riscynieuws.net
door Kees Grinwis

Welkom bij alweer een nieuwe editie van riscynieuws.net. we zijn inmiddels aanbelang bij de 62e editie van deze rubriek - dit is het 9e nummer van de 7e jaargang. In dit nummer o.a. aandacht voor RISC OS 6 en een verslag van de South East show.


In de vorige riscynieuws.net was er nog aandacht voor het publiceren van de broncode van RISC OS 5, ondertussen is er echter ook al sprake van RISC OS 6. RISCOS Limited (ROL) heeft namelijk aangegeven dat de volgende versie van RISC OS die door ROL uitgebracht zal gaan worden onder de naam 'RISC OS SIX' door het leven zal gaan. Deze versie zal voor de nieuwe A9Home van Advantage Six uitkomen, maar zal ook beschikbaar zijn voor de bestaande RiscPC, A7000 en compatible computers.

De hoofdreden voor de nieuwe naam is het feit dat men het besturingssysteem nu volledige 26/32 bit neutraal heeft gemaakt. RISC OS 4 is altijd geassocieerd met een 26-bit versie en omdat men duidelijk wil maken dat dit 'vooroordeel' niet langer juist is, heeft men voor een nieuwe naam gekozen. Omdat RISC OS 5 reeds gebruikt is door Castle Technology, is er dus gekozen voor versie 6.

De nieuwe versie van het besturingssysteem is verder voorzien van een kernel die enigszins voorzien is van hardware abstractie, dit is gedaan om componenten te ondersteuning die significant anders zijn dan de originele Acorn VIDC, IOMD en MEMC chips. Door deze abstractie was het bijvoorbeeld voor Advantage Six mogelijk om RISC OS te laten werken op de A9Home zonder dat er wijzigingen in de basis van het besturingssysteem noodzakelijk was. Dit lijkt erg veel op de Hardware Abstraction Layer (HAL) zoals door RISC OS 5 op de Iyonix gebruikt wordt, maar is verwerkt in de kernel zelf.

Overigens betekent RISC OS 6 niet het einde van het 'RISC OS Select Scheme', de abonnementseditie van RISC OS. De mogelijkheden die gepland stonden voor Select 4 zullen alleen beschikbaar komen voor mensen die daadwerkelijk een actueel abonnement op 'Select' hebben. Er komt echter wel een preview voor degenen die na 31 mei 2004 nog lid waren van het 'Select Scheme'.


Hoewel er al aardig wat mensen zijn die gebruik maken van Select (of Adjust - de ROM-versie van het besturingssysteem), zijn er nog niet veel applicaties die gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden die door RISC OS Select/Adjust aangeboden worden. Één van de oorzaken is het feit dat de documentatie van de nieuwe mogelijkheden niet (publiek) beschikbaar is voor ontwikkelaars. Op Drobe is echter te lezen dat RISCOS Ltd de Select documentatie gratis online beschikbaar stelt op de RISC OS Select website.

Zoals van een naslagwerk op het web verwacht mag worden is de documentatie beschikbaar in het standaard HTML-formaat. In de documentatie wordt de API van de nieuwe Select-mogelijkheden uitgebreid beschreven - een enorme hulp dus voor de RISC OS programmeurs, maar naast deze API wordt ook beschreven hoe de lagere niveaus (alles wat onder de motorkap van het besturingssysteem plaatsvind) van RISC OS werkt.

Met het vrijelijk beschikbaar stellen van de API's van Select wordt eindelijk een wens van veel programmeurs positief beantwoord, men heeft namelijk sinds de publieke release van RISC OS Select gevraagd om het vrijgeven van deze documentatie - tot op heden was deze echter alleen beschikbaar voor abonnees van Select.

Overigens is de documentatie een aanvulling op de reeds beschikbare PRM-s (Programmers Reference Manuals), de website bevat dus alleen de wijzigingen die in de API zijn aangebracht na de publikatie van Volume 5a van de PRM. Voor een volledig naslagwerk moet men dus ook de beschikking hebben over de RISC OS 3 PRMs, inclusief de aanvulling voor RISC OS 3.6 - deel 5a.

Overigens was begin Augustus op Drobe te lezen dat de PRM's als zip-bestand te downloaden was van de website van RISCOS Ltd - de beschikbaarheid van de RISC OS 3 PRM's mag dus helemaal geen probleem zijn.


Op Drobe is te lezen dat van de Castle-tak van RISC OS ook weer een nieuwe versie is uitgekomen, in tegenstelling tot eerder uitgebrachte updates is deze versie echter niet gratis - trouwe lezers van deze rubriek wisten dat overigens al. Voor versie 5.12 van RISC OS 5 zal men 69 Britse ponden moeten gaan betalen, dit is overigens wel de eerste versie van RISC OS 5 waarvoor men in de buidel zal moeten gaan tasten - alle eerdere upgrades van RISC OS 5 waren namelijk gratis beschikbaar voor de gebruikers van de Castle Iyonix pc. Nieuwe Iyonix pc computers zullen echter standaard al voorzien zijn van RISC IS 5.12

In versie 5.12 zijn 2 grote vernieuwingen/verbeteringen aangebracht, zo is de USB2 ondersteuning in ROM aanwezig (deze was eerder als losse upgrade te koop) en is er ondersteuning voor nieuwere nVidia VGA-kaarten. Castle voorziet nieuwere Iyonix computers namelijk ook van een nieuwere VGA kaart van nVidia: De FX52 VGA-kaart, die ook nog eens sneller is. Deze nieuwe grafische kaart zal de reeds verouderde GeForce kaart gaan vervangen, het bleek namelijk niet meer mogelijk om hiervan betrouwbare kaarten in te kopen.

Bezitters van een Iyonix die nog gebruik maken van een GeForce kunnen de upgrade overigens ook combineren met de aanschaf van een nVidia FX5200 VGA-kaart, in dat geval moet men 139 UKP betalen.


Naast de grote Wakefield Show worden er in Groot-Brittanië ook andere shows gehouden, op Drobe wordt een bericht geweid aan een vooruitblik naar de South East Show. Dit bericht bevat echter ook een verslag van de RISC OS roadshow die gehouden werd in Newcastle, een helaas wat minder goed bezochte show zo blijkt uit het verslag dat door Martin Hansen gedaan werd - Toch waren de grote namen wel degelijk aanwezig op deze show.

Uiteraard is er op Drobe ook een artikel geplaatst met daarin een terugblik op de South East Show , in dat bericht komen (vrijwel) alle grote namen op RISC OS gebied aan bod. Hierbij gaat het om Castle en RISC OS Open Ltd, de makers van RISC OS 5 en de shared-source editie van deze versie van het besturingssysteem.

Verder is er aandacht voor RISCOS Ltd, hierbij gaat het om de nog steeds te verschijnen Select4, maar natuurlijk ook om de nieuwe 26/32 bit neutrale editie van het besturingsysteem dat -zoals reeds gemeld- onder de naam RISC OS 6 door het leven zal gaan. In het bericht staat aangegeven dat er op 25 november een gratis preview release van het OS beschikbaar zou moeten komen.

In het artikel wordt verder ingegaan op verbeteringen in die door VirtualAcorn in VirtualRPC zijn aangebracht, helaas is er nog steeds geen Mac OS X versie van VirtualRPC beschikbaar - hoewel men wel weer een aantal bugs in de applicatie heeft opgelost is er nog steeds geen duidelijkheid over de uiteindelijk releasedatum van de Mac versie van deze RiscPC emulator.

Naast kleinere berichten over (nieuwe) produkten van R-Comp, nieuws over AppBasic en aandacht voor produkten van CJE - zoals de software-bundel voor de A9 Home, was er ook aandacht voor Qercus - van dit blad wordt er nu ruim 1 jaar eindelijk weer een nieuwe editie uitgegeven - en een nieuwe concurrent van dit blad onder de titel 'RISC OS Now'.

Overigens is er aan het genoemde bericht op Drobe een 2e pagina vol foto's toegevoegd, deze foto's geven een sfeerimpressie van de show. Zoals te zien is uit de hieronder geplaatste foto van de CJE stand.


De A9Home is inmiddels voor de lezers van riscynieuws.net geen onbekende, in deze rubriek is er meerdere malen aandacht geweest voor deze compacte RISC OS computer. Hoewel het formaat van dit apparaat erg mooi is, zit aan het formaat 1 nadeel - het is namelijk niet mogelijk om wijzigingen aan te brengen aan de interne hardware van deze computer.

Op zich is er overigens ook niet veel dat er ook echt aan gewijzigd zou moeten worden, de meeste uitbreidings- en toegangsmogelijkheden zitten reeds aan de buitenkant van het kastje. De A9Home is tenslotte reeds standaard voorzien van PS/2, USB en ethernet aansluitingen, er is dus niet echt een noodzaak voor het aanpassen van de configuratie - als dat al mogelijk is.

Op Drobe is een artikel over het vervangen van de interne harddisc van de A9Home geplaatst, dit artikel is geschreven door Kees Meijer. Hij beschrijft hierin hoe hij het voor elkaar gekregen heeft om de behuizing van de A9Home open te breken, zodat het mogelijk werd om de harde schijf van 40GiB te vervangen door een groter exemplaar. 40 GiB is volgens het bericht namelijk al snel te klein als je MP3 bestanden en filmpjes op de computer gaat zetten.

Het bericht wordt vergezeld met foto's die tonen hoe men de A9Home opengemaakt heeft, zodat dappere bezitters van deze computer dit zelf ook kunnen proberen - als ze dit tenminste willen.

De A9Home is inmiddels voor de lezers van riscynieuws.net geen onbekende, in deze rubriek is er meerdere malen aandacht geweest voor deze compacte RISC OS computer. Hoewel het formaat van dit apparaat erg mooi is, zit aan het formaat 1 nadeel - het is namelijk niet mogelijk om wijzigingen aan te brengen aan de interne hardware van deze computer.

Op zich is er overigens ook niet veel dat er ook echt aan gewijzigd zou moeten worden, de meeste uitbreidings- en toegangsmogelijkheden zitten reeds aan de buitenkant van het kastje. De A9Home is tenslotte reeds standaard voorzien van PS/2, USB en ethernet aansluitingen, er is dus niet echt een noodzaak voor het aanpassen van de configuratie - als dat al mogelijk is.

Op Drobe is een artikel geplaatste dat geschreven is door Kees Meijer, hij beschrijft hierin hoe hij het voor elkaar gekregen heeft om de behuizing van de A9Home open te breken, zodat het mogelijk werd om de harde schijf van 40GiB te vervangen door een groter exemplaar. 40 GiB is volgens het bericht namelijk al snel te klein als je MP3 bestanden en filmpjes op de computer gaat zetten.

Het bericht wordt vergezeld met foto's die tonen hoe men de A9Home opengemaakt heeft, zodat dappere bezitters van deze computer dit zelf ook kunnen proberen - als ze dit tenminste willen.


En zo zijn we weer aangekomen bij het einde van een gevarieerd riscynieuws.net. In deze editie o.a. aandacht voor de 26/32-bit neutrale RISC OS 6 en het verschijnen van versie 5.12 van dit besturingssysteem voor de Castle Iyonix pc.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis