riscynieuws.net
door Kees Grinwis

Ondertussen zijn we weer aanbeland bij editie 63 van riscynieuws.net, dit is het 10e nummer van de zevende jaargang. In deze editie is er onder meer aandacht voor diverse wijzigingen op RISC OS nieuwssite-gebied, mogelijke ontwikkelingen op browsergebied en is er aandacht voor diverse kleine, maar handige -gratis- tooltjes van Nederlandse bodem.


In de vorige riscynieuws.net werd al melding gemaakt van de nieuwe versie van RISC OS, welke uitgebracht zal gaan worden door RISCOS Ltd. Deze versie, die door het leven zal gaan onder de naam RISC OS Six, is de eerste versie van dit besturingssysteem die volledig 26/32 bit neutraal is.

Inmiddels is de eerste preview van deze RISC OS versie beschikbaar, abonnees op het Select-scheme hebben inmiddels een mail ontvangen met de mededeling dat deze vooruitblik te downloaden is van de RISC OS Select website.

Alle abonnees die hun abonnement vernieuwd hebben sinds de uitgifte van Select 3i4 (30 mei 2004) kunnen deze preview downloaden, ook was het voor deze mensen mogelijk om een CD met deze versie op te halen op de Birmingham ARM Club show die op 25 november gehouden is.

Verdere details over RISC OS 6 en het Select-scheme en de download-details voor de 'RISC OS 6 Select 4 preview' zijn te vinden op de RISC OS Select website.


Alle gebruikers van RISC OS zullen inmiddels wel bekend zijn met één van de grootste problemen van dit besturingssysteem: Internet-toegang en dan met name web-toegang, de meeste andere internet gerelateerde bezigheden worden wel ondersteund door RISC OS applicaties.

Op het gebied van web-browsers wordt er overigens ook wel werk verzet, zo komt er regelmatig een nieuwe versie van de open source browser NetSurf uit. Verder zijn er ook diverse commerciële initiatieven die tot doel hebben om een goede browser uit te leveren (hierbij is te denken aan Oregano en Webster XL), deze browsers lopen helaas achter op de moderne webstandaarden - ondanks dat ze op het gebied van diverse standaarden helemaal bij zijn.

Van de genoemde browsers wordt er op dit moment het actiefst gewerkt aan NetSurf, maar zelfs dat resulteert niet in een applicatie die alle moderne webstandaarden ondersteunt. Op dit moment wordt er door de ontwikkelaars van NetSurf namelijk alleen gewerkt aan een HTML4+CSS2 browser, aan ondersteuning voor JavaScript/DOM wordt (nog lang) niet gewerkt.

Op The Iconbar is echter te lezen dat er door Peter Nauls gewerkt wordt aan een poort van de open source  en platform-onafhankelijke browser Mozilla Firefox 2.0, deze poort zal overigens alleen beschikbaar komen voor gebruikers van de Castle Iyonix computer. Zoals men ongetwijfeld wel zal weten heeft Peter ook gewerkt aan de poort van de beta versie van Firefox 1.5 naar RISC OS. Deze nieuwe versie is overigens wel iets sneller dan de laatste versie van de vorige poort (Firefox 1.5b5). Firefox is verder een browser met een significant marktaandeel, hetgeen betekent dat er door de webmasters rekening mee gehouden moet worden.

Deze poort van Firefox, zal evenals de vorige poort, pas uitgebracht worden nadat er voldoende donaties binnengekomen zijn. Er is totaal 1000 UKP nodig om, het werk dat nodig is voor het uitbrengen van, deze versie te bekostigen - het is daarbij helaas niet zeker of deze versie ook HTTPS zal ondersteunen.

Het is verder mogelijk dat er gewerkt wordt aan verdere ontwikkeling van deze browser, hiervoor zal er echter een totaal van 4000 Britse pond aan donaties bijeengebracht moeten worden. Volgens The Iconbar gaat het hierbij om betere RISC OS integratie, zoals:

Zoals al eerder aangegeven wordt deze browser alleen beschikbaar gesteld voor gebruikers van de Iyonix pc, als er echter voldoende belangstelling is voor een versie die ook kan werken op de A9Home van Advantage Six dan behoort dit tot de mogelijkheden.


Op Drobe is te lezen dat er ook gewerkt kan gaan worden aan een poort van de open source Flash 7 compatibel player Gnash, zodat ook de nieuwere Flash-bestanden onder RISC OS te bekijken zijn, helaas is het namelijk zo dat op websites nog al vaak gebruik gemaakt wordt van het gesloten Adobe/Macromedia Flash-formaat. Met deze poort is het dus mogelijk om ook deze bestanden onder RISC OS te bekijken, overigens betekent dit niet dat alle Flash-bestanden te openen zijn - de officiële Adobe Flash player is namelijk al bij versie 9 aangekomen.

John-Mark Bell, een van de leden van het NetSurf team, heeft namelijk patches gemaakt waarmee het mogelijk is om Gnash op de RISC OS desktop te laten werken - eerder had hij ook al een 32-bit compatibel versie van de Flash browser plugin die ooit door Leo Smiers gepoort is gemaakt, die versie ondersteund echter alleen Flash 3 bestanden. John-Mark geeft zijn patches vrij zodat andere ontwikkelaars zijn werk af kunnen maken. Het is in elk geval wel een bewijs dat het mogelijk is om Flash-bestanden, die vooral gebruikt worden om diverse grappige effecten, streaming video en online spelletjes weer te geven, onder RISC OS te openen.

Deze poort van Gnash naar RISC OS, die overigens nog geen ondersteuning heeft voor geluid, is nog niet beschikbaar als browser-plugin en heeft last van crashes - waarbij vaak de hele machine hangt, verder is de poort nog niet geoptimaliseerd qua snelheid. Omdat John-Mark zelf meer prioriteit aan andere projecten (zoals NetSurf) geeft, hoop hij dat andere programmeurs zijn patches zullen gebruiken voor een stabiele poort naar RISC OS, die dan bij voorkeur als browser plugin te gebruiken is.


Op het gebied van DTP en tekstverwerking is RISC OS gelukkig wel goed bij, waarbij de applicatie EasiWriter/TechWriter hierbij ook nog eens ondersteuning heeft voor het importeren en exporteren van MS-Word documenten. Helaas werd er tot voor kort niet meer actief gesleuteld aan deze applicaties, zoals al eerder te lezen was heeft programmeur Martin Würthner (van MW-Software) deze taak op zich genomen.

Om inzicht te krijgen in de wensen van de gebruikers heeft men een lijstje met mogelijke nieuwe functionaliteit opgesteld en is er aan de gebruikers gevraagd om aan te geven welke features men het meest op prijs stelt en wat men voor deze mogelijkheden zou willen betalen. Bezoekers van Drobe hebben kunnen lezen dat deze stemming op de 20e november afgelopen was, tot de mogelijkheden behoorde onder andere betere ondersteuning voor web-export (HTML/CSS), ODF import en export en verbeterde Word-export (ondersteuning voor het formaat van Word 2000).

Inmiddels is dus ook bekend welke van deze nieuwe mogelijkheden door EasiWriter/TechWriter ondersteund zal gaan worden, dat is namelijk de Word-2000 export. Deze mogelijkheid kreeg totaal maar liefst 482 stemmen en houd daarmee de nummer twee ruim op afstand. Deze feature, een nieuwe stijl-editor, kreeg namelijk 354 stemmen.

Tot de andere vaak gestemde mogelijkheden behoren onder andere ondersteuning voor automatische referenties, het mixen van 'portrait' en 'landscape' pagina's in één document en de mogelijkheid tot het wrappen van meerdere paragrafen rond 1 afbeelding. Ondersteuning voor ODF export en import kwamen pas op de negende en tiende plaats, wellicht komt dit ook omdat OpenOffice.org zelf ook in staat is om MS-Word documenten te lezen en te schrijven.


Op het gebied van nieuwssites is er de laatste tijd ook het één en andere veranderd, zo is op Drobe (op dit moment de meest frequent bijgewerkte nieuwssite) te lezen dat The Acorn Cybervillage haar deuren gesloten heeft, hiermee komt een eind aan een nieuwssite die ruim 10 jaar de Acorn/RISC OS gebruikers van nieuws voorzien heeft. Hoewel het er even op leek dat, nadat een nieuwe webmaster/editor het beheer over deze site over genomen had, The Acorn Cybervillage aan een tweede leven begonnen was, is de site nu toch gesloten. De nieuwe editor, Dave Bradforth, kon toch niet voldoende tijd vrijmaken voor het onderhoud van de site.

De site is in 1995 gestart door Stuart Halliday als een RISC OS nieuwssite, en was lange tijd de enige site waarop Acorn gerelateerd nieuws te vinden was. Later groeide de site, waarbij onder meer aandacht gegeven werd aan emulatie, hints, tips en printer gerelateerd zaken. De site was de eerste die het einde van Acorn melde en ook de eerste die het nieuws van de lancering van de Castle Iyonix pc wereldkundig heeft gemaakt.

Hoewel het de bedoeling is dat de inhoud van de site gewoon beschikbaar blijft is de hoofdpagina van de site voorzien van een melding die aangeeft dat de site niet langer meer bijgewerkt zal worden.

Overigens is de sluiting van The Acorn Cybervillage niet de enige wijziging op het gebied van nieuwssites, van The Iconbar is namelijk versie 2.0 (cross platform ) uitgekomen. Het team achter The Iconbar, heeft er natuurlijk op hun eigen site, een speciaal bericht over gemaakt. Men geeft hierin aan dat men in de toekomst breder verslag zal gaan doen over de ontwikkelingen binnen de ICT-wereld. (Hierbij gaat het volgens The Iconbar-medewerkes onder meer om nieuwe technologieën, alternatieve platforms en andere zaken die interessant kunnen zijn voor bestaande en voormalige RISC OS gebruikers). Overigens is het daarbij niet de bedoeling dat men Acorn/RISC OS helemaal op de achtergrond laat komen.

Omdat het groter aantal verschillende artikeltypen het navigeren over de site kan compliceren heeft men alle artikelen van een 'tag' (of label) voorzien, hierdoor wordt het mogelijk om beter door de site te navigeren. Gebruikers die alleen geïnteresseerd zijn in RISC OS gerelateerd nieuws kunnen dit bereiken door voortaan de site onder de RISC OS tag te openen.Dick Tanis zal voor trouwe lezers van de *Asterisk geen onbekende zijn, in de afgelopen edities was namelijk zijn (La)TeX cursus te vinden en in een nog verder verleden heeft hij onder andere een artikelserie gewijd aan Director. Dick heeft verder in de regio Oost een ARM assembler cursus gegeven, de slides en opdrachten zijn terug te vinden op Dick's website. Op de nieuwsgroep comp.sys.acorn.announce is te lezen dat Dick op zijn website diverse handige hulpjes geplaatst heeft (link via Google Groups) , aangezien hij dit bericht ook in het Nederlands geplaatst heeft neem ik deze vertaling vrijwel ongewijzigd over (ik neem aan dat dit geen probleem is )

Smartmenu
Deze module zorgt dat sub-menus naar links worden geopend wanneer erg aan de rechterkant van het menu geen desktop-ruimte meer over is.

DismountFix
Deze patch zorgt dat DOS-floppen bij het afmelden (dismounten) op de juiste manier worden afgesloten. U krijgt geen meldingen meer zoals: "Too many discs" wanneer u veel DOS-floppen achter elkaar gebruikt.

HostFSPatch 
Deze module zorg dat mappen op een HostFS-disk weer te openen zijn via OPENIN of gelijksoortige opdrachten. Applicaties zoals CC's !Portfolio werken weer op een HostFS-disk.

Nederlandse afbreek-module 1.11a voor Impression
Deze module is een aangepaste versie van de originele versie 1.11. Met deze versie is het nu wel mogelijk om zelf afbreek-uitzonderingen toe te voegen zonder dat de module fouten genereert zoals: "Illegal excepts dictionary character"

Reset Shutdown status
Deze utility zet de 'Shutdown'-status terug op nul. Dit is erg handig als u niet meer gestoord wil worden door die irritante meldingen dat uw systeem niet goed was afgesloten.

Zoals wel te zien is in de hier getoonde desktop (om precies te zijn een schermafbeelding van die desktop), is vooral SmartMenu erg handig, maar wellicht dat VirtualAcorn gebruikers de HostFSPatch net zo handig en misschien zelfs handiger zullen vinden.

Voor de goede orde nog even de URL van de website van Dick Tanis volledig uitgeschreven:

http://www.theochem.ru.nl/~dtanis/riscos.html


En zo zijn we aangekomen bij het laatste nummer van riscynieuws.net voor dit jaar, ik wens u alvast een prettige kerst en een goede jaarwisseling toe. Hopelijk kunnen we ook in 2007 via deze rubriek weer veel positief RISC OS nieuws tot u brengen.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis