riscynieuws.net
door Kees Grinwis

Welkom bij de 64e editie van riscynieuws.net - ofwel de uitgave 1000000 in het binaire talstelsel. U bent net begonnen met het lezen van het eerste nummer van de 8e jaargang. In deze editie vooral aandacht voor het 'shared source' initiatief van Castle en RISC OS Open Ltd, maar er is natuurlijk ook aandacht voor diverse andere RISC OS (gerelateerde) zaken.


In de 61e editie van riscynieuws.net was er aandacht voor het geplande 'shared-source initiative' van Castle Technology en RISC OS Open Ltd, dit initiatief was echter nog niet concreet. Dit kwam voornamelijk door het feit dat er nog aan de juridische uitwerking gewerkt moest worden. Op Drobe is echter een bericht geplaatst waarin aangegeven is dat de licentie van het RISC OS Open project in handen is van juridische experts. Castle zou namelijk een significante hoeveelheid geld uitgegeven hebben aan de licentie om er zodoende voor te zorgen dat deze ook echt waterdicht is, het bedrijf doet dit om te voorkomen dat het mogelijk is om commercieel gebruik te maken van RISC OS zonder dat hiervoor royalties betaald worden aan Castle. Hiernaast moet deze licentie er ook voor zorgen dat updates aan de RISC OS code altijd publiek beschikbaar komt, zodat Castle hiermee haar eigen versie weer kan verbeteren.

Hoewel de 'shared source' licentie bijna klaar is, wordt er nog steeds aan gewerkt en zal ze dus spoedig beschikbaar komen. De licentie lijkt overigens absoluut niet op de welbekende GNU General Public License (GPL), derden die een verbetering in de broncode aanbrengen zijn namelijk verplicht om de details hiervan te publiceren. Verder wordt deze code een onderdeel van RISC OS en dus het eigendom van Castle, met als gevolg dat het de hun hoeveelheid 'intellectual property' verder vergroot.

Het uiteindelijke doel van Castle is om er voor te zorgen dat RISC OS ook daadwerkelijk gebruikt wordt, waardoor het besturingssysteem verbeterd wordt. Hierdoor wordt RISC OS weer waardevoller en effectiever, waarmee iedereen weer zijn voordeel kan doen.


Een paar dagen nadat bovenstaand bericht op Drobe gepubliceerd was, stond er al weer een nieuw bericht over dit onderwerp op Drobe en wel onder de titel 'Castle and ROS Open reveal plans for 2007'. In dit, betrekkelijk lange, artikel worden de plannen voor 2007 uit de doeken gedaan die door Castle en RISC OS open tijdens de bijeenkomst gepresenteerd zijn - ik zal me hier beperken tot de hoofdlijnen, als men geïnteresseerd is in de details dan verwijs ik graag naar het bericht zelf.

De hoofdpunten uit de presentatie zijn:

In het bericht wordt verder aangegeven dat het niet de bedoeling is om de ontwikkelingen die door RISCOS Ltd. gedaan worden te torpederen, zo is het niet de bedoeling om hun werk te dupliceren. Verder geeft Jack aan dat RISCOS Ltd. de expert is op het gebied van de ontwikkelingen t.o.v. de desktop versies van RISC OS en dat hij veel respect heeft voor Paul Middleton de directeur van RISCOS Ltd ondanks het feit dat ze op commercieel gebied wel eens van mening verschillen.

In het bericht wordt verder ingegaan op de licentiekeuze en de reden waarom er niet voor de GPL gekozen is, kort samengevat past dit niet in de plannen van Castle en de afnemers van de RISC OS licentie - de GPL heeft namelijk een verplichting om altijd de broncode beschikbaar te stellen als de toepassing gedistribueerd wordt.

Voor de 'shared source' versie van RISC OS is, zoals hierboven te lezen de Norcroft C/C++ compiler nodig, tot op heden was dit een nogal kostbare compiler. Op Drobe is echter te lezen dat, per direct, de compiler suite echter beduidend goedkoper wordt. De ontwikkeling van de Norcroft compiler is namelijk overgenomen door RISC OS Open Ltd en zij bieden dit belangrijke gereedschap voor programmeurs nu aan voor 50UKP+BTW.


Zoals al eerder aangegeven is, geeft The Iconbar tegenwoordig niet alleen aandacht aan RISC OS maar heeft men een breed aandachtsveld op alles wat met technologie te maken heeft. Uit hun stroom aan artikelen heb ik echter toch nog 2 RISC OS gerelateerde artikelen geselecteerd.

Het gaat hierbij om het feit dat een van de oprichters van Acorn Computers nu een 'Commander of the British Empire' is, het gaat hierbij om Andrew Hopper. Hij was vooral gespecialiseerd in netwerkgerelateerde zaken en is ook de oprichten van RealVNC (de onderneming die de VNC client tegenwoordig beheert). Volgens The Iconbar is verder het Acornsoft spel 'Hopper' naar hem vernoemt.

Hiernaast is er ook een bericht geplaatst waarin gemeld wordt dat de e-mail client Mozilla Thunderbird gepoort is naar RISC OS. Dit als logisch vervolg op de poort van Mozilla Firefox naar ons besturingssysteem. Deze poort zal overigens alleen draaien op de Iyonix, A9Home en Omega computers. Het gaat hierbij verder om een poort die nog niet volledig in orde is, maar vooral bedoeld is om de mogelijkheid van een poort te tonen.


De oplettende lezer zal opgevallen zijn dat de e-mail client Thunderbird beschikbaar is voor de Iyonix, maar ook voor de A9Home - dit in tegenstelling tot de eerste release van Firefox die alleen voor de Iyonix pc beschikbaar was. Inmiddels is daar echter verandering in gekomen, nadat er een patch (in de vorm van een module en een aangepaste Firefix) beschikbaar gesteld werd door een andere RISC OS ontwikkelaar.

Omdat hieruit bleek dat de gebruikte ARMv5 instructies bijna geen voordeel opleveren is er door Peter Nauls nu een nieuwe versie van Firefox 2 uitgebracht die wel op de A9Home werkt, zo was te lezen op Drobe.

Deze nieuwe versie, die overigens ook werkt op een Omega, is verder voorzien van een symbool op de iconbar en bevat menu's in RISC OS-stijl. Het is overigens wel nodig dat er voldoende vrij RAM geheugen beschikbaar is omdat de applicatie, als ELF-binary, zelf al 20MiB groot is.

Het is verder mogelijk dat er gewerkt wordt aan verdere ontwikkeling van deze browser, hiervoor zal er echter een totaal van 4000 Britse pond aan donaties bijeengebracht moeten worden, op dit moment is dat niveau echter nog niet bereikt.

Tot de verbetering behoren de o.a. volgende punten:


Op Drobe is ook een bericht te vinden waarin gemeld wordt dat het tekst-effecten programma Insignia, dat in het verleden door Cerilica is uitgegeven vanaf nu beschikbaar is als een freeware applicatie die verder ook nog eens 32-bit compatible is. Na dat dit bericht echter gepubliceerd was bleek echter dat de applicatie onverwachts niet meer te downloaden was, omdat de naam Insignia niet gebruikt mocht worden.

In een bericht dat een paar dagen later verscheen op Drobe wordt echter gemeld dat de applicatie nu onder de naam TextEffX gratis te downloaden is. De originele auteur John Whitington had de Duitse dealer a4com namelijk wel toestemming gegeven om de applicatie gratis weg te geven, maar niet om deze op een website ter download aan te bieden. John was namelijk niet de eigenaar van de naam en het symbool van de applicatie, die nog steeds van Cerilica zijn.

Inmiddels zijn alle problemen opgelost en is de applicatie onder de naam TextEffX te downloaden van de website van a4com, om alvast een indruk te geven van één van de mogelijkheden van deze applicatie is hierboven te text 'riscynieuws.net' weergegeven zoals gerenderd door TextEffX - maar dit is uiteraard maar 1 van de vele mogelijke manieren om text te renderen met deze toepassing.


En zo zijn we aangekomen bij het einde van het eerste nummer van riscynieuws.net van 2007. Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis