Van de voorzitter

In dit artikel wil ik een persoonlijke terugblik geven op 2006 en wat mijn verwachtingen (en hoop) zijn voor 2007.

2006 was het jaar waarin voor het eerst in lange tijd er geen RISC OS Expo is geweest. Wij als vasteland bewoners mochten echter blij zijn dat RISC OS Ltd met zijn Road Show naar Nederland kwam. Met de roadshow kwamen ook een aantal bekende leveranciers mee uit Groot Brittannie. Paul Middleton van RISC OS Ltd heeft echter aangegeven dat dit eenmalig was. Voor 2007 zou ik graag toch weer een RISC OS show in Nederland zien. Of en wanneer dit gaat gebeuren hoop ik jullie in een later stadium te kunnen vertellen.

Matt Hendriks en Aad Bezemer zijn dit jaar toegetreden tot het selecte groepje van klubkanjers. Hiermee heeft het bestuur beide willen bedanken voor het organiseren van 10 RISC OS Expo's.

2006 was ook het jaar dat RISC OS Open Limited (ROOL, http://www.riscosopen.co.uk) is opgericht. Castle, de eigenaar van RISC OS, gaat zoveel mogelijk van RISC OS opensource maken en ROOL gaat dit coordineren. De hoop is nu dat hierdoor meer mensen aan de ontwikkeling van RISC OS gaan werken waardoor het beter en populairder wordt.

RISC OS Ltd heeft voor de select leden een pre-release van RISC OS 6 gepresenteerd. Select leden konden deze tot het eind van 2006 downloaden. Hopelijk komt er nu ook snel een definitieve Select versie. Ik hoop dat met deze versie er ook een nieuwe versie voor de A9home gebruikers komt waardoor er voor hen een aantal problemen worden opgelost.

Helaas heb ik in 2006 weinig tijd kunnen besteden aan het ontwikkelen van programma's voor RISC OS. De RISC PC gebruik ik deze dagen voornamelijk voor het lezen van email en browsen op het web. Verder gebruik ik de RISC PC voor het maken van mijn website ( http://www.xs4all.nl/~lsmiers). Op mijn site plaats ik regelmatig foto's van mijn dochter. Om deze pagina's te maken gebruik ik nu !Weave. Hiermee kan je met behulp van de scriptaal Lua automatisch html pagina's maken. Hierdoor duurt het aanpassen van mijn website (zeg plaatsen 20 foto's) nog maar een half uurtje in plaats van 4 uur. Ik hoop dit jaar hierover een artikel in de Asterisk te plaatsen.

Voor het browsen gebruik ik !Netsurf. Deze webbrowser wordt door een klein groepje enthuasiaste mensen ontwikkeld. Ik volg de ontwikkelingen van dit programma nu al een aantal jaren en het wordt steeds beter. Op dit moment kan je iedere week wel een nieuwe versie downloaden van http://www.netsurf-browser.org/builds. Dit wordt echt een goed programma!

Zo wat zijn mijn verwachtingen voor 2007? Hopelijk komt er weer een RISC OS show in Nederland. Vind ik tijd om meer voor de Asterisk te schrijven, en worden ROOL en !Netsurf het success dat ze verdienen.

Ik hoop dat ik jullie dit jaar ergens in het land mag tegenkomen, op een RISC OS show of gewoon tijdens een van de vele regiobijeenkomsten.

Leo Smiers