riscynieuws.net
door Kees Grinwis

Welkom bij al weer de 61e editie van riscynieuws.net, u bent net begonnen met het lezen van het 8e nummer van de 7e jaargang. In deze editie onder andere nieuws over het open stellen van de broncode van RISC OS onder een shared-source licentie.Op The Iconbar is te lezen dat Castle Technology en RISC OS Open Ltd plannen hebben om (gedeeltes van) de RISC OS broncode openbaar te maken. Dit zal overigens niet onder één van de bekende open-source licenties zijn, maar onder een zogenaamd shared-source initiative. Bij shared-source krijgen derden, onder voorwaarden, toegang tot de broncode.

De twee bedrijven hebben een persbericht uitgebracht waarin men aangeeft dat men de broncode van RISC OS open wil stellen. In dat bericht is verder te lezen dat ze dit doen, om RISC OS software interessant te maken voor een grotere groep mensen. Verder is het de bedoeling dat hierdoor de groei van het aantal RISC OS gebruikers en ontwikkelaars gestimuleerd gaat worden.

Het is de bedoeling dat de broncode is fasen beschikbaar zal komen, waarbij de eerste fase de volgende onderdelen zal bevatten:

RISC OS Open Ltd. heeft verder een aantal FAQs op haar website geplaatst, een van deze FAQs gaat over de licentiekeuze. In die FAQ is te lezen waarom men denkt dat de GNU General Public Licence (GPL) niet de juiste licentie is voor dit project. Veel open-source licenties zijn verder niet per definitie geschikt voor het commerciële model dat Castle en RISC OS Open in gedachten hebben, waardoor men dus voor een shared-source model gekozen heeft.
Alleen het vrijgeven van de broncode van een systeem is niet voldoende, zonder ontwikkelaars is het niet levensvatbaar. Op Drobe is te lezen dat RISC OS Open Ltd. aan iedereen, die mee wil helpen met het RISC OS shared source project, vraagt om de RISC OS Open website met een bezoekje te vereren.

Hoewel je zou verwachten dat men vooral geïnteresseerd zou zijn in mensen met kennis van ARM-assembler en C/C++ is dat niet zo. Op dit moment is men vooral op zoek naar mensen die kennis hebben van HTML/webdesign, Ruby on Rails, Radiant CMS, CVS, Subversion en dergelijke. Verder is men ook op zoek naar een programmeurs, met voldoende kennis, die bereid is om in zijn vrije tijd te kijken naar de kwaliteit van de vrijgegeven code. Deze zouden dan ook de documentatie van het besturingssysteem moeten onderhouden. Om het voor zo veel mogelijk ontwikkelaars interessant te maken of te houden probeert men om de code zowel met GCCSDK als ook Norcroft C/C++ compileerbaar te maken.

In ditzelfde bericht is verder te lezen dat, volgens RISC OS Open Ltd., het openstellen van de broncode van RISC OS een moeilijke en tijdrovende klus is. Zo zijn er diverse verwijzingen naar confidentiële projecten in de code te vinden, soms gaat het zelfs om broncode dat aan deze projecten gerelateerd is. Deze verwijzingen nemen toe naar mate men dieper in de core van het besturingssysteem duikt.

Niet iedereen is geïnteresseerd in de broncode van RISC OS, veel gebruikers zullen vooral veel keus willen hebben als het om dit besturingssysteem gaat. Hierbij is te denken aan veel, kwalitatief goede, software waar men gebuik van kan maken en natuurlijk veel computers om RISC OS op te kunnen draaien.

In dat laatste geval, veel computers waar het OS op kan draaien, gaat het dan vooral om systemen waar RISC OS op geëmuleerd kan worden - ik zou het bijvoorbeeld op prijs stellen als er een emulator uit zou komen voor Mac OS X. Op Drobe is te lezen dat men het nu voor elkaar gekregen heeft om RISC OS 4 op de Iyonix te laten werken, hierbij gaat het om een emulator die een compatibel omgeving aanbiedt aan de vierde grote revisie van het besturingssysteem. De gebruikte emulator is RPCEmu, op de Arculator/RPCEmu site is meer informatie over RPCEmu te vinden.


Van deze emulator (RPCEmu) is overigens ook een port naar Mac OS X beschikbaar, zo wist Drobe eind vorige maand te melden. Op dit moment is er code beschikbaar om de emulator op Apple systemen voorzien van een PowerPC uit te voeren, vanwege de behaalde snelheid (5 MIPS) is deze emulator echter nog niet geschikt voor dagelijks gebruik. Toch is de port voor RISC OS fans die een Apple notebook/computer bezitten goed nieuws, eindelijk wordt men in staat gesteld om RISC OS met de Apple laptop mee te nemen - mits de ontwikkeling door gaat en er tenminste 60 MIPS gehaald wordt.

De emulator is overigens in staat om RISC OS 4 en 3.7 te draaien en bevat de noodzakelijke ondersteuning voor muis en toetsenbord, de emulatie van de IDE interface en hogere resoluties moet nog verder afgewerkt worden. Dit betekend dat de emulator op dit moment alleen nog maar geschikt is voor expirimenten. In het bericht op Drobe is te lezen dat men een mailtje naar chris@drobe.co.uk moet sturen om deze expirimentele emulator te bemachtigen.En zo zijn we weer aangekomen bij het einde van de 61e editie van riscynieuws.net, met als hoofdthema het open stellen van RISC OS voor belangstellende programmeurs.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis