dus per programma) in het geheugen laden. Een veelgebruikte library, zoals UnixLib kan dus al snel 3 of meer keer in het geheugen geladen zijn.

Onder Unix (en Unix afgeleiden/clones) was dit probleem ook aanwezig, en op dit besturingssysteem heeft men dit probleem opgelost dor het Executable and Linking Format (ELF) te ontwikkelen. Met dit formaat is het wel mogelijk om gedeelde libraries te gebruiken. Tot op heden was dit formaat niet beschikbaar voor RISC OS. Maar op Drobe is te lezen dat Lee Noar hier nu een eind aan gemaakt heeft, hij heeft namelijk een (onofficiële) versie van de GNU GCC compiler met ELF-ondersteuning voor RISC OS uitgebracht. Deze GNU GCC met ELF support en de applicatie die nodig is om programma's die in het ELF-formaat zijn aangemaakt uit te voerden zijn natuurlijk ook van zijn homepage te downloaden.


In de vorige editie van riscynieuws.net is aangegeven dat Intel de afdeling voor communicatiechips en embedded processorrs verkocht heeft aan Marvell, deze stap betekend echter niet dat Intel helemaal geen ARM gebaseerde chips meer ontwerpt. Men blijft het Xscale ontwerp namelijk inzetten in de embedded storage categorie en op Drobe is te lezen dat Intel werkt aan een ARM-compatible processor die een kloksnelheid heeft van maar liefst 1.2GHz en daarbij ook nog eens dual-core is - dus 2 cores die elk op 1.2GHz werken.

De IOP342 chip, die deel uitmaakt van dezelfde processor-familie als de IOP321 - de CPU van de Iyonix pc, zal leverbaar zijn in diverse configuraties. De snelste zal dus op 1.2GHz gaan draaien. Er zal verdr een PCI-X en PCI-Express interface aanwezig zijn, een 512MB level 2 cache en 1MB intern geheugen. Verder zal de chip seriële en I2C poorten bevatten.


En zo zijn we weer aangekomen bij het einde van de 59e uitgave van riscynieuws.net, in dit nummer ondermeer aandacth voor de nieuwe VGA-kaart in de Iyonix, de nieuwe GCC die in staat is om ELF-binaries aan te maken en aandacht voor een nieuwe ARM-compatibel Intel Xscale processor.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis