Een RISC OS verrassing uit het zuiden

Hallo allemaal,

Zoals intussen wel algemeen bekend, bezoek ik vele Big Ben Club regio's en andere Acorn en RISC OS clubs in Nederland en BelgiŽ. Dit heeft meerdere voordelen. Naast de sociale contacten die waardervoller worden naarmate je vaker komt, is het vooral ook de techniek en de uitwisseling van onderlinge Acorn en RISC OS kennis die wederzijds voordelen oplevert. Zo heb ik een netwerkprobleem van mijn broer in Amstelveen proberen op te lossen, maar kwam de werkelijk doorbraak van onze noordelijke vrienden uit Drachten. Dat probleem van destijds wil ik in de toekomst nog eens hier behandelen en uitleggen, want een VPN (=Virtueel Prive Netwerk) via internet is voor meer mensen interessant. Nadelen zijn er nauwelijks aan dat vele regio's en clubs bezoeken en de reiskosten vallen best mee.

Nu wilde ik eindelijk eens een keer RISC OS.be in Antwerpen bezoeken, en had vlak daarvoor gevraagd of Charles Deckers uit Veldhoven bij Eindhoven mee wilde gaan. Vanaf Arnhem via Eindhoven naar Antwerpen rijden is nauwelijks om. Sterker nog, het is enkele reis maar 171 km, terwijl ACorner in Itteren bij Maastricht ruim 180 km van Arnhem rijden is. Dus op de 4e vrijdag van juni naar Deurne bij Antwerpen gereden. Onderweg op het verlengde van de A67/E34 in BelgiŽ de A21/E34 geheten, kwamen we nog vreemde verkeersborden tegen die het gebruik van Cruise Control verboden?! Waarom was me onduidelijk? Later werd me verteld dat dat ter voorkoming van kop-staart botsingen in files bedoeld was bij de (intussen gereedgekomen) wegwerkzaamheden. Hoe men dat gebruik van CC wil controleren is me een raadsel? Cruise Control is ideaal op lange ritten, nog 7% zuiniger bovendien, en beter voor je gezondheid, want je hebt dan een betere lichaamshouding, vooral voor je rug.

De Belgische vrienden hadden een keurig kaartje gemaakt wat op hun website http://www.riscos.be prima te vinden was. Dus dat uitgeprint en meegenomen. Het laatste stukje op die Herentalsebaan was wel een weg met kasseien zoals onze bekende Waalklinkers of kinderkopjes, het leek wel Parijs - Roubaix ;-(. Daar aangekomen troffen we niemand op het clubadres aan! ;-(. Vervolgens zijn Charles en ik maar naar een cafe aan de overkant van de straat gegaan om bij een kop koffie bij te komen van deze vreemde verrassing. Charles heeft toen op mijn verzoek even met mijn mobieltje (vooor noodgevallen, ik bel nooit) naar het nummer van de Belgische club gebeld, maar we kregen geen gehoor. Nou niet getreurd, dan maar weer naar huis en even bij Charles thuis nog wat bijgepraat. Tja, als je op de bonnefooi gaat zonder vooraf te informeren, dan loop je het risico voor een gesloten deur te komen, maar vonden wij niet zo'n punt.

Enkele weken later na van die hete maand juli afgekoeld te zijn, heb ik eens een e-mail gericht aan de Belgische club of we ons misschien in het tijdstip of de locatie vergist hadden? Dat bleek niet het geval, maar de club was gesloten vanwege een sterfgeval bij de familie van de eigenaar van de clubwinkel. Tja zoiets kan gebeuren, met dus het advies om bij een volgend bezoek maar eerst even te informeren of de bijeenkomst wel door gaat.

Op de 4e vrijdagavond van september heb ik nogmaals een rit naar Deurne bij Antwerpen ondernomen. Uiteraard had ik nu wel even vooraf geÔnformeerd. Ditmaal helaas alleen gereden omdat anderen geen tijd hadden om mee te gaan. Is wel minder gezellig, maar niet geschoten is altijd mis. De route over de E34 en vanaf afrit 18 is heel makkelijk te volgen, dat kan bijna niet missen. In Deurne aangekomen was iedereen blij verrast om mij te zien. Ook de locatie is wel heel bijzonder. Namelijk een computerwinkel die voornamelijk het doel heeft om 3 computerclubs te huisvesten en daarvan in de kosten te voorzien. Een frappante constructie wat we in Nederland zelden of niet meer tegenkomen. Er stond zelfs een oude TRS80 met 2 x 5,25" floppy drives er in. Maar ook zeer veel modern PC spul.

Ook de leden van RISC OS.be hebben allemaal heel moderne RISC OS machines. Er waren 2 leden met een RiscPC voorzien van een UniPod. Deze leden hadden daarnaast een A9Home, en een derde lid had een A9Home samen met een Apple notebook. Ook die laatste was zeer interessant, want ook daarop draaide een RISC OS emulator onder MacOS.

Al een tijdje ben ik in de A9Home geÔnteresseerd. Een van de redenen is om uit te zoeken hoe je kunt bepalen op welke machine jouw programma draait, om zo doenden met specifieke kenmerken en aanwezige dan wel afwezige hard- en soft-ware rekening te houden. Bijvoorbeeld, welke versie van RISC OS is actief, en hebben we VRAM, hardware floating point of niet, 1 of 2 RS232-poorten e.d.? Een voorlopige versie van dat "herkenningsprogrammatje" volgt hieronder:

 100 REM > ReadSystem2
 110 REM Created by Henri Derksen 2006-09-13 13:13:13
 120 REM Runs on all Acorn and RISC OS machines from Basic2 on.
 130 :
 140 PRINT "Detect on which machine we are"''
 150 r0%=0:r1%=0:r2%=0:r0$="UNKNOWN Call"
 160 PRINT "OS_ReadSysInfo 8 TO r0%,r1%,r2%"'
 170 ON ERROR GOTO 300
 180 SYS "OS_ReadSysInfo",8 TO r0%,r1%,r2%
 190 CASE r0% OF
 200 WHEN 0 : r0$="unknown"
 210 WHEN 1 : r0$="Risc PC"
 220 WHEN 2 : r0$="A7000"
 230 WHEN 3 : r0$="A7000+"
 240 WHEN 4 : r0$="reserved"
 250 WHEN 5 : r0$="HAL"
 260 WHEN 6 : r0$="undefined"
 270 WHEN 7 : r0$="A9home"
 280 OTHERWISE : r0$="Unknown"
 290 ENDCASE
 300 ON ERROR OFF
 310 PRINT "R0 = ";r0%;"    R1 = ";r1% "   R2 = ";r2%
 320 PRINT "Platform class: ";r0$'
 330 ON ERROR GOTO 350
 340 PRINT "INKEY (-256) = ";INKEY(-256)'
 350 ON ERROR OFF
 360 PRINT "*FX0 = ";:OSCLI"FX0"
 370 END

Ik ben nog bezig om het samen met andere programmeurs verder te optimaliseren. Die *FX0 bijvoorbeeld geeft altijd een error ;-(. De resultaten van b.v. INKEY(-256) had ik destijds ook nodig voor het bekende ADFS floppydiskette opschoonsysteem van de meerdere Free Space Maps. Zie o.a. de Big Ben Club Software bij het programma AutoCompact.

De andere reden voor mijn interesse in de A9Home betreft de Simtec USB stack. Deze zou vrijwel hetzelfde moeten zijn als op de UniPod van de RiscPC. Zo wilde het toeval dat van 2 stuks USB sticks, die ene 1GB versie het op alle machines (Iyonix, Windows2000 laptop, RiscPC met UniPod en A9Home) het prima deed. Maar de andere 512MB versie wilde niet op een A9Home gezien worden, maar wel op de andere 3 verschillende machines, proest. De mensen van RISC OS.be hadden daar een truuckje op gevonden. Men plaatste alle mogelijke lettercombinaties in het bestand $.!Boot.Resources.!MassFS.OtherDevs achter hetzelfde VendorID en ProductID. Slechts een daarvan werd geactiveerd en de rest gedeactiveerd met het commentaarteken # ervoor, zo dus:

#05dc:a410=L
#05dc:a410=QL
05dc:a410=LR
#05dc:a410=LR_T
#05dc:a410=SL_tC
#05dc:a410=R
#05dc:a410=C
#05dc:a410=LRC
#05dc:a410=LRCT
#05dc:a410=l
#05dc:a410=r
#05dc:a410=Lt

Vervolgens werd steeds een andere geactiveerd en !MassFS geRMKilled en opnieuw opgestart, totdat men de goede werkende lettercombinatie te pakken had, hier LR. Zo'n trial and error-methode werkt wel, maar zou mijns inzien eigenlijk door de software zelf uitgedoktert moeten worden, i.p.v. door de gebruiker.

Een ander punt bij !MassFS op de A9Home was dat hij niet altijd goed werd opgestart, ondanks dat hij in !Boot.Resources (=hulpbronnen) stond, en er ook nog een link via de !Boot naar toe was gemaakt. Alle 3 de Belgische gebruikers hadden daarom hun !MassFS ook maar in $.Apps (=toepassingen) geplaatst. Op de RiscPC met de UniPod is dat niet nodig, daar volstaat enkel opname in !Boot.Resources. Hopelijk gaan de A9Home ontwikkelaars dit manco nog oplossen, want het hoort volgens mij automatisch te kunnen werken. Immers !MassFS is een systeemprogramma en hoort bij Resources (=hulpbronnen) thuis en niet bij Apps (=applicaties).

Dat vele ge-experimenteer op de club kost veel tijd en maakt hongering. Dus werd er rond 22:45 uur Belgische Frieten gehaald en gezamelijk gegeten bij een drankje. De tijd van vertek en aankomst thuis laat ik maar in het midden ;-). Een zeer geslaagde en gezellige bijeenkomst waar we veel van elkaar hebben kunnen leren, en die zeker voor herhaling vatbaar is.

Voor wie ook eens wil gaan, er is ook een route vanuit west Nederland via Breda over de A16 naar Antwerpen mogelijk. Zie het routekaartje hoe je dan op de RISC OS.be club moet komen. In principe komen ze elke 2e en 4e vrijdagavond van de maand bij elkaar. Bedankt voor de aandacht en tot een volgende clubbijeenkomst waar dan ook.

Tot weder-mails/-ziens,

Met een vriendelijke groet van Henri Derksen.